Težave z prehrano v nosečnosti

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

tema odprta - 15. mar 2013 15:31 | ogledi: 37.130 | odgovori: 20

Pozdravljeni!

Obračam se na vas, ker vem,da mi boste sigurno znali vsaj malo pomagati.

Torej moj problem je naslednji: Sem v 22 tednu nosečnosti (presrečna in vesela, ker sem nosečka) in že celo nosečnost imam neke težave. najprej velika slabost in posledično izguba 12kg. Ko se je to kolikor toliko uredilo pa je sedaj problem v prehranjevanju. Vse kar pojem me tišči v želodcu in me mine, da bi sploh kaj jedla in tako zopet hujšam namesto, da bi se vsaj malo zredila.  Izogibam se mastnim, ocvrtim zadevam in sladkemu (mi že na splošno ne diši), kave ne pijem, kruha ne jem,...

Tako sem včeraj za kosilo pojedla 2 žlici riža in ni šlo kaj več vame, nato popoldne košček banane in sem imela občutek da mi bo trebuh razneslo. Danes za zajtrk nič, ker še vedno redno zjutraj bruham za malico pa griz jabolčnega zavitka in zopet je prišel ta zoprn težak občutek v želodcu. Res sem že obupana in naveličana, ker sem po eni strani lačna, a me mine jesti ko vem kaj bo po jedi. Ma obup!!!

 Torej moja prošnja je, če mi ve kdo povedat kakšno lahko prebavljivo hrano naj jem in kaj spada pod to skupino. Vem da solata, jogurt,mleko,...

Še kakšna ideja?

Pomoč prosim, prosim zelo vam bom hvaležna

lučica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

15. mar 2013 16:10

Bojim se, da boš morala sama ugotoviti, kaj lahko ješ. Če imaš že s kuhanim rižem težave, potem je vprašanje, če ti bodo kaki splošni nasveti kaj dosti pomagali. Moraš pa poskrbeti, da boš jedla dovolj in pravih stvari, da boš preskrbela vaju oba z otročkom - jej torej resnično po malem, pa četudi ves dan vsakih 10 minut en grižljaj. Se da, takole se prehranjuje znanec, ki so mu morali odstraniti praktično cel želodec, pa prav dobro zgleda, na pogled človek ne bi uganil, da mu kaj manjka.

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

15. mar 2013 16:17

Prvič, ali si se mastnim in sladkim jedem in kruhu izogibala že pred nosečnostjo in zakaj? Zdrava prehrana namreč vsebuje tudi sladkor in maščobe, seveda v normalnih količinah. Drugič: jesti se začne z očmi in nosom, usta in želodec pridejo šele potem, fiziologija prebave ve kar nekaj povedati o tem, kako vonj in videz pripravljene hrane sproži prebavne procese. Dve žlici riža, košček banane, košček jabolčnega zavitka, vse to še nenosečim in ne-z-želodčnimi-težavami-obremenjenim ne vzbuja posebnega apetita. Kje so kremne juhe, pisane rižote, kadeče se mesno-zelenjavne enolončnice? Sladoled? Doma pripravljeni smoothiji? Ne vem, jaz bi te po eni strani za začetek poslala na gastroskopijo, po drugi strani se mi pa zdi, da bi se morala prisklediti k Dragički ali mamamii ali ežoju na kosila... lp, proxima

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

15. mar 2013 16:40

proxima da že poprej nisem jedla mastnih zadev, kruha zelo, zelo malo.

Stvar je v tem, da mi okus banane neizmerno paše o jabolčnem zavitku sem sanjala že cev teden (nosečniška muha) enolončnico sem skuhala prejšnji dan in tudi po njej me je tiščalo. Sladoled mi sploh ne diši. Jutri imam namen skuhat brokolijevo juho, bom videla kako bo.

Na smoothije se pa nisem spomnila, hvala, jutri sprobam!!!

 mi je pa tale zadnji nasvet kar všeč, bi se takoj h komu povabila

Limnol tudi to je ena od variant, če ne bo šlo drugače bom pač morala vsakih 10 minut nekaj met v ustih.

 

hvala punce!

lučica

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

15. mar 2013 16:40

lucica to je cisto normalno med nosecnostjo, nobene gastroskopije ne rabis. Pomaga takoj zjutraj kos kruha, da ti ni tako slabo...pa zeliscni caj... saj s casom ugotovis, kaj ti najbolj pase. meni je pire krompir, spinaca, ribji file, kuhana cvetaca, grah....predvsem pazi na zadosten vnos tekocine, da ne bos dehidrirala. 

Rakuncek

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

15. mar 2013 18:04

Moja sestra je imela težave na začetku nosečnosti zaradi bruhanja in prav tako ni mogla pojesti nič, kar bi potem tudi ostalo v njej. Na koncu se je zatekla k Čokolešniku, to pa je nekako šlo. Potem je na Čokolešniku ali pa je bil Čokolino vztrajala dokler ni slabost prenehala. Mogoče pomaga, čeprav vem, da je pri tebi ta del že mimo.

Jaz sama na srečo nisem imela teh težav, edino kislo mi ni dišalo, pasalo pa še manj. 

mojezlato

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

15. mar 2013 18:50

No to je moja druga nosečnost in sem v slabosti in bruhanju precej zvežbana. Mi ni pomagal niti prepečenec, smrdljiv ingver, coca cola, kaj šele kaki magnetni obročki in ne vem kaj še... To neprijetno obdobje sem dala k sreči mimo! Sedanje jutranje bruhanje je zame le vsakodnevni ritual

V bistvu me matra samo želodec in "teža" hrane v njem, če me razumete. To moram nekako pogruntat!

lučica

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

15. mar 2013 19:19

lučica je napisal/a:

No to je moja druga nosečnost in sem v slabosti in bruhanju precej zvežbana. Mi ni pomagal niti prepečenec, smrdljiv ingver, coca cola, kaj šele kaki magnetni obročki in ne vem kaj še... To neprijetno obdobje sem dala k sreči mimo! Sedanje jutranje bruhanje je zame le vsakodnevni ritual

V bistvu me matra samo želodec in "teža" hrane v njem, če me razumete. To moram nekako pogruntat!



lučica

 

Ma prav nič ne boš pogruntala, vsaj jaz sem takega mnenja.

 

Prvo nosečnost sem šla dol 10 kg, drugo 11 kg. pri ta drugi so mi hotli na koncu narest gastroskopijo, pa nisem dovolila, pa tudi moj g je bil mnenja, da bo " zalaufalo" z hrano. Probleme sem mela do 4 meseca, skozi na infuziji, skupaj 6 tednov infuzije vse skupaj. ( ne v kosu). V glavnem smrdelo mi je itak vse, na koncu nisem niti 2 dcl vode spravla vase. Pol nekje po četrtem mesecu mi je štartalo ampak sem štartala z toasti, samo z šunko. Žal, to ni bla nzdrava prehrana, ampak to edino sem lahko nekako jedla. No kasneje sem nekako začela jest še kaj drugega,.. mandarine so mi ble ok.

 

Pri obeh nosečnostih tudi nisem mogla jest mlečnih izdelkov in pit mleka, sem hotla umret, če sem kaj takega jedla. Obvezno sem morala pogledat na embalažo, če so kaki konzervansi noter, ker mi je vse to delalo grozno kislino.

 

No pri ta drugem porodu sem nardila test. ko sem bila zadnji dan noseča, še nisem smela spit bele kave ( divka, al kaj ti dajo v bolnici, z mlekom), ko sem rodila, sem jo pa takoj zjutraj spila in jeee, nobenega duha več o slabosti glede mleka :). ja, hormončki delajo svoje.

 

Naj ti še povem, da sem drugače grozen jedec. Ni da ni kaj jaz ne jem ( razen vampov in jezika). Drugače obožujem mlečne izdelke in vsesorte drugo.

 

malo še potrpi, pa bo minilo. pa srečno!

Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

15. mar 2013 20:44

Pogruntat je treba, kako dolgo se hrana prebavlja in kake so pravilne kombinacije. To je znano, a se redko kdo drži. Če ješ pravilno, se hrana prebavi, ni teže v želodcu, odvajanje je redno... (Ena od knjig, kjer je to malo opisano, je Fit for life.)

Če se tega ne držimo, se prej ali slej pozna na zdravju (tudi preobilnost šteje zraven).

_tisa_

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

15. mar 2013 20:54

Poslušaj samo sebe - kaj ti paše, kaj zadiši? Pri svojih otrocih vidim, da - zlasti kadar so bolni - jim večinoma diši določena hrana in dostikrat je v njej prav to, kar njihovo telo tisti hip potrebuje.

Smoothiji so fajn stvar, a boš morala ugotovit, iz katerih sestavin ti bodo teknili. Pa poskusi kaj zelenega butniti noter.

tulka

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

15. mar 2013 20:57

Poizkusi z ajdovo kašo, je zelo lahko prebavljiva in nikoli ni občutka v želodcu da te tišči. Jaz jo lahko pojem ogromno pa sploh ni občutka nasičenosti, pri večini druge hrane pa je zelo hitro.

Jaz jo največkrat naredim z kako prepraženo zelenjavo ali pa kot narastek, z gobicami pa sedaj ni najbolje...

 

lepo nosečnost in zdravo bebiko ti želim..

lp

testeninca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti