Nekaj besed o rio de janeiru

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

5. feb 2013 15:48

Vrtejbenka, se bojim, da tam moški nimajo radiatorčkov, jim je že tako prevroče

Ežoj, zelo sem vesela da spet potuješ in z nami deliš radosti in sladkosti svojih poti  želim ti čimveč zanimivih pustolovščin (pa da te ne bi oropali)

JJ

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

5. feb 2013 23:04

Joj, Ežoj tudi  moji dve prijateljici se potepata po Braziliji. Prejšnji teden sta bili v Rio, sedaj sta nekje v okolici Salvadorja. Danes zjutraj sta se mi  prvič po desetih dneh oglasili. Jaz pa vsak dan z mislimi k njima in tistih deset minut neskončno uživam, ker vem kako zelooo lepo se imata.  

Želim ti čudovit potep in čim več .

 

 

 

 

 

 

 

 

sonce51

McNena  

član od: 15.9.2005

sporočila: 166

6. feb 2013 12:18

O kako lepo je spret brati Ežojeve potopise, res so zanimivi.

Težko že čakam na novo branje in ti želim, da lepo potuješ in se srečno vrneš na staro celino.

LP

McNena

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. feb 2013 21:51

Eeeeežžžoooooj

JJ

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. feb 2013 1:34

Đeniska, kaj si nestrpna, sem že tukaj.

Izpadlo je tako, da včeraj ni bilo interneta in se ni dalo nič naredit. Jaz sem imel denarne probleme, ki so sedaj urejeni ( matr, kok se to meni imenitno sliši, ko bi vsaj bilo res, tako na splošno ). Mogel sem, namreč, dvignit nekaj denarja, nekaj evrov zamenjat, da plačam tole prenočišče, Zamislil sem si, da dvignem s kartice maestro, ta ponekod zna »štrajkat«. Mal pogledam po bankomatih, nikjer znaka za maestro ali masterkard, to pa že vem, če znaka ni, se ne splača niti poskušat. One druge kartice nimam s sabo ( » uterali mi strah v kosti«, vse barabe Ria samo mene čakajo, da dvignem kak denar ). Najdem Banco do Brasil, imajo znak na bankomatih, fajn. Bankomatov v vrsti eni dvajset, vse je vrsta, počakam, gladam kaj počnejo, včasih kdo zamenje in gre na drug bankomat, predvidevam, da na unem prej ni opravil...... fajn, da vem. Na bankomatu vstaviš kartico, pol ti napiše, da je izvadiš, vpišeš številko, pritisneš ustrezne gumbe, ko te vprašajo, spelješ celo proceduro in na koncu: figa.Ok, to že obvladam, treba je na eno vprašanje odgovorit narobe, vse speljem še enkrat: še ena figa. Matr, kaj bom zdej? Grem v banko kakega uslužbenca vprašat. Vraga, tam v vrsti čaka cela gruča. Nič, grem mal okol, nekaj pojem, spijem, španciram, še enkrat na banko do Brasil, poskusim z enakim rezultatom. Tudi one evre ne upam zamenjat ( saj veste, barabe mene čakajo ), pa itak imam premal.................... nič, avtobus in domov, bom že videl. Tega vam ne bom omenil, da me avtobus odpelje eno postajo preveč. Kolikor sem videl, ko hočeš izstopit, stopiš zravn izstopnih vrat, in to je to. Pa ni. Treba je tudi eno vrvico potegnit, kar so me pol naučili ( da ne omenjam, da nihče ne zna angleško, jaz pa tudi portugalsko ne razumem čisto nič ).

Drug dan, to je včeraj, se okorajžim, vzamem obe kartice s sabo, lastnik hostla zgrožen, ponudi se, da me pelje in gre z mana ( menda kot seguridad, ne vem če bi tudi pištol vzel s sabo ). Najprej grem do menjalnice ( ki mi jo je svetoval prej omenjeni lastnik hostla ), tam pa srprajz: ponudi mi 2,72 reala za evro, če sprejmem, seveda sprejmam, če bi ponudil dva bi sprejel, kaj pa čem. Vprašam, kje lahko dvignem denar s kartico, onm ne ve, pravi vprašaj na City bank ( v bližini ). Tam tri bankomata ( s »tapravim » znakom-nalepko ): vstavim kartico, speljem vse kot se šika, na koncu me vpraša, če še enkrat vpišem PIN, vpišem, pol vpraša če še enkrat vpišem, spet vpišem, pol me obvesti, da mi ne da denarja, ker je napačen pin, meno oblije hladna polt, kaj je zdej, pogledam, res sem vpisoval napačen PIN za to kartico. Vzamem drugo kartico, dobim denar, vzamem »prvo« spet dobim denar. Uf, uf, sem že na horsu, poln denarja, še nekaj spijem, avtobus, izstopim na » tapravi » postaji ( obvladam ). Ulilo se kot iz škafa, internet ne dela, plačam prenočišče, grem zgodaj spat................

TBC ( kot bi rekla proxima )

ežoj

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. feb 2013 2:20

Kaj je zdaj s tabo, Ežoj! A boš napisal, kaj si do sedaj jedel?  

A ni Rio de Janeira malo "počiščen" kriminala? Zdaj je menda tudi v favelah mirno v primerjavi s starimi časi, a ni tako? 

Sicer je bilo pa tudi mene v Riu kar malo strah. Leto ali dve pred našim obiskom je bil tam kolega in ko se je peljal iz letališča do hotela so "ugrabili" avtobus in oropali potnike. Kolega je prišel v hotel brez vsake prtljage, osebnih dokumentov, kreditnih kartic, lap topa itd. Kot drugo, kar pogosto se je menda dogajalo, da so taksisti turiste zapeljali v favele namesto recimo na Corcovado ali druge turistične točke. 

Better be safe than sorry. 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 07. 2013 02:22

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. feb 2013 3:01

Sedaj pa tuhtam, kaj naj še napišem? Nekateri, pričakujejo najmanj poročilo, kot ga sestavi Karmen Švegelj z bližnjega vzhoda za RTV Slo ( pozdravljen G., to je en kamarat, ki ni član našega komunidada, včasih pa prebere, pa, če sem že pri pozdravih, prebere tudi sošolka iz gimnazije ( ki ni član ), pozdravljena M., pa prebere tudi Cveta, ki je članica naše komjuniti, pozdravljena, drugač companera de estudio, pa še nekateri, nečlani, včasih preberejo: pozdravljeni vsi ), pa kaj sem pravzaprav hotel povedat, pa kaj mi tega Alcija pošiljate, čist ste me zmedli....................

Torej, zjutraj se zbudim, najprej na računalnik, da ugotovim, po kolk so mi računali tist denar, ki sem ga dvigoval: nekje okrog 2,7: fino. Sem se mislil oglasit, pol je neki računalnik nagajal. Pozajtrkujem, to je pri tem lastniku nekje okrog 10-11 ure. Naj vam pokažem pojsteljo, videti je takole:

Kot vidite je z baldahinom, kako tudi ne, če toliko stane

Rio de Janeiro se pohvali z največjim mestnim gozdom na svetu, in okoli tega gozda je mesto. Po sredini gozda je speljana cesta, in na polovici je tale Hostl Safari. Lastnik ( mimgrede en poliglota, govori portugalsko, seveda, špansko, francosko in nemško, ime mu je Rikardo, italianske krvi, mu je žal, da ni imel potrpljenja se naučit italijansko ) pravi, da je hostl na lepi lokaciji, enako blizu vsega. Jaz bi se strinjal, le da je enako ( precej ) daleč od vsega. Tukaj mim je odcep do enega spomenika, Corcovado. Povprašam lastnika, kolk je daleč, če gre peš ( da ne hodim v mesto iskat agencije. Pravi daleč za peš dve uri. Uf, si mislim, on star ( cca50 ), dve uri za mene ni nič. Cesta je speljana skozi » deževni gozd », videti je nekaj takega:

In ( jaz sem na desni )

In: treba je mal logike, če ne znamoi portugalsko. Predvidevam, da za silvestrovanje pečejo oddojke in so verjetno oddojki na cesti ( animais silvestres - silvestrske živali )

No, razen ene opice, jaz drugih živali nisem videl.

Spodaj je nek turist, brez klobuka, da ga ne prepoznajo. Ko ga vidijo lokalni mulci s knjigo, takoj vedo da je študent. Če bi imaql peder tašno, bi takoj laufali domov po priročnik " kako ( bogatega ) tujca olajšati za peder tašno

In končno na cilju:

 

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. feb 2013 3:09

No, od zgoraj je tudi kaj videti:

in:

vsepovsod seveda vse piše v portugalščini, edini napis v angleščini je, da ne vračajo denarja v primeru megle ali dežja. Res, v vodiču tudi piše, da si izberemo lepo vreme ( e *ebiga, še bomo čakali, da bo sonce s ta prave strani za slikat. Ko sem bil gor je bilo lepo, vsw vidno, ko sem prišel dol, gor je bilo videti tako:

No, še ena fotka za ljubitelj(ic)e šavja:

ežoj

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

7. feb 2013 4:13

Samo, da je vse v redu, Ezoj, uzivaj se naprej! Pa res napisi, kaj dobrega si ze jedel, nas zanima!

Srecno! 

 

naor

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

7. feb 2013 8:38

Ah, Ežoj, sem pač zajedalka in se hranim s tujimi dogodivščinami

Super slike! In besedilo tudi, itak

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti