Težave z prehrano v nosečnosti

Beatric  

član od: 13.6.2007

sporočila: 46

15. mar 2013 21:12

O, ti bogica!! Saj bo bolš, če ne prej, pa vsaj po porodu. :)

Veš, občutek tiščanja in teže tudi po najmanjšem grižljaju povzroča kombinacija hormonskega koktalja in prebavnih sokov. Problem sploh ni v hrani in ga tam niti ne išči. Prisluhni svojemu telesu. Jej pa res po malem, grižljaj, opravek, grižljaj..., ker tako se sokovi v želodcu ne "vznemirijo" preveč.

Nič se ne sekiraj, to je vse mati narava z razlogom pripravila. (Česar pa za ragade ne morem več trditi, hahaha.)

Pij, pij, pij, magari čim lažje juhce iz dveh treh zelenjavc, vse bo ok, drži se!!

Beatric

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

18. mar 2013 12:44

Predvidevam, da se ti je zaradi bruhanja in male količine skrčil želodec. Da se bo stanje začelo popravljati začni z majhnimi obroki, ampak rednimi. Tvoj otročiček potrebuje veliko vitaminov in hranilnih snovi. 

Verjetno si že drugače suhica in gledaš na količino hrane ali kalorije. Tu boš morala malo spremeniti tvoje navade in pojesti tudi kaj drugega kar si vajena. Škoda, da ti ne kuha mama ali tašča, saj je čisto en drug občutek ko zadiši. 

Zjutraj ko se ti umiri želodec pojej malo kruha, bodisi pol žemlje, en toast s kakšnim namazom, sirom. Toliko, da ti naredi eno podlago. Kasneje lahko banano, če jo obožuješ ali pa kakšen kompot. Smootiji so sicer dobra izbira, pazi pa na kislost in količino. Kar se tiče zelenjave ti priporočam, da je kuhana ali dušena. Če preneseš ingver v jedeh je dobra izbira, ker pomaga primslabosti. Skuhaj si kakšne lahke zelenjavne juhe , kokošjo, enolončnico z piščancem, rižoto. Pomembno je, da ješ večkrat in po malem. 

Iste probleme te dni je zaradi hujšanja imela te dni moja hči. Skoraj nič ni jedla in se ji je začelo dogajat, da je po vsaki hrani jokala kako jo tišči, boli. Po mojem nasvetu je začela z majhnimi ampak rednimi obroki. Tako, tudi ni občutila močne lakote in je pojedla manj. Npr. danes je za zajtrk jedla koruzne kosmiče z jogurtom. Za malico bo imela sadje. Za kosilo bo dobila juho, rižoto. Popoldne bo še kaj sladkega, zvečer pa običajno je jogurt.

Upam, da ti bodo nasveti pomagali, da se ti stanje umiri in da boš imela zdravega in veselega dojenčka.

 

Pa še nekaj sem se spomnila, pazi pri tekočinah, ki ti zapolnijo želodec  in s tem povzročijo, da ješ manj goste hrane, ker enostavno ni prostora.



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 18. 2013 14:06

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

20. mar 2013 6:02

Poskusi zjutraj z majhnimi grižljaji prepečenca ali kakšnih navadnih (npr albert ali petit bure) keksov, toliko da popijejo "tekočino" v želodcu in ko boš to prenesla lahko nadaljuješ s kakšno lahko hrano. predvsem pa ne pij celih kozarcev tekočine, sploh ne pred jedjo ali pa takoj po njej, ker ti to še dodatno zapolni želodec in razredči prebavne sokove v njem, potem pa ti to še dodatno oteži prebavo hrane v želodcu. Meni smuti ne paše zjutraj na tešče, ker mi dela preveč kisline in imam tak  težak občutek v želodcu po njem. Je pa to lahko okusen in dober vmesni obrok, če ga boš pila po požirkih čez dan.

Sploh pa jej in pij po malem cel dan, ker bo sicer imel tvoj skrčeni želodček težave. Pa pazi na kombinacije jedi in poskusi se spomniti, katere kombinacije so to že prej delale težave.

Če pa imaš možnost, da ti hrano pripravi kdo drug je še toliko boljše, ker ob času za obrok ne boš že tako zasičena z vonjavami po hrani, da potem ne boš imela niti volje niti teka.

Dokler nimaš resnih zdravstvenih težav in otrok v tebi lepo napreduje ne skrbi in se ne obremenjuj s tem, da bi morala za kosilo pojesti to in to, ker je sedaj pač drugaće - če ti za kosilo paše čokolino pač jej tega.

Sicer pa, si že čez polovico in ponavadi se stvari potem umirijo, pa tudi dve nosečnosti nista enaki, tako da korajžno naprej in vse dobro.

tedyka

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

20. mar 2013 7:21

Ko tole prebiram, vidim celotno svojo sliko! Zanosila sem pri 43 kg.Celo nosečnost sem jedla, toliko, da sem preživela.Že od malega se hrani upiram, tako je bilo tudi med nosečnostjo, vse samo jesti ne! Od vseh strani so leteli nasveti, meni za  vse nasvetu ni nič dišalo, kot mleko in jugurt. Če sem pojedla kaj na silo, pa bolečine takšne, da sem ležala ure! Ker so bili vsi izvidi bp.se s tem nisem preveč obremenjevala, morda napačno, pa vendar. V zadnjem mesecu sem shujšala za en kg. Roditi sem šla z 49 kg, sama sem se zalo bala, kako bo, ampak po vseh njihovih preiskavah je bilo vse v najlepšem redu,otrok je tehtal 3600g in je bil velik 53cm. Tako, da moje mnenje je, če ti zdravniki zagotovijo, da je vse vredu, se ne obremenjuj,otrok itak črpa iz tebe, koliko rabi.Pazi le na vitamine in snovi, ki so potrebne za razvoj tvojega bitjeca pod srcem. Pa tudi sedaj sem kot prekla, pa kaj, zdrava sem, tako vsaj pravijo, da pa vse visi na meni-me pa ne gane!

kvačkarica

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. mar 2013 10:19

Kvačkarica, res zanimivo pisanje, različni smo, pa kaj. Jaz se tudi že celo življenje upiram hrani, vendar za razliko od tebe precej neuspešno.

 

naor

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

20. mar 2013 12:53

Veš Naor, sploh ni vse tako enostavno, kot se zdi! Pri meni je problem, ker nikoli ne občutim lakote.Tudi, če cel dan ne jem nič, nisem lačna.Ko mi postane slabo, pol ugotovim, da je pa to zaradi tega, ker še nisem nič jedla. Bila sem pri zdravnikih, ki pa ne najdejo kako se naj izrazim-zdravila ali nasveta kaj in kako. Pravijo, da gre najbrž za neko presnovno motnjo! Jaz jem, ker moram, drugače bo joj, ne zato, ker bi bila lačna ali ker bi mi neka hrana dišala. Če bi se pa na silo nabasala, bi pa bruhala, ker sem že probala vse variante!Je, pa tudi res, da pa z pitjem tekočine ni problem, mogoče mi tudi to pomaga, da nisem lačna. Ampak vrjemi mi, da zaradi hrane se z možem kar precejkrat sporečeva.Rada kuham, rada pečem, ko pa bi trebalo jest.....ojoj!

kvačkarica

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

20. mar 2013 13:38

Hvala punce za vse nasvete, zlate ste

 

Sem bila v teh dneh pri ginekologu in mu potožila glede hrane in je samo rekel, da to ni panike in da naj jem velikokrat po malo in naj se ne prenajedam (pa sj se tudi ne morem). Otrok bo vzel kar bo potreboval in glede na to da je noro živahno dete v trebuhu, me sploh ne skrbi. Na moje vprašanje, da se nisem popolnoma nič zredila in da še vedno hujšam, je pa rekel, da sploh ni panike, da se imam še čas poredit. (pa mi je vseno če se nič ne)

Sem pa ugotovila da mi paše jogurt, juhice, jagode in pa donat po požirkih.

V glavnem do rojstva  bom zdržala. Me mož tolaži da samo še 4 mesece pa bo konec jamranja. Do takrat pa čakam na prve češnje pa na lubenice in na marelice.

 

hvala še enkrat za vse nasvete in bodite v cvetju!!!

lučica

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

20. mar 2013 19:30

No, Lučica čestitam, k zdravju tebe in otroka, sem vesela za vas! Zanesi se na mnenje zdravnika, jej tisto kar ti diši pa konec problemov. Saj pravijo, da telo samo zahteva tisto kar rabi.......A, veš kaj so meni rekli naši sosedje-kmetje.;Suhe krave imajo velika teleta in dosti mleka;, pri meni je to očitno držalo! Dojila sem do enega leta, pol pa sem sama mogla prenehati, ker sem imela še samo 40kg. Uživaj, ni lepšega, ko pogledat zdravo, nasmejano bodočo mamico-ima poseben lesk v očeh.

kvačkarica

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. mar 2013 21:15

Kvačkarica, upam, da te nisem užalila. Verjamem, da to ni ravno enostavno, kar se ti dogaja. Očitno pa vseeno dobro funkcioniraš, otroka imaš zdravega, sama si zdrava. Vsak pa ima nekaj, kar ga moti ali teži. Važno je, da ne delaš cirkusa okoli tega in da si vedno dobre volje. Želim ti vse dobro!

 

naor

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

21. mar 2013 5:53

Ah, Naor kje pa užaljena, nehaj no! Sem se že pred leti stvari v glavi porihtala. Na srečo smo vsi zdravi, to pa tudi največ velja. Včasih se celo pošalim na svoj račun, saj vsak ne more kupovat konfekcije na otroškem oddelku.Pa tudi sama sem sposobna delati in za sebe skrbeti! V vsakem slabem, je nekaj dobrega-to je moj moto.......

kvačkarica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti