Moka hofer

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

27. jan 2013 10:27

Tako kot je pri Dari je tudi pri meni. Ko še Hoferja ni bilo pri nas, sem kupovala v njem, ker sem delala v Avstriji in sem se pač peljala mimo.Mi živimo od Hoferja! Tudi vse ostalo, ker je cenovno in kvalitetno ugodno! Sama sem zelo zadovoljna z njihovimi izdelki, kupljenimi v Avstriji in pri nas! Kupujem pa vse od prehrambenih artiklov, do čistil in kozmetike..... Za vsakogar pač ni vse! Moko, pa če je tako, pač podari komu! Pa lepo nedeljo vsem!

kvačkarica

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

27. jan 2013 15:46

meni hoferjeva moka tudi ni všeč in je pal ne kupujem več tam; pri moki namreč precej dam na kakovost;

je pa roba v naših hoferjih tudi slabša kot v avstrijskih

Lakica

čoki  

član od: 25.1.2013

sporočila: 90

27. jan 2013 16:46

Danes sem spet pekla, sem manj gnetla testo. Prejšnjič sem uporabila mamin recept, kjer se testo vsaj dvakrat pregnete, pa se ni obnesel. Danes je pa kruh dosti boljši , ne vem a je bilo samo par kg čudnih.. Upam da bo to to, škoda se mi zdi  sem pa dala tudi sosedi moko, bo jutri probala na svoj način .

 

čoki

Tanjika82  

član od: 30.3.2009

sporočila: 90

27. jan 2013 23:10

pa naj ti soseda da še recept!

Mogoče je pa problem v recepru?

Tanjika82

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. jan 2013 1:29

čoki je napisal/a:

Pozdravljeni,

upam da mi boste znali pomagati (seveda, če se sploh da pomagati ): občasno pečem domač kruh, brez kruhomata. Soseda mi je priporočila gladko moko iz Hoferja, to je tista belo-zelena. Kupila sem na zalogo 15 kg gladke moke in 8 ostre. Problem je pa ta, da je kruh izredno lepljiv (moja soseda je rekla, da je kruh mekovan ). Resno ni za jest, prav zalima se med prsti, če ga zmečkaš . Kaj lahko naredim? Škoda mi je moke, računa seveda nimam, verjetno mi ne bi hotli vzet/zamenjat brez računa.

 

Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!

 

 

čoki

Pozdravljena, čoki

ne verjamem, da se v tvojem primeru da kaj dosti pomagati.

Daj pač to moko naprej, kot so ti že svetovali, kruh pa rajši kar kupuj.

Kruh se pa speče iz marsičesa, hoferjeva moka niti ni tisto najslabše, kar se ti utegne pripetiti.

Dosti kruha se je speklo iz zmletih želodov, kostanjev, skuhanega korenja zamešenega s pepelom. Upam, da ga ne boš ne mesila, ne rezala ne okušala.

Tudi jaz takega trdega kruha na srečo ne poznam, se mi pa še nikoli, pa sem že dolgo na svetu, ni primerilo, da iz kakšne moke ne bi zamesila krušnega testa. Pa kvasom ali brez.

Z moko ni nikoli nič narobe. Pa če je hoferjeva ali polnozrnata prav včeraj mleta ali pa če pekarica zamesi zraven kakšen krompir ali pest kuhanega  kostanja  ali pa polento od predvčerajšnjim.

En čisto praktičen nasvet: vsako testo, tudi krušno začni mesiti z eno roko. Tako imaš eno roko vedno prosto - z njo lahko zajameš še malo moke, poliješ na testo še nekaj olja, dvigneš telefon, večkrat zabodeš tistega, ki te je spravil v to situacijo.

Najbolj enostavno je da sestavine takoj zamešaš s polentarjem, počakaš kakšno minutko, da se lepek sprosti in se potem lotiš testa strojno ali ročno.

Vsako kvašeno testo se najprej lepi, bolj ko ga obdeluješ, bolj elastično in manj lepljivo postaja.

Če te lepljivost moti, poskusi v prvem zamahu zamesiti testo z mešalnikom. Po prvem vzhajanju bo pa res presneto lepljivo.

Dve rešitvi: vmešaj toliko olja, da se testo ne prijemlje več

ali:                vmešaj toliko moke, da se testo ne prijemlje več.

ali:                kupi že narejen kruh

 

no, naprej pa itak že veš

 

 

 

 

nola

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

28. jan 2013 5:10

Nola- so moke in so malo drugačne moke. Vsaka moka ima svoje lestnosti - več ali manj lepka, daljši ali krajši lepek,  večjo ali manjšo konsistentnost pri vzhajanju..... to vedo povedati tisti, ki se na moko res spoznajo in ki za svoje izdelke tudi vedno zahtevajo določeno kvaliteto moke. To okrog moke je res cela znanost. Od tod tudi različne moke na naših policah in še več mok z različnimi kvalitetami pri proizvajalcih. Iz navadne moke TIP 500 bi se morali dati umesiti primerno kruhšno testo. Je pa res tudi razlika med posameznimi postopki, kako tako moko umesimo, da dobimo kar najboljši rezultat. In še nekaj - nekaterim je nekoliko bolj gost kruh in bolj težak kruh ravno tisto pravo, kar so želeli, drugi si pa želijo takega puhastega in dobro vzhajanega.

Čoko - poskusi še enkrat speči kruh, mogoče naj ti soseda zaupa kalo on speče kruh - mogoče ima kakšno finto.

Jaz npr. vedno zamesimo "strojno" - ali z mešalniko ali pa z tistim manjšim ročnim. Za 1 kg moke si vedno pripravim cca 0,5 l (če je treba še dodam tekočino, ker različne moke rabijo različno tekočine) tekočine (včasih je to samo voda in mleko, včasih pa dam npr. jogurt, mleko in vodo po tretjinah), dodam še cca 0,5 dcl olja, in dobro vzajan kvasec (ena kocka kvasa + cca 1 dcl mleka + 1 žlico sladkorja + 1 žlico ostre moke), ter sol (pazi da ne pride v stik s kvasom)  Će mešam z ročnim mešalnikom mešam toliko časa, da gre testo od posode. Nato kepo testa z vseh strani namažem z oljem ( cca 2 žlici), dam nazaj v posodo in pustim vzhajati.  Ko je dobro vzahajno ga zvrnem na pomokano površino, nič ne premesim, samo z rokami sploščim v tak dolg trak in testno zavijem kot rolado (zavijam z obeh strani traku, da dobim dve štruci) in dam vzhajat v pekač ali model. Ko je vzajano nekje na 3/4 ga dam v hladno pečico in vklopim ventilatorsko na 200 oC. Ko je kruh na vrhu lepo obarvan znižam na 160oC in vsega skupaj je peke cca 55 -60 min. Iz 1 kg dobim dve veliki štruci testa, ki sta lepo enakomerno luknjićavi - zunaj z lepo skorjo, znotraj pa lepo mehki in kompaktni.

Meni na tak način rata kruh iz vsake moke, ki sem jo doslej probala. Res pa še nisem probala Hoferjeve.

l.p.

 

 

tedyka

čoki  

član od: 25.1.2013

sporočila: 90

28. jan 2013 10:48

Tedyka to bom sigurno probala po tvojem receptu! Moram pa priznat, da še nikoli nisem delala kruha z mešalnikom. Soseda peče kruh na podoben način kot jaz, zamesi testo z roko, pusti vzhajat, oblikuje hlebčke, spet pusti vzhajat, nato se peče na 220 (v naši pečici).

 

nola, hvala za vse napotke !

čoki

pek multipraktik  

član od: 31.1.2013

sporočila: 20

14. feb 2013 14:43

ni vsaka moka dobra in pri nekaterih je potrebna cela znanost da  rata tisto kar hočeš drugače pa imam z hoferjevo moko dobre izkušnje le pri določenih stvareh so v -testu opazne drobne pikice kar pa ni nič drugega kot otrobi se zelo lepo vidi v testu za rezance.

pek multipraktik

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

14. feb 2013 15:58

Več kot je otrobov noter, več hranilnih snovi ima moka v sebi... Sicer potem počasi rata kak drug tip ven in ne samo 500. Moje današnje buhtelj žemljice so ratale iz mešanice črne, ržene in v tej temi omenjene moke (razmerje poljubno, ker sem pospravljala ostanke v škrnicljih), pa iz ostankov jogurta, kisle smetane, prav tako kupljenih v Hoferju.

Loni Makaroni

clivija  

član od: 16.2.2009

sporočila: 20

14. feb 2013 17:12

Tudi jaz se strinjam,da je moka čist ok,mogoče pa res poprosiš tvojo sosedo,da ti ona speče kruh.Če ne pa kar sama prakticiraj,saj bo šlo....

clivija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti