Odvoz smeti

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

19. mar 2013 17:04

Limnol.

Včasih so bile vse steklenice povratne, pa smo hodili peš v trgovino in tovorili težo domov, danes je vse v plastenkah ali pločevinkah. 

O vodi pa jaz tudi rajši ne bi, tuširanje, wc, zalivanje, vse s pitno vodo. Tudi v odnašanju smeti ne vidim problema. Če mi pa ni do tega, pa itak lahko v stanovanju skladiščim, a ne? Saj je svinjarija moja!!!

marjja

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

20. mar 2013 14:54

marjja je napisal/a:

Se bom kar sama popravila, preden se me loti kaka natančnica:

- bio vrečke kupim v Hoferju in so razgradljive na kompostu. Nam so to priporočali, ker manj smrdi. Lani poleti, si predstavljate, so odvažali bio na 14 dni.

- suhe odpadke seveda imam, vendar jih znosim na zeleni otok, ne v blokovske "suhe odpadke".

"Suhi odpadki" pomeni, da je embalaža mleka, paštet, jogurtov, steklenic čista, zato  pri meni vse to roma v pomivalca, se že vtakne v kak kot in se zraven opere brez dodatne obremenitve okolja. Če pa ni čisto, gre pa v mokre. Zato, Lopatka, gre umazana vrečka v mokre odpadke, ne v plastiko. Tako je vsaj pri nas.

 

Da bi pa celo naselje bilo kaznovano, to se mi zdi absurd.



marjja



Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 18. 2013 16:14



Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 18. 2013 16:14

 

Hm, jaz pa nisem čisto prepričana, da imamo kontejner za 'mokre' odpadke. Imamo sicer enega, ki je 'univerzalen'. Drugač pa imamo za bio, steklo, papir in kovino ter plastiko. Tako, da vrečko lahko odvržem ali v kontejner, ki je namenjen plastiki ali pa v univerzalnega. Vem pa, da morajo biti plastenke, pločevinke, tetrapaki očiščeni preden jih damo v smeti.

Lopatka

limona  

član od: 27.8.2003

sporočila: 231

20. mar 2013 15:35

Hja odvoz smeti, pa njihove položnice. Ker imamo vikend v sosednji občini, dobivamo mesečno dvojne položnice. Se nabere tega, da me kar glava peče, pa čeprav se ve da ko smo na domači lokaciji,  na vikendu ne smetimo, ko pa smo tam, pa  ne smetimo doma. Pravzaprav na vikendu sploh ne smetimo, ker le te zbiramo in ob odhodu odpeljemo domov. Organske odpadke pa kompostiramo. 

Kar se pa kazni tiče, pa tudi meni ni vse jasno kako bodo to zaračunavali. Nekaj si bodo že izmislili, da si napolnijo malho.

lp



limona

Sporočilo je spremenil(a) limona dne 20. 2013 15:39

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. mar 2013 17:20

Bom še nekaj dodala. Vsak dan odnesem odpadke iz stanovanja. Ko grem v trgovino, na tržnico ali na sprehod, kamorkoli pač, z mano gre ena vrečka. Kar le morem kupim, da je čim manj embalaže. Donat kupim v stekleni, vračljivi steklenici. Vendar razen mleka nimam kaj veliko možnosti. Me je pa ravno Zzak vzpodbudil, da bo moj prvi, naslednji nakup strojčka za delanje jogurta, ker tega kar nekaj pojeva in se bom izognila vsem lončkom, ki jih sproducirava. Se z njim strinjam tudi glede embalaže. Te je ogromno in preveč. Na tržnici vsako solato, korenček, krompir gre v svojo vrečko, v mesnici tudi, tega je noro veliko. Kupim pol kile zelja, dobim dve vrečki itd.

Pred kratkim sva kupila nov hladilnik. Pol tone stiropora in kartona. No ja, recimo, da mora biti, ker se sicer lahko stroj poškoduje.

Očitno bo treba začeti na osebni ravni, čeprav veliko naredim, je še vedno kaplja v morje. Sem pa vseeno tudi zadovoljna, veliko nas je, ki tako delamo in mislimo. Se rada in veliko pogovarjam z ljudmi in povem vam, veliko je ozaveščenih ljudi, ki jim ni vseeno za naš planet.

 

naor

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

21. mar 2013 12:50

Ja, mi odkar locujemo, smo se sele zaceli zavedat koliko plastike in vsega ostalega sproduciramo in se posledicno ze dogaja, da kupujemo v trgovinah vecje kolicne pakirane skupaj, ker je tako manj embalaze.

To glede vreck pa tudi mene moti, gres npr. na trznico, pa ti najmanj vsako pero solate v drugo vrecko zapakirajo. Potem pa kupim npr. pet stvari in imam pet vreck.

No, ze ko je ta tema tukaj, mogoce bo kdo vedel odgovor: obstajajo vrecke v trgovini, ki so kot da bi bile plastice, pa so organske in se po dolocenem casu razgradijo ... po vasem mnenju je to kaj? Plastika ni, med bio odpadke pa tudi ne vem ce se lahko mece.

urska

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

21. mar 2013 13:01

Ločevanje mi je všeč, ker je eden od načinov, kako zmanjšati kupe smeti na deponijah. Prevelikemu številu vrečk se izognem tako, da vedno nosim s seboj nekaj še uporabnih, tudi na tržnico. Za krompir in solato so čisto dobre, ko se zgulijo in zmečkajo, jih porabim za pobiranje pasjih kakcev, pa še tisto rokavico ponucam, ki si jo v marketih nataknem pri prebiranju sadja. Ampak kljub temu se odpadne embalaže nabere čisto preveč. Je že vsaka najmanjša  reč tako zapakirana, da jo komaj ven dobiš iz plastike. Mimogrede: ni sicer veliko embalaže zraven, ampak ena od stvari, ki mi grejo najbolj na živce, so bucike pri pakiranju novih srajc.

Cila

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

21. mar 2013 13:18

ursus_le je napisal/a:

No, ze ko je ta tema tukaj, mogoce bo kdo vedel odgovor: obstajajo vrecke v trgovini, ki so kot da bi bile plastice, pa so organske in se po dolocenem casu razgradijo ... po vasem mnenju je to kaj? Plastika ni, med bio odpadke pa tudi ne vem ce se lahko mece.



urska

Biorazgradljivo vrečko odvržeš skupaj z ostalimi biološkimi odpadki v rjavo kanto.

Blanchy

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

21. mar 2013 13:25

naor, sem prav vesela, da je marjja odprla to temo in nas povlekla k razmišljanju...

Na našem koncu Ljubljane, odpadke že dolgo ločujemo in nam je to kar nekaj v zavest prišlo....

Sprva smo pri nas dobili tiste črne zabojnike za smeti, kamor je šlo vse, čeprav smo v bližini doma imeli otoke za odpadne surovine.....papir, plastiko, steklo, bio odpadke...in nato, počasi so nam vozili nove zabojnike, za bio odpadke , za embalažo, za papir....svobodno smo se lahko odločali, kaj od tega, sploh potrebujemo.........mi smo zavrnili zabojnik za bio odpadke, ker imamo kompostnik, zavrnili smo zabojnik za papir, ker tega ne potrebujemo...vse časopise in revije shranjujemo v garaži, ko se nabere tam okrog 400 kg, mož z vnukoma to odpelje na deponijo prodat, dobijo tam okrog 20 Eurov, kaj je veselja, to je njun denar, zaslužila sta ga sama in s tem lahko tudi sama razpolagata, tako malo teh odpadkov imamo, da sem se v teh dnevih vprašala, kaj sploh mečemo v te črne zabojnike.... pri nas hodimo mleko kupovat na mlekomat, s tistimi steklenimi flašami iz našega otroštva, ne sprašujte me, kje je meja...meja je pri zvesti...

babka1951

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

21. mar 2013 16:08

Ursus-le, sem šla gledat na Hoferjeve vrečke: so na osnovi koruznega škroba, razgradljive v 90 dneh. Podobno, mislim, je s kavnimi filtri in čajnimi vrečkami, pri katerih pa naj bi odstranili papirnat delček s sponko in vrvico.

 

Še vedno pa ne vemo, kako je s kaznimi??

marjja

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

21. mar 2013 16:21

a, ja, pa še nekaj, kar sploh ni za verjet: pogledala na položnico, pri nas zaračunajo mesečno odvoz na število zabojnikov in število praznjenj: za februar so 4x zaračunali število praznenj, cena praznenja brez DDV 1,2617 in za plačilo z DDV je to prišlo 5.47 eura za mesec februar.....

pa še nekaj, kar tudi ne boste verjeli, pri nas shranjujemo vse srebrne lističe tistih srebrnih- alu folij, ko sem včeraj starejšega vnuka vprašala, zakaj je to dobro, mi je odgovoril: pa veš babi, to je surovina, ki se jo lahko dobro proda kot aluminij........no ja, čez enih pet let, ko bomo nabrali kakšno kilo, bo res kak euro vredna

babka1951

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti