Ptujski luk (čebulček za sadit)

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

24. maj 2013 19:09

Branka, hvala! 

jgoren17  

član od: 8.1.2012

sporočila: 73

27. maj 2013 11:52

foxpapa,vem, da se oglašam malo pozno in čebulček že raste, ampak nasvet za naslednje leto, če boš želel čebulo iz semena še isto leto.

Namreč, seme posej v zabojčke v začetku februarja in imej na toplem, kod vse sejano zelenjavo(paradižnik, papriko), ko pa se ogreje pa to sejano čebulo presadiš na gredo in imaš čebulo še isto leto.

Moram pripomniti, da to nisem še sprobala ampak sem videla po TV v odaji Na vrt, bilo pa je že prepozno, da bi to storila letos, drugo leto pa zagotovo probam saj tudi sama iščem ptujski luk vsako leto po trgovinah in ko vidim seme ga gotovo kupim.

Pa lep pozdrav

klari

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. maj 2013 5:59

Sejemo ga lahko še maja, s tem, da pridelamo čebulček za sajenje naslednje leto. Tudi na semenski vrečki je tako označeno.

rimljanka

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

28. maj 2013 9:38

Jaz Ptujsko rdečo in Tero pridelam iz semena v istem letu. Nekaj let semena ni bilo za dobiti ( so ga premalo pridelali v Semenarni ), eno leto se je dobil samo čebulček, letos pa spet seme, ampak ga je bilo bolj malo in je marsikje hitro pošel.

 

Posejem konec aprila in pridelam krasne čebule, ki se dobro skladiščijo. Najboljša je surova.

lartep

tigris  

član od: 9.5.2007

sporočila: 261

28. maj 2013 10:52

Jaz sem po mojih starih starših (vseh štirih) Lükarca in seveda mi je ptujski lük zakon, čeprav tukaj, kjer zdaj živim ni tako znan.

Par let nazaj ni bilo za dobit ptujskega čebulčka, ker je Semenarna nekaj zašuštrala pri pridelavi. Ker sem imela še nekaj velikih čebul, jih nismo pojedli, ampak sem jih posadila in tisto leto pridelala seme. Naslednje leto sem seme posejala in pridelala čebulček oz. lükec, naslednje leto sem posadila lükec in pridelala krasen lük. Od takrat sem "samooskrbna" kar se čebulčka tiče, vsako leto so vse tri faze od semena do čebule na mojem vrtu. Sploh ni težko in tudi prostora ne zavzame dosti, pa še lepa je čebula ko cveti.

Situacija pa nas itak sili v to, da začnemo sami pridelovati še druga semena. Ker mi je pod snegom prezimila repa in črna redkvica, sem jih nekaj pustila, zdaj cvetijo, bom vidla, kako bo s kaljivostjo semen.

 

tigris

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

30. maj 2013 10:48

Tigris,

kako pa pridelaš iz semena čebulčke? Ko jaz seme posejem, mi zraste kar prava čebula. Ali ga prej pobereš, porežeš, prosim za navodilo.

Hvala.

lartep

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

30. maj 2013 10:57

Nisem Tigris,ampak bom vseeno odgovorila, seme(sejanček) posejemo bolj na gosto, če hočemo imeti za naslednje leto čebulček.Lahko ga pa posejemo bolj na redko in ga po potrebi še redčimo in nam zraste čebula, ki se res dobro skladišči.Ravnaš pa kot pri čebuli, pustiš, da se začnejo listi sušiti in nato pobereš, posušiš in potem se stebla ali listi čebule z lahkoto odstranijo.Debelejše pojeste, tiste drobne pa spraviš za čebulček.

lp

anibas

tigris  

član od: 9.5.2007

sporočila: 261

31. maj 2013 9:55

Imam srečo, da še imam "vir informacij" (mamo), kako so to delali včasih. Kot je anibas napisala seme posejemo zelo na gosto, pa še to potem, ko so čebulčki dovolj veliki pohodimo (se sliši čudno, ja), da se prekine rast in se listi posušijo in ga potem poberemo. Jaz sem to lani delala prvič, pa moram priznat, da mi ni najbolj uspelo. Čebulčki so še kar rasli in veliko jih je bilo prevelikih. Ko take prevelike čebulčke potem naslednjo pomlad posadiš, poženejo cvetove, ki jih je treba nujno in čimprej porezat pa bodo vseeno zrasle lepe čebule, le da niso za skladiščenje (jih pač porabiš najprej), ker tam, kjer je ostanek tega odrezanega stebelca rado začne gniti.

Sem pa ravno včeraj trgala te cvetove, jih je bilo za en šopek, stebelca velika 10-20 cm. Narezala sem jih (takšni majhni kolutki pridejo), malo popražila na maslu potem pa še dva jajčka zraven ... pa mi ni bilo nič več žal, da moj čebulček lani ni bil po standardih.

tigris

jgoren17  

član od: 8.1.2012

sporočila: 73

2. jun 2013 14:04

no tigris tale zadnji odstavek pa bom  sigurno spravila v en predalček možganov.

 

Hvala

klari

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti