Dobrote za veliko noč

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

28. mar 2013 5:28

Meni pa je všeč tale makov nadev (enkrat objavljen nekje tukaj na forumu) Dodam še malo dišav:

- 250g mletega maka, 1/2l mleka, zavojček praška za vanilijev puding, žlica zmehčanega masla, rumenjak, 100g sladkorja. Mak zavrem s pribl. 4 dcl mleka, pustim 10 minut, da nabrekne, prašek za puding zmešam z ostankom mleka, z maslom, rumenjakom in sladkorjem, to dodam maku in mešam, da enkrat zavre, potem pustim, da se dobro ohladi.

Sweetie

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. mar 2013 6:27

Tudi letos imamo zajtrk pri prijateljih po sistemu, da vsak prinese svoj del žegna. Jaz sem letos zadolžena za pinco, ki je že od mladosti ne maram (tudi meni najbolj smrdi popečen jajčni premaz na njej), no ja, ampak enkrat na leto se pa že soočim z njo. Bom pa vsekakor tudi spekla in prinesla zraven še sladek ali slan venec lučke52. Ena od pinc bo brez laktoze, uporabila bom kokosovo maščobo in osiromašeno mleko, upam, da bo druga hrana boljša.

Pirhe bomo imeli letos lepe, nam jih pripravlja akademski slikar, ampak tudi jaz viham rokave in hranim čebulne olupke že od Božiča in bomo imeli jajčne solate na jedilniku vsaj do prvega maja. Vinskih pirhov letos ne bom delala, če se bom spomnila na to, da moram kupiti rdeče zelje, bomo imeli tudi plave lisaste.  

Ko sem bila zadnjič na vrsti za šunko, sem jo pripravila glazirano in je bila tako posrečena, da smo jo potem še nekajkrat pripravili do poletja, no, se mi že sline cedijo, tako rekoč narejeno, poslikano in posredovano.

Praznike imam rada, en ritem narekujejo. Saj včasih, kadar sem slabe volje, si dovolim, da jih ignoriram, ampak vedno pridejo za menoj, tako ali drugače.

 

nola

Kolanhoja  

član od: 17.4.2014

sporočila: 1

17. apr 2014 1:30

Lep pozdrav vsem!

Imam eno vprašanje...enkrat sem jedla eno dolenjsko dobroto, ki se naredi (mogoče skuha, mogoče speče...ne vem) za Veliko noč, pa predstavlja KAO žeblje, ko so Jezusa pribili na križ (ne vem, če je to res...ker kaj pa je potem hren???) ... jed pa izgleda kot en velik debel svaljk, ki je narejen iz ajdove moke in fig / ali pa iz ajdove moke in mislim, da je bila šunka (druga varijanta te dobrote). Ta zadeva je čvrsta in je tako, kot bi jedel ene ajdove žgance, ki so spacani skupaj v ta velik debel svaljk...tak okus (oz. teksturo) ima ta jed.

 

NITI NE SANJA SE MI NE KAJ BI TO LAHKO BILO (takrat so mi sicer povedali ime, pa sem žal pozabila), PA FUUUUUUUUUUULLLLLLLL JE BLO DOBROOOOOOOOO, pa če je to res za Veliko noč, potem morajo še kje PO DOLENJSKEM KONCU gospodinje poznat to jed? Je pa bilo to na vasi, kjer imajo zgleda že zeloooooo stare običaje.

 

Prosim za pomoč: ime in recept te dobrote...

 

HVALA VAM VSEM! ;)

 

Kolanhoja

Sporočilo je spremenil(a) Kolanhoja dne 17. 2014 01:31

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

17. apr 2014 21:01

Kolanhoja, danes mi je prijateljica, ki ima korenine na Dolensjkem koncu pripovedovala o želodčkih. Ajdova moka, kakšno jajce, na kocke narezana šunka, zalito z juho od kuhanja šunke, narejeni taki svaljki, kuhano, narezano na rezine. Med ajdovo moko tudi malo bele, je rekla. Natančno nisva govorili o receptu. Bo to pravo? Tule omenjajo tudi fige.


rimljanka

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

18. apr 2014 19:29

Kolanhoja, upam, da odgovor ni pišel prepozno.

Recept bom ( delno ) kar prepisala iz knjige SLOVENSKE NARODNE JEDI,  jih vsako leto po enakem receptu dela naša rodovina in so res nekaj prav posebnega.

Adovi štriklji, velikonočni ( Dobrepoljska dolina )

1 kg ajdove moke

1kg bele moke

Voda, kjer se je kuhalo suho meso ( Ker nimam  domače šunke, kupim kar suhe vršičke (kosti )

fige ali suho meso  ( pri nas imamo raje s figami, zato delam le te )

 

Ajdovo moko poparimo z juho, v kateri se je kuhalo suho meso. Če je potrebno še malo dosolimo. Moko zmešamo in primerno ohladimo, primešamo na kocke narezano ohlajeno meso ali fige ( lahko tudi slanino ), nato pa še belo moko in vgnetemo primerno trdo testo.

Iz njega oblikujemo klobasice s premerom 5 cm, dolžine cca 20 sm. Te klobasice kuhamo v rahlo slanem kropu

20 do 30 minit.

Kuhane poberemo na lesen krožnik.

Ohlajene ponudimo zrezane na kolesca poleg šunke namesto kruha.

 

Količine lahko prilagodiš ...

Nekaj jih tudi zamrznem, saj so odlična malica za v gore

 

LP,

 

 

 

 

 



kobra 1

Sporočilo je spremenil(a) kobra 1 dne 18. 2014 19:31

rajko0028  

član od: 5.7.2011

sporočila: 17

18. apr 2014 20:35

Ker se po rodu iz Dobregapolja - domovine ajdovih štrukljev - vam lahko priporočim, da bele moke ne mešate za štruklje - uporabite jo samo za pomokanje deske in rok, pa še nekaj o dolžini - delajte tako dolge, da gredo v posodo v kateri se bodo kuhali (za enega ali dva ni problem dolžina, če pa jih kuhate več pa ni dobro, če so nametani eden na drugega). 

Pa tudi debelina 5 cm je res max. - lepši in še prej kuhani so 3-4 cm debeli.

Količina 1 kg moke (po vašem še 1kg bele) in 1/2 kg fig, rozin ali mesa je kar malo veliko za eno družino - seveda, če se ne zamrznejo.

rajko0028

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. apr 2014 10:52

Vrtejbenka je napisal/a:

Te dni se bo kuhala praznična šunka,pleče...vodo nikar ne zavrzite,ampak probajte naredit to velikonočno sladico,fulje ki se jo je včasih kuhalo na goriškem.

 

http://www.kulinarika.net/recepti/16913//fulje-velikono

 

 



Vrtejbenka

Zanimivo, nekaj podobnega se je pripravljalo tudi v okolici Pirana. Kar je pač ostalo od pinc in velikonočnega kruha, odrezki od kuhanega pršuta, jajca, malo sira in taco iz šetraja in česna se je zgnetlo in skuhalo v kokošji juhi. Temu smo rekli nakelda, jedlo se je pa to kot samostojna jed, mogoče s solato ali s kakšnim kuhanim radičem ali regratom ampak nikoli na sladko.

Je pa, posebej za današnje čase, ko zaenkrat po praznikih še kaj ostane, zelo zanimiva tudi sladka varianta, če bo ostalo kaj pince bom vsekakor poskusila.

nola

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

20. apr 2014 19:20

Ajdovi štruklji, velikonočni ( Dobrepoljska dolina)

kobra 1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti