Odvoz smeti

alxteam  

član od: 21.4.2007

sporočila: 41

19. mar 2013 14:26

Embalaže tudi jaz ne perem. Iz tetrapaka vse steče, jogurt se iz lončka poje in postrga, prat tako ostale zadeve iz lončkov.

Papir gre posebij, ostala embalaža posebij. Za bio so vrečke.

Moti pa me ko vidim kako gospo ki svoje bio odpadke skupaj z vrečko od sadja (ali zelenjave, ja tiste navadne plasitčne) lepo odloži v bio. Če je gor narisano sadje ali zelenjava še ne pomeni da je vrečka bio razgradljiva.

 

 

 

 

alxteam

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. mar 2013 14:38

Po navodilih komunale mora biti embalaža oprana. "Oprana" ne pomeni zdrgnjena z detergentom, ampak samo splaknjena, tako da recimo v jogurtovem tetrapaku ni zraven še za prst jogurta. Za to ni treba niti čiste vode niti čistil, je povsem dovolj, če recimo kartone od mleka ali soka splaknete z vodo, ki ostane od pomivanja posode ali solate.

Sonja

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

19. mar 2013 15:10

Pri mojih nasa mami ze vrstoooooooo let locuje odpadke. Jih pa ne pere, to je cisti absurd. To pa lahko povem, ker imam kolegico, ki dela v podjetju, ki se ukvarja s predelavo locenih odpadkov in iz njih izdelujejo reciklirane surovine. In tam vsa ta embalaza, preden se karkorkoli predela, se jo namaka v bazenih, kjer se jo ocisti, tako da neko pranje lonckov od jogurtov je cisti strel mimo.

Me pa zelo pogreje, ko pri nas vcasih v kanti za papir najdes vse zivo not. In kaj to pomeni, naj strazim pri kanti, da vidim kdo je uni packon iz nasega bloka, ki mu ni jasno kaj je papir in kaj ostale smeti ter si ocitno misli, da je potreben najmanj doktorat, da si sposoben locevati smeti.

 

urska

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. mar 2013 15:23

Ločeno zbiranje odpadkov se je po Sloveniji začelo kakor kje, ponekod teče že več kot 20 let, ponekod je še novo. Vsi komunalni centri imajo navodila za zbiranje objavnjena na internetu, če vtipkate v google "ločeno zbiranje odpadkov", dobite par strani zadetkov, tako da brez težav dobite navodila svojega najbližjega centra.

S pranjem je pa tako - krasno dišijo "prazni" tetrapaki mleka in jogurta  ali folija od mesa ali rib, če stojijo na soncu teden ali dva. Je pa res, da je vonj čisto bio.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 19. 2013 15:24

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

19. mar 2013 16:09

limnol je napisal/a:

Ampak, zzak, jaz te pa prav nič ne razumem. Koga si v kali in preventivno zatrl? Ali ne? Ali kaj? Verjetno si kak stavek po pomoti izpustil ali preskočil.



Sonja

Mogoče je nerazumljivo. Kot primer mleka, ki sem ga navedel. Če bi bil jaz tak potrošnik, bi ga kupoval v rifuzi. Nekaj steklenic, ki se veliko bolje reciklirajo proti tisočim tetrapakom.

Že v kali (nerodna beseda) sploh ne bi sproduciral praktično nič smeti. Še kak kmet bi bil vesel take stranke.

In recimo nekupovanje eggies in podobnim neumnosti.

Commis débarrasseur

Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 19. 2013 16:18

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

19. mar 2013 16:24

Hja, zakk1977, nima vsak mlekomata na dosegu roke. 15 km v eno stran je pa malo daleč, vsaj, recimo, zame.

rimljanka

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

19. mar 2013 16:28

Se popolnoma strinjam z nekaterimi.Pranje tetrapakov in ostalega mi je čisto narobe iz preprostega vidika pitne vode,ki je dragocena in je ne mislim trošit za splakovanje odpadkov.Res je to ločevanje, kar mučno iz vidika koliko posod vreč bi moral imeti v stanovanju.Za papir,biološko,kartoni...kajti ne gre ,da bi vsako stvar sproti odnesel v kante.In tudi,da negdo določi,da moraš imeti vrečke za bioliške odpadke mi ne sede.Jaz jih sicer uporabljam,ker mi tak način odgovarja a marsikdo ima malo odpadkov in ne bo zato imel te vrečke in jo polnil ne vem kako dolgo in imel v stanovanju.Opažem,da ljudje biološke odpadke imajo v eni manjši posodi in jih sresejo v ti bio kanto.Strinjam se tudi, da cen odvoza ne bi smeli višat kot jih,k večjemu znižat, saj sortiramo odpadke.Plačamo jim odvoz,oni pa še potem z odpadki služijo.Saj vidite,da so že borbe za smeti,ko eni iz kant pobirajo papir, pa se to ne sme...

dari

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

19. mar 2013 16:40

rimljanka je napisal/a:

Hja, zakk1977, nima vsak mlekomata na dosegu roke. 15 km v eno stran je pa malo daleč, vsaj, recimo, zame.



rimljanka

Saj je zgolj primer, pri vsaki stvari je možno najti alternativo, če je volja in taka želja pa recikliranju. Delam na terenu od Ljubljane do zahoda, mislim da nisem zasledil kraja brez mlekomata ali kmeta s kako kravo v bližini. Tisti ki imajo do tega 15 km jih imajo tudi do trgovine.

Commis débarrasseur

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

19. mar 2013 16:44

Veseli me, da se je debata razvila, saj sem jaz velika zagovornica ločevanja in mi vse to sploh ni tako grozen problem, čeprav zbiram tudi pomije in plastične flaše (naša kuharica potrebuje in dobim domače mleko), ter zamaške posebej in ni lahko to početi na 40m2 velikem stanovanju

V tujini je stalna praksa pranje embalaže v pomivalcu, ker to opereš hkrati z drugo posodo in ne porabiš nič več energije (imam kolege v Nemčiji, ki to počnejo že leta).  Valjda ne perem 2 uri samo embalaže!!!

Nismo pa še pogruntali mojega osnovnega problema: Ali smo v bloku kazensko odgovorni??? (glej začetek teme).

Kot pa pravi ZZak, je problem itak drugje - spomnim se pred časom ene nemške oddaje, namreč familija gre v nabavo tedenske"fasunge", nabašejo poln voziček, doma pa vse stresejo iz embalaže v razne škatle in steklenice ipd. Si predstavljate, kakšen kup embalaže so imeli na sredi kuhinje???

Koliko nas kupuje arašide, suho sadje, rozine ipd v rinfuzi... ? To mi je zdaj prišlo najprej na misel.

Ampak ne bom vrgla puške v koruzo, plačevala za svojo pridnost pa tudi ne bi rada!

marjja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. mar 2013 16:48

Pred nekaj več kot 10 leti sem bila par tednov na Japonskem in tam so že takrat ločevali odpadke v približno 20 kategorij. Vsi - in to brez kakih resnih problemov ali pritoževanja.  Recimo vrečke od juh si lepo razplastil in pospravil posebej papirnato, posebej plastično in posebej kovinsko folijo. Isto narediš z embalažo mleka ali sadnega soka, če ni papirnata. Steklenice in plastenke ločujejo po sestavi in po barvi. In tako naprej. Ja, japonske hiške so majhne in kante za smeti zasedajo kar lep del prostora - tudi to je del vzgoje, da pač paziš, kaj kupuješ, ker prav vse prej ali pozneje postane smet. Tega se sicer  navadiš v par dneh, tako kot recimo pranja zob, tako da, oprostite, tole sprdovanje "mi ne pade na pamet, da bi še splakoval tetrapak, ko pa potem drugi služijo z njim" in larifari, kako s tem varčujete z vodo, je čisto sprenevedanje in najboljši način, da se nič ne spremeni. In zakaj ne gre, da bi vsako stvar sproti odnesel v kanto, če nisi ravno na invalidskem vozičku? V blokovskih naseljih, kjer so kante tako rekoč vsakemu pred nosom, se pač da biološke odpadke odnesti vsak dan v papirnati vrečki od kruha ali zavite v časopisni papir ali papir od reklam, tega je v vsaki hiši zadosti. Bodimo raje iskreni sami s sabo in do drugih pa priznajmo, da se nam enostavno ne ljubi.

Res mi pa ena stvar nikakor ne gre v glavo - da se bolj splača steklenico zdrobiti, pretaliti in narediti novo. kot pa staro oprati in ponovno dati v promet. Tole varčevanje mi pa res ne gre v račun.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti