Odvoz smeti

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

tema odprta - 18. mar 2013 7:37 | ogledi: 11.446 | odgovori: 103

Pozdravljeni!

Pri nas na Koroškem smo pred časom prešli na nov sistem ločevanja odpadkov SUHO-MOKRO-BIOLOŠKO.

Dobili smo natančna navodila in zraven  zagrožene kazni za neupoštevanje. Seveda so nastali problemi v blokih, kjer pač marsikdo misli, da bo svoje smeti zakamufliral med druge in nihče ne bo vedel, kdo je bil tisti pacek. Ne bi si mislil človek, da je to tako težko, imeti ločeni posodi za suho-mokro!

No, mi smo zdaj že drugič dobili kontrolo suhih odpadkov in seveda je bilo spet vse narobe. Vsi stanovalci smo v nabiralnik dobili zapisnik in zagroženo kazen za fizične osebe - 400€. Seveda sem besna kot ris, na stanovanje to znese cca.45€, sem pa menda ena redkih, če ne edina, ki vse suhe smeti znosi na otok (papir, plastika- kovina, steklo), bio odpadke v posebno bio vrečko, mokre pa v navadno vrečo. suhih odpadkov praktično nimam. Seveda tega ne morem dokazovati. 

Naše kante so postavljene ob frekventni cesti, večkrat še kdo od mimoidočih vrže kaj vanje, prestaviti jih pa nimamo kam. Ponekod stanovalci svoje kante že zaklepajo, seveda pa je potem treba imeti na skrbi, kdaj kanto praznijo in jo tisti dan odkleniti. Prava zmeda!!!

Zanima me pa predvsem to: Ali je možna skupinska kazen, ki se porazdeli na vse stanovalce. Občinska pravnica, ki je moja kolegica, pravi, da to ni mogoče, kaznovan je lahko samo posmeznik, pa še to v primeru, da je zasačen pri dejanju.

Malo sem brskala in guglala, pa nisem našla nič konkretnega. Kaj menite vi?? Frina???

Aja, kdor živi v bloku, ve, da neki jaki sestanki in pogovori kaj prida ne pomagajo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



marjja

Temo je spremenil(a) marjja dne 18. mar 2013 7:38

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

18. mar 2013 15:57

Pri nas že nekaj časa ločujemo odpadke in sem že tudi slišala, da je ob nespoštovanju barv kontejnerjev lahko kaznovano kar celotno naselje, saj je težko ugotoviti kdo točno meče smeti vsepovprek. Je pa res, da še do sedaj nismo dobili nobene kazni, čeprav smeti niso vedno tam kamor pašejo. Predvsem ljudje mečejo biološke odpadke kar skupaj s plastično vrečko v kontejner, ki je sicer namenjen bio odpadkom. Jaz jih vedno stresem ven in vrečko vržem v drug kontejner, ki je namenjen plastiki.

Bolj kot to me pa moti, da so nam v treh letih podražili stroške odvoza smeti za 20 eur. O tem so nas obvestili in to je to.

Lopatka

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

18. mar 2013 16:12

Se bom kar sama popravila, preden se me loti kaka natančnica:

- bio vrečke kupim v Hoferju in so razgradljive na kompostu. Nam so to priporočali, ker manj smrdi. Lani poleti, si predstavljate, so odvažali bio na 14 dni.

- suhe odpadke seveda imam, vendar jih znosim na zeleni otok, ne v blokovske "suhe odpadke".

"Suhi odpadki" pomeni, da je embalaža mleka, paštet, jogurtov, steklenic čista, zato  pri meni vse to roma v pomivalca, se že vtakne v kak kot in se zraven opere brez dodatne obremenitve okolja. Če pa ni čisto, gre pa v mokre. Zato, Lopatka, gre umazana vrečka v mokre odpadke, ne v plastiko. Tako je vsaj pri nas.

 

Da bi pa celo naselje bilo kaznovano, to se mi zdi absurd.



marjja



Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 18. 2013 16:14

Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 18. 2013 16:14

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

18. mar 2013 17:30

marjja, tudi pri nas v Ljubljani, bio odpadke odvažajo 1x na 14 dni. Prejšnja leta so po odvozu smeti, te rjave kante v poletnem času tudi oprali, lansko leto tega niso storili nikoli, zato tudi sama vse biološke odpadke mečem v razgradljive vrečke, ko je polna jo zavežem in šele potem v kontejner. Manj smrdi, pa še roj mušic ne butne vate, ko pokrov odpreš.

babka1951

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

18. mar 2013 22:53

Pri nas smo pa prav navodila dobili, da morajo biti biološki odpadki zavezani v razgradljivo vrečko, ne kar tako v kanti. Mi je tudi neprimerno bolj higiensko. Moti me pa, da so nam zdaj ukinili otok in moramo embalažo zbirati doma. Odvažajo jo na 3 tedne in se tega nabere nenormalno dosti, pa če še tako stiskamo. Že samo mleka porabimo 2 litra dnevno- za to gre kar nekaj vode in tudi čistila, ker sicer neoprano grozno smrdi. Kaj je tu ekološkega... Potem pa moramo to še hraniti v hiši, ker ni kante, ampak so vreče.

Po drugi strani pa ima vsaka hiša svojo xxl kanto za papir. Ne vem no, kdo je to pogruntal, ampak jaz bi lažje kopičila papir v hiši, kot embalažo.

čoko

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

19. mar 2013 7:47

Tole ločevanje je ena velika neumnost in globalno segrevanje zraven.

Commis débarrasseur

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

19. mar 2013 8:09

Tole ločevanje je prihranek delovne sile v komunalnih podjetjih! Poleg tega, da jim sami prihranimo nekaj dela, nam pa še višajo račune. Pri nas je po privatnih hišah, ob praznenju teh posod hodil zraven en gospod iz občine in en inšpektor. Pri vsaki hiši so pokukali v posodo, kaj je vse noter, če so noter ustrezne stvari. Zaenkrat so dali kršiteljem le opozorila, ki bodo naslednjič prešla v kazen. Papir-časopis zbiram in ga dajem v šolo, ker imajo skupni zbiranje in pol otroci dobijo kakšen cent, ki se uporabi za izlete. V bolokih je pa to res problem, že zaradi več stanovalcev in prostora!

kvačkarica

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

19. mar 2013 13:44

Jaz sem velika zagovornica ločevanja odpadkov, papirja, stekla, bio odpadkov. Seveda, če se jih predela in znova koristno uporabi. Če pa se nekje kopičijo in jih na koncu odpeljejo na skupno deponijo, pa res ne vidim smisla.

Pred mnogimi leti sem brala, da uvažamo saje za gumarsko industrijo in navadne krpe, za ne vem kaj že. Zakaj ne bi človek podprl zbiranja, če se odpadke koristno uporabi? Ampak očitno še nismo tako daleč, sem se prepričala tudi pri pristojnih organih. Samo red pa mora bit, tudi, če je slab.

Tako človek kar zgubi voljo, kar je škoda. Vseeno z veseljem mečem časopis in vse kar je papirnatega v plavo kanto. Na ta način ohranimo marsikatero drevo, kar pa tudi nekaj šteje. Ločujem sicer vse, mi je prešlo v meso in kri. Jaz svoje naredim, ostali morajo pa svoje. Pika.

 

naor

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

19. mar 2013 14:09

Ampak. Ločevanje odpadkov je pomladni popek na koncu najmanjse vejice orjaškega drevesa. V koreninah je problem. Če vzamem kot primer uporabnico čoko in njihove porabe 700 kartonov samo mleka. Če ne ločim ničesar več v življenju, sem še vedno napravil več za okolje kot njihovo gospodinjsto v petih letih, s svojim razmišljanjem  v kali in preventivo.

Commis débarrasseur

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. mar 2013 14:15

Ampak, zzak, jaz te pa prav nič ne razumem. Koga si v kali in preventivno zatrl? Ali ne? Ali kaj? Verjetno si kak stavek po pomoti izpustil ali preskočil.

Sonja

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

19. mar 2013 14:17

Ideja ločevanja se mi zdi fina, ampak v praksi je pa marsikaj butasto. Pranje embalaže na primer. Tega pri nas ne delamo, niti nisem slišala, da bi morali in niti na kraj pameti mi ne pade, da bi to počela  To, kako ločujejo pri Marjji, je pa tudi že absurd. Pri nas ločujemo papir, ki ga večinoma pokurimo, steklo, ki gre na otok, biološki odpadki gredo na kompost, embalaža pa v kanto z rumenim pokrovom. Vse ostalo gre v črno kanto. To je to in od tega ne odstopam.

Mislim, nekateri perete to embalažo, tistim, ki pa sortirajo, se pa fučka. Ja, in poleg tega še zvišujejo ceno. Za po s***

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti