Kulinarični plan za leto 2013

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

10. apr 2013 22:40

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Jaz delam domače testenine izključno po temle sistemu. Narejene so tako hitro, da mi niti na misel ne pride, da bi jih naredila kako drugače ali na zalogo in jih sušila. Če delam rezance, jih narežem na mašinco in ne na roke. Vse skupaj s čiščenjem površine mi ne vzame več kot 10 minut.

http://www.youtube.com/watch?v=C0XVDpPBHho

 



Vanja

 

Vanja, hvala za tale filmček, me je čisto navdušil, tako da bi rada tudi sama poskusila. Me pa zanima, če se ima kaj smisla lotiti zadeve, če nimam tega strojčka za valjanje oz. tanjšanje testa? Tudi za rezanje ga nimam, ampak to vem, da lahko naredim z nožem. Verjetno je pa z valjarjem težko tako zelo zvalajti testo. Ali pa tudi ne?

Hvala za odgovor!

JJ

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

11. apr 2013 0:27

JanisJoplin je napisal/a:

 Me pa zanima, če se ima kaj smisla lotiti zadeve, če nimam tega strojčka za valjanje oz. tanjšanje testa? Tudi za rezanje ga nimam, ampak to vem, da lahko naredim z nožem. Verjetno je pa z valjarjem težko tako zelo zvalajti testo. Ali pa tudi ne?

Hvala za odgovor!
JJ


Z malo vaje mi je priprava svežih testenin, od gnetenja na roke do valjanja, postala užitek. Pomebno je, da imaš primerno orodje, valjar vsaj take velikosti:

(črno je svinčnik )

Na posnetku je prikaz celotnega postopka priprave testa, nekje po 5 minutah tudi tehnika valjanja.

Priprava testa je lepo opisana na tem posnetku, ki ga lahko poslušaš tudi v anglešlini, a postopek valjanja je boljši na prejšnjem.

Noben bav bav ni to, pa še lepo si krepiš mišice . Poskusi!

lp

 

mzm

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

11. apr 2013 5:52

Ja pa kje "TE" naj dobim tale drog? Najbolje da grem na podstrešje, pa zastavo snamem. Mislim da bo pol ravno pravršnje dolžine.
Bom raje investiral v strojček, saj menim, da ga ITAK vsak ljubitelj PRAVIH in SVEŽIH testenin potrebuje.
No, v kolikor bi za roj. dal dobil takšen valjar (čeprav ga nimam kam dat), se ga definitivno ne bi branil

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

11. apr 2013 5:56

[citat=--rimljanka--]

[citat=--MBrando--]

Enostavno kuhaj, kuhaj, kuhaj....itak se naraven pektin izloči in konzervira.

[citat]

Pektin ni konzervans, je le zgoščevalec.



rimljanka[/citat]

Tako je! Se opravičujem za napako. Konzervans so naravni sladkorji pri KUHI,KUHI,KUHI,KUHI....Bil sem kot pokojna nona. Imel sem njen predpasnik na sebi, kuhalnico za vojaške lonce  in mešal,mešal,mešal da se mi je že čisto...hmm well...mešalo 
Ampak je bilo vredno. Pogled v shrambo ter zvite police od marmeljad, meda, domačih paradižnikovih omak in podarjenih kislih zadev, poplača ves trud!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

11. apr 2013 6:05

Pri kuhariji mi ni hujšega opravila, kot valjanje testa. Še posebej za kake piškote ali pa krhko testo, kot je tisto za quiche. Ne vem, če bi me kdo pripravil do tega, da bi testo za testenine valjala na roke. Da ne omenim, kaka muka mi je testo mesiti na roke. Ajoj! 

 

 

 

 

Vanja

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

11. apr 2013 7:18

xxs je napisal/a:

Hvala za nasvet, bom tud knjigo probala poiskat.

Nisem vedela, da se izloči pektin med kuhanjem - o tem nimam pojma, mogoče da je to del splošne razgledanosti, sam res sem bila tu prikrajšana, moja mama zna sam dunajske naredit...

 

Upam, da bodo letos borovnice, preden smo začeli prekopavat parcelo za gradnjo , jih je bila cela parcela... Res fuuul borovnic, pa še vedno so, dobesedno pred nosom mi rastejo, ampak lani jih pa ni bilo, vreme, letos pa vprašanje kaj bo... Če bodo, probam borovničevo marmelado, s celimi koščki - itak... mmmm njami.



xxs

 

Veš kaj, za vsako neumnost in lastno omejenost v razmišljanju pa tudi ni treba uboge mame krivit.    Sploh, ker je po nekem tvojem drugem zapisu sodeč, tvoja mama presneto razgledana in napredna kar se kulinarike tiče.

Da ti osvežim spomin, tvoj zapis v sosednji temi:

 

Pa spomnim se še, da je mama delala ful nagravžnih jedi, ki se jih nikol  nisem dotaknila:

1x bikova jajca, ki jih je jedel samo star ata, ker edini ni vedel, kaj je to... in so mu bila dobra.

Dostikrat je naredila žabje krake, pa školjke. Školjko sem eno v življenju poskusila in nikol več. In včasih se je kupoval v Avstriji kaviar... O fuj.. Enkrat je kupila pa konjske salame, sam tisto nisem čisto prepričana, če je bilo res... In razne hobotnice...

 Pa jedli smo možgane z jajčko in zajčjo obaro, ki mi je bilo sicer oboje dobro, ampak zdaj ne bi pa niti v najhujših sanjah :))

 Uf... se pa spomnim enega takega krompirja, ki si mu ven z nečinm izdolbel fedro. Potem se je ta fedra spekla kot pomfri, v krompir si pa nafilal mleto meso. Moja najljubša večerja.

 

Tam se nisem hotela oglašat, pa ne morem biti več tiho; bikovi prašniki so specialiteta in ljudje jih jemo, ker so dobri, ne ker ne bi vedeli kaj je to. Isto velja za žabje krake, školjke. Hobotnica je marsikomu poslastica. Konjsko meso je ne samo dobro, ampak tudi zdravo.

Oprosti, ampak čedalje bolj se mi vsiljuje misel, da je tvoja mama dobra in razgledana kuharica, ti pa razvajena, nerazgledana in omejena.

Issi

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

11. apr 2013 7:23

Uau, Mzm, tej gospe iz prvega posnetka pa res kapo dol   bi mi lahko kar poročno obleko naredila iz tega testa, tako prožno in veliko je Razmišljam o nakupu strojčka... ker menim, da traja precej časa, da postaneš tako dober, da so testenine take, kot bi morale biti. Bom mogla na kak praznik počakat... lahko pa si ga zaželim za poročno darilo

JJ

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

11. apr 2013 8:12

MBrando je napisal/a:

Ja pa kje "TE" naj dobim tale drog? Najbolje da grem na podstrešje, pa zastavo snamem. Mislim da bo pol ravno pravršnje dolžine.

"Temu drogu" naši bivši bratje rečejo oklagija, in imajo tudi sočno primerjavo "tup ko oklagija" lp, proxima

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

11. apr 2013 9:01

[citat=--proxima--][citat=--MBrando--]

Ja pa kje "TE" naj dobim tale drog? Najbolje da grem na podstrešje, pa zastavo snamem. Mislim da bo pol ravno pravršnje dolžine.

"Temu drogu" naši bivši bratje rečejo oklagija, in imajo tudi sočno primerjavo "tup ko oklagija"

lp, proxima

[/citat]
. Grem v "šumo". Bom štiri metrsko lesko vrejzal, pol pa akcija

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. apr 2013 9:05

Čisto resno - znanka, ki oklagijo vsakodnevno uporablja, je rekla, da je v Sloveniji ni našla, iz Bosne se ji je zdelo prismojeno, da jo tlači v avto, pa je kupila kar malce debelejšo karniso za zavese - ono nepobarvano. malo jo je bili treba skrajšat, pa malce zaoblit robove na koncih in je kakor prava .

lp

P.s. leskova palica ne bo dobra - ne bo ravna.

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti