Starinski nakit s kamni

biba22  

član od: 1.1.2009

sporočila: 48

tema odprta - 14. feb 2013 0:18 | ogledi: 10.498 | odgovori: 31

Pozdravljeni! Od moje pokojne babice sem dobila starinski nakit s kamni. Osebno se na kamne spoznam bolj malo in ravno iz tega razloga me zanima, če morda kdo od vas ve na koga bi se lahko obrnila, da mi pove kakšni kamni so to in koliko so vredni? Rada bi vedela koliko je sedaj vreden starinski nakit s kamni od moje pokojne babice,

Kaj poznate morda koga, ki se spozna nato? Kakšen kontakt bi bil vsekakor dobrodošel.

 

Hvala za vaše odgovore.

 

LP

Temo je spremenil(a) biba22 dne 14. feb 2013 1:00

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

14. feb 2013 5:44

Nisi povedala, ali gre za zlat nakit, ki ima drage kamne, ali za navadno bižuterijo s poldragimi kamni ali pa  ponaredki. Star zlati nakit se slabo prodaja, lahko greš v kako zlatarno in daš oceniti. Pri prodaji starega zlata bo zlatarno zanimala le vrednost zlata, ki ga bo zlatarna pretopila, s kamni si nimaš kaj pomagati. Kar zadeva pa bižuterijo, pa lahko ogromno tega vidiš na bolšjih sejmih in lahk odobiš neko orientacijsko vrednost tam. 

Sweetie

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. feb 2013 8:01

Če ne veš, kaj imaš, je najbolje stopiti do kakega zlatarja. Pri dragih kamnih je malo bolj komplicirano: ali gra za poldrage in drage kamne ali brušeno barvano steklo, je razmeroma lahko ugotoviti in temu bi vsak pravi zlatar moral priti na kraj. Ko pa gre za detajle - naravni ali sintetični dragi kamen, pa kateri točno je, pa koliko je res vreden, tu je pa treba poiskati gemologa (gemologija je veda o dragih kamnih). Vsaj enega imajo v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani, ampak jih je več, kje točno so posejani, pa boš že sama našla. Pokliči na Slovensko gemološko društvo (http://sgemd.si/indexx.php?izbira=Kontakt), tam ti bodo znali svetovati, kam se obrniti. Ampak prva pot pa naj le bo k zlatarju. 

Sonja

biba22  

član od: 1.1.2009

sporočila: 48

14. feb 2013 9:27

Osebno sem pri zlatarjih zelo skeptična. Ne bi rada, da mi kakšen kamen zamenjajo s steklom. To zelo radi počnejo in še posebno, če se gre za pravi kamen.

Ja, če imam poldrage ali drage kamne ali brušeno barvano steklo nevem. Za naravne ali sintetični kamne se mi pa še manj sanja.

Bi pa rada vedla kaj imam pri rokah. Torej, če želim vedeti se moram oglasiti pri zlatarju in gemologu. Pa recimo zlatar ali gemolog mi ne bi moral povedat oboje vse v detajle za kamne in koliko je vredno zlato?

biba22

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. feb 2013 9:33

biba22, najbolje je, da poskusiš pri več zlatarjih. Tako boš dobila boljši pregled, ali te kdo skuša "nasankat" oziroma objektivno oceno o vrednosti.

Samo z zlatom lahko poskušaš tudi pri določenih podjetjih, ki odkupujejo zlato. Vrednost je odvisna od karatov. Tudi v tem priemru je najbolje, da poskusiš vsaj pri dveh ali treh in priemrjaš, koliko ponujajoza odkup.

 

Na tvojem mestu bi na koncu pogledala tudi na seznam sodnih izvedencev oziroma uradnih cenilcev in tudi njih poprosila za mnenje, sploh glede kamnov.

Če je nakit veliko vreden, se ni za hecat.

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. feb 2013 10:12

Takole:

Če si dobila tale nakit, bi moral imeti zate ogromno emocionalno vrednost (jaz imam nekaj kosov od babice in sem zelo protektivna do tistih kosov).

Če znaš to nositi - okej. Če ne znaš, je še možnost, da se naučiš. Če ima stvar zate emocionalno vrednost, se boš. Če pa ti je bolj važno, kakšna je tržna vrednost - hm, potem je pa pokojna babica zapustila nakit napačni osebi.

 

Drugače pa ni tako blazno težko zavrteti telefon, poklicati v Zlatarno Celje (ne prodajalne, temveč sedež v Celju) in tam koga prositi, da te za 15 minut sprejmejo, pogledajo in ti povedo, kakšen nakit to je.

Vendelina jr.

biba22  

član od: 1.1.2009

sporočila: 48

14. feb 2013 11:01

Delno si zadela Vendelina. To, da mi nakit moje babice ogromno pomeni je res. Sem kar zaščitniška do njega.

Želim pa vedet kakšen nakit sploh imam in koliko je vreden. Vrednost nakita bo odtehtala kaj bom z njim.

Zdaj ali ga bom nosila in ga dala doma pod ključ s tem da močno upam, da mi ga nekdo ne ukrade, ali pa ga bom dala v bančni trezor. Če je zelo veliko vreden ga nočem nosit in nočem ga imet doma, ker pri nas v okolici skozi kradejo in vdirajo v hiše.

Nosim pa njen prstan samo razmišljam, da bi ga raje spravila, ker se bojim, da ga izgubim.

biba22

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. feb 2013 11:08

biba22 je napisal/a:

Osebno sem pri zlatarjih zelo skeptična. Ne bi rada, da mi kakšen kamen zamenjajo s steklom. To zelo radi počnejo in še posebno, če se gre za pravi kamen.

 

biba22

 

Ajoj, od kod ti pa te strašne izkušnje? Moraš imeti pa presneto veliko draguljev in se zelo veliko motati okrog napačnih zlatarjev, da tako suvereno trdiš kaj takega. Torej rada bi vedela, kako je z zlatom, samo ne bi šla k zlatarju  - to je iste sorte kot če bi rada, da ti nekdo popravi zobovje, ampak ne bi šla ka zobozdravniku, saj vendar vemo kaki so, mimogrede ti sune kak zob in ga zamenja z umetnim, da še sam ne veš kdaj, je pa že bolje to lepo opraviti v kozmetičnem salonu. Pač odloči se zase, kaj bi pravzaprav rada. Takole po mailu ti pač nihče ne bo vedel povedati, kar te zanima.

Sonja

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

14. feb 2013 11:13

Biba, zdaj vidiš kaj so problemi?

Preveri, kot so ti predlagale zgoraj, kaj imaš, potem pa, če je tvoja babica nakit nosila in imela pospravljenega doma, verjetno gre preprosto za nakit, ki si ga tudi ti mirne vesti nadeneš in pospraviš v šatulje. In upam, da bo šlo tako še generacije naprej, ker pospravit nakit v trezor in se mu odreči takorekoč, je pa škoda.

Če pa v vaši okolici, kot praviš kradejo in vdirajo v hiše pa itak moraš poskrbeti za varnost, saj imaš verjetno še kaj vrednega, česar ne želiš, da ti odnesejo.

zeta

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

14. feb 2013 11:33

Vsekakor obišči strokovnjaka, da ti zadevo oceni. Takole na počez govoriti je brez veze in ti ne bo dalo zadovoljivega odgovora. Kajti verjetno ne gre za neke kronske dragulje, razen če imaš aristokratski pedigre in so se priimki tvojih prednikov pričenjali z npr. von. Slovenci sicer nismo imeli svoje aristkracije in smo vsi skupaj bolj kot ne potomci tlačanov in kmetov, še meščanstva dolgo ni bilo našega .  Je pa običajno tako, da ko se odločiš za prodajo nakita zanj ne dobiš ne vem kaj, vsekakoro pa mnogo manj, kot si misliš da boš. Zlatarji plačajo zgolj ceno zlata za gram in ne izdelka kot takega.

 

hedonist

larisa1  

član od: 16.12.2003

sporočila: 167

14. feb 2013 11:44

Zlatarji odkupujejo samo zlato, kamni jih sploh ne zanimajo, zato  v primeru, da prodaš zlatnino, ki ima kamen ali v prstanu ali obesku ali v zapestnici, ga bodo izločili in ti ga vrnili.  Mislim, da je nasvet  Vendeline jr. res najbolj primeren.  Stari nakit je najbolje očistiti in ga nositi za posebne priložnosti. Se zelo lepo poda!

larisa1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti