Kupljeno vlečeno testo

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

1. maj 2014 9:27

Draga mopsika, iz listnatega testa nikakor ne pride ŠTRUDL. To je pač zavitek iz listnatega testa, čisto drugačni končni izdelek. Zavitek - štrudl (vlečeno testo) se pač naredi doma ali se kupijo kvalitetne kore - meni so najboljše kupljene na tržnici, kjer jih dobim na kos -  ki se "hudo drobijo" edino, če so stare ali pa so stale na pultu ali v hladilniku kar nekaj časa. Toliko o tem...   

 

Pozdravček!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

1. maj 2014 11:49

V KGZ Litija sem kupija jufke lokalnega proizvajalca, 14 listov v 400 g, tanke (le moka, voda, sol), nič se ne lepijo, nič se ne lomijo, mislim, da takih ni niti na tržnici, na kose kupljenih. Prav zdaj se štrudl hladi, jabolka, višnje, cimet in sladkor.

Uporabila sem (predvčreajšnjim za štruklje, take, taprave, s pregreto smetano in skuto iz pregretega mleka) po 2 lsita za en zavitek, tako so danes 4 zavitki v pekaču od pečice.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. maj 2014 16:43

Moje prvo vlečeno testo je bilo luknja pri luknji. Zdaj sicer ni idealno, je pa ponavadi čisto OK. Mama, ki ima v vlečenju testa 30 let naskoka pred mano, pa ga v par potezah raztegne čez celo mizo, tako, da lahko skozenj bereš časopis. In ko moledujem, naj vendar pove, katero čudežno moko pa koliko vode pa koliko olja je notri, reče, da "toliko, da je ravno prav". Potrpljenje je božja mast.

Je pa tudi za moje pojme pravi zavitek tisti, ki je iz vlečenega testa. Vse ostalo je lahko prav dobro, ampak štrudel pa ni. Pa še v starih kuharicah tako piše.

Sonja

koleraba56  

član od: 25.8.2010

sporočila: 14

2. maj 2014 16:44

za štrudelj delam sama vlečeno testo,nikoli še nisem kupila,z leti se navadiš ,kako se dela in moram reč,da mi vedno uspe.Ko pa se moj štrudelj peče,skoraj vedno v pečici na drva,dam na štedilnik ene 3 dcle vode,da zavre,morala bi jo še sladkat,pa jo ne in s tem polijem štrudelj med peko,nikoli ni trda skorjica.Smetano dam pa samo v nadev,jajček pa,če je skuta zraven,za jabolka pa ne.Ene kolegica mi je že pred leti rekla da tako dela in nobenega štrudla ni,ki ga ne bi polila z vroče vodo med peko,tako nekako na sredin peke. Moji štrudlji gredo hitro v promet.

lp

koleraba56

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. maj 2014 17:03

Po našem družinskem izročilu pa zavitka z ničemer ne polivamo, niti ne premazujemo od zunaj, niti pečenega ne posipavamo s sladorjem. Pač pa razvlečeno testo nadevamo le do polovice, drugo polovico pa pokapljamo z raztopljenim maslom in potem zvijemo.

Sonja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

2. maj 2014 17:52

vsa "skrivnost" vlecenega testa je v dobro pregnetenem testu in pocivanju (vsaj pol ure, raje vec)

"Stressed is desserts spelled backwards!"

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. maj 2014 20:39

http://www.kulinarika.net/grafika3/ikona-forumi-ozadje-); background-color: #fdf6ef; background-position: initial initial; background-repeat: repeat no-repeat;">http://www.kulinarika.net/grafika3/ikona-forumi-ozadje-); background-color: #fdf0e3; background-position: initial initial; background-repeat: repeat no-repeat;">
 
http://www.kulinarika.net/grafika3/forum-crta.gif'); margin-bottom: 8px; position: relative; height: 60px; background-position: 100% 100%; background-repeat: no-repeat no-repeat;">

Avtor: teta torta  Naročnik Plus paketa

Član od: 6.9.2005
poslanih sporočil:1169
Odgovor z dne - 31. jan 2006 11:50
 Prepiši sporočilo v splošno zabeležko

Vlečeno testo sem delala že iz vseh možnih mok, čeprav največkrat uporabim namensko, sem pa tudi že čisto navadno, univerzalno in ostro. Moja izkušnja: najboljše je, da je moka naravnost iz trgovine (čeprav v kakšnih starih kuharskih knjigah govorijo o "uležani" moki), zdi se mi, da ji hranjenje v kuhinji ne ustreza preveč.

 

Enkrat v zgodovini sem ga tudi poskusila delati z multipraktikom, pa nisem bila zadovoljna, tako da sem ostala kar pri "ročnem" delu.

 

Bistveno je, da je testo mehko!

 

Moj recept je:

300 g moke

2 žlici olja

2 dl mlačne vode, v kateri raztopim 1 žličko soli

 

Moko presejem na desko, v kupček naredim vdolbino, vanjo dam olje, nato začnem prilivati slano vodo in mešati s širokim nožem. Nato začnem testo obdelovati z rokami, najprej s prsti in nato s celo dlanjo. Če se le preveč lepi, dodam še malo moke. Testo gnetem in ga večkrat vržem ob mizo (spominjam se, kako se nam je kot otrokom dobro zdelo, ko je babica rekla, da je treba testo "natepsti).

 

Ko je gladko in dobro pregneteno, ga položim na krožnik, premazan z oljem. Tudi testo premažem z oljem. V kozici, ki je dovolj velika, da prekrije krožnik, zavrem vodo, jo odlijem in kozico poveznem na krožnik, da testo počiva na toplem in vlažnem. Testo naj počiva vsaj 1/2 ure (v tem času naredim nadev). Če je bilo dovolj mehko, se bo med počivanjem kar malo "razlezlo".

 

Nato mizo prekrijem z debelim prtom, ki ga imam za štrudle in potice, in ga pomokam. Testo malo pomokam in razvaljam na deski, ga premažem z oljem in ga nato začnem vleči na mizi. Največkrat se mi vleče lepo (probleme imam samo takrat, kadar sem zamesila pretrdo testo), kakšna luknja pa tudi ni nič hudega. Z gornjo količino testa prekrijem skoraj celo mizo (1 m x 2 m). Testo je res tenko, da bi lahko skozenj bral časopis (kot zahteva dunajska kuhinja). Debele robove testa obrežem in zavržem (če se mi ljubi, naredim štrudelček za na juho).

 

Polovico testa premažem z raztopljenim maslom, po drugi polovici namažem ali potresem nadev. S pomočjo prta štrudel zvijem (seveda začnem zvijati pri delu z nadevom) in razrežem na primerne kose glede na velikost pekača. Po vrhu pomažem z vodo in pečem pri 180 stopinjah 3/4 do 1 ure. Tisti del testa, ki je bil samo premazan z maslom, se nekako "lista" kot listnato testo in je krhek kot pri dobrih kremšnitah.

 

Iz opisa je nastal res pravi "roman". Vendar sem naučila delati štrudel že nekaj svojih prijateljic in sorodnic, ki sedaj res naredijo dobrega. Seveda je bil pouk "v naravi", ne samo na internetu.

 

Tudi jaz ga delam po teh navodilih in vedno uspe.

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. maj 2014 20:50

KO sem testo prvič mesila v Kitchen Aid-u, sem se zamudila s pripravljanjem nadeva, pa se je testo mesilo dosti dlje časa, kot običajno. Vleklo se je "do sosede in dlje", kot radi rečemo. Bilo je tudi po receptu Tete Torte. Malo kasneje je bila po TV neka oddaja o vlečenem testu in skrivnost le tega je v mesenju in aktiviranju lepka (ne vem, če je to prav izraz).

Je pa super enostavno, ker vse sestavine stresem oz. zljem v KA, zalaufam mašinco in 10 do 12 minut kasneje imam super testo. Posoda s kavljem vred gresta v pomivalca. 

Multipraktik mesenju testa ni namenjen, četudi tako oglašujejo. 

Vanja

tulipanka  

član od: 22.3.2011

sporočila: 84

4. maj 2014 12:24

Nisem vešča delanju vlečenega testa,ni tako tanko kot bi moralo biti,pa tudi kakšna luknja bi se našla.

Kora,ki se kupi, kot vem,le v Mercatorju,je odlična,kot kvalitetno, doma narejeno vlečeno testo vešče kuharice.

Le da ga od  lani naprej  nisem več našla.

Nič koliko variant močenja ipd.sem poizkusila z kupljenim vlečenim testom različnih proizvajalcev.Z nobenim rezultatom nisem bila zadovoljna.

Trenutno, dokler Kore, ki jo proizvaja srbski proizvajalec, ponovno ne najdem, vlečeno testo nadomeščam z listnatim.Slaščica mogoče res ni izviren zavitek,je pa okusno.Včasih pa naredim zavitek z S bugetovim vlečenim testom, ki je po mojih izkušnjah,kljub pristopni ceni,soliden nadomestek srbske Kore.

Ga ne močim, ker ni potrebno, le po vrhu testa pred pečenjem položim koščke masla.

 

lp

 

 

 

tulipanka

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

4. maj 2014 12:45

Sama delam vlečeno testo s tega linka http://www.kulinarika.net/recepti/4842/sladice/osnovno- 

Odkar sem ga odkrila, ga ne kupujem več, ker se res naredi zelo dobro testo, ki se lepo vleče. Na tem mestu se tudi zahvaljujem @dalsi, da je recept objavila. 

Lp od R.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti