Kdaj je pravi čas za koline

Gorenjsko dekle  

član od: 24.6.2009

sporočila: 39

tema odprta - 25. jan 2013 8:28 | ogledi: 25.699 | odgovori: 12

Pozdravljeni,

na forumih in raznih spletnih straneh že nekaj dni brskam in iščem natančne podatke, kdaj se spraviti h kolinam, toda do kakšnega uspeha žal še nisem prišla. Ni mi jasno kako je to s temi lunami v mesecu - star mesec, mlad mesec. Kajti po starih kmečkih običajih naj bi bilo to zelo pomembno, zaradi same kvalitete ter obstojnosti mesa. Zato me zanima če je kdo ki bi mi to znal obrazložiti oziroma me napotiti na kakšen forum, kjer je bila taka tema že obdelana.

Lep pozdrav

Gorenjsko dekle

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

25. jan 2013 8:51

Ah, gorenjka, kaj kompliciraš, saj ni nobene magije!

Pomen kolin je bil včasih čisto drugačen kot danes, šlo se je, za pripravo/konzerviranje mesa čez zimski period. Kdaj narediti koline je bilo odvisno od več okoliščin, letine, " starejši " znajo povedat, da so v vasi vsi neki čakali, pol se en odloči in naredi koline, pol celi vasi zadiši in se koline kar vrstijo.

Nekateri so gledali tudi na vreme, da ni pretoplo, nekateri so pravili, da zaradi muh, drugi zaradi bakterij........

kakorkoli, danes pri vseh hladilnikih in ostalih pogojih ( predvsem čistoče, kar je povezano tudi s sodobnimi posodami ) vreme za koline ( se mi zdi ) sploh ni važno.

No, to je moje mnenje, če sem kakšnega kozla ustrelil, bojo že povedali.

ežoj

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

25. jan 2013 9:14

Koljemo enkrat od sredine novembra in do sredine februarja, zelo gledamo, da koljemo v starem mesecu, ko luna upada. Če koljemo v mladem mesecu, ko luna raste naj bi bilo meso vodeno, neokusno in tudi mesnine se nebi tako lepo sušile- tudi pridelkov iz njive nikoli ne pobiramo v mladem mesecu, saj naj bi hitreje zgnii.

Mi se kar držimo tega

Tukaj je link in si preberi o luni:

http://www.vrtnar.com/slo/stran.php?id_strani_skupi

lp

anibas

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

25. jan 2013 10:16

Tudi pri nas se za koline in tudi za govedino, ko se daje na klavnico vedno gledamo, da ni mlaj

Magija ali ne, mi je ostal v spominu en zapis s kulinarike in sem šla zdaj prav poiskat, tako da kar citiram Silvo

silva je napisal/a:
Vsako leto imamava z možem koline in nikoli se nisem zmenila za luno. Lani pa je bila strašna gužva s kolinami (vsak vikend jih je nekdo imel) in sva naredila pač na vikend, ki je bil prost (luna je takrat bila "stara" tri dni - to sem si zapomnila, ker me je tašča posvarila, da so stari ljudje včasih rekli, da se ob mladi luni ne kolje). Rezultat? Vse salame in bunke (doma smo na Pohorju) so razpadale, ko smo jih rezali. Nekatere salame so v sredini bile celo "luknjaste". Spraševala sem se, kako to, saj delamo vedno po istem receptu... Potem pa sem se spomnila, da je bila mlada luna...
Bomo videli, kakšne bodo letošnje salame...

Lp,
Silva

silva



Roncolino

Sporočilo je spremenil(a) Roncolino dne 25. 2013 10:16

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

25. jan 2013 14:45

Vsak vrjame v svoje. Pri nas so koline, ko v zrzovalniku zmanjka mesa in je v hlevu dovolj velika "pujča"! Včasih so bolj gledli na te stvari, sedaj pa itak skoraj nihče več ne vrjame v to, če tudi je mogoče kaj resnice v tem. Sem 6 let bila zaposlena v mesno-predelovalni industriji, pa so se nam pokvarili izdelki brez vpliva lune. Sama se odloči, kako in kaj!

kvačkarica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. jan 2013 14:54

Me je kvačkarica prehitela, sem hotela napisat, da so koline verejtno takrat, ko je pujs ravno pravšnji ...

Je pa res, kar je napisal ežoj o kolinah v preteklosti; danes imajo naši znanci koline vedno spomladi, marca ali aprila ... sicer ne vem, ali gledajo na luno ali ne (jaz o luninih menah itak nimam pojma, le včasih med branjem na Kulslo se mi zazdi, da je polna ). Po moje tisti na deželi že vedo, kako in kaj.

Uh, bi zdajle pojedla kaj na temo kolin ...

 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. jan 2013 15:17

Roncolino je napisal/a:

 Rezultat? Vse salame in bunke (doma smo na Pohorju) so razpadale, ko smo jih rezali. Nekatere salame so v sredini bile celo "luknjaste". Spraševala sem se, kako to, saj delamo vedno po istem receptu... Potem pa sem se spomnila, da je bila mlada luna...

 


Roncolino



Sporočilo je spremenil(a) Roncolino dne 25. 2013 10:16

 

Meni še ni nikoli prišlo na misel, da bi mlado ali kakršnokoli luno krivila za moje napake. 

A je res luna kriva za luknje v salamah? Kaj pa če so bile površno polnjene?? 

Vanja

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

25. jan 2013 16:42

Mi koljemo glede na prost rok našega mesarja in ne lune..ta dela v Italiji in ima čas samo v nedeljo,pa še to ne vsako.Ko nam on pove kdaj je fraj takrat koljemo ,ne glede na luno.Ti je že Ežoj vse lepo povedal..v starih časih ni bilo vse te modernizacije,čeprav se pa mi trudimo to tradicijo ohranjat.Prašiča imamo že prej pri kmetu rezerviranega..enkrat tu drugič kje drugje.Bolj pomembno kot luna je s čim se je prašič hranil in koliko je star.Tu v naših krajih imamo pač drugačno predelavo kot ostala Slovenija..pri nas ne prekajujemo,se vse naravno suši.Prašič ne sme bit premlad,ker mlado meso ni za tak postopke sušenja..in dobro je če ima vsaj 150 kg..In dovolj mrzlo mora bit.Še ta mesec so nekje koline,potem nič več.

Glede luknje v šalamu pa definitivno ni kriva luna..prej prehitro sušenje...šalam ali pa tudi včasih zavitek se zunaj preveč hitro suši,nastane trši ovoj na vrhu ,in ta trd ovoj ne pusti delat mesu v sredini..ko se suši potegne meso od sredine proti ovoju in na sredini potem nastane luknja..možno pa tudi zaradi tega kot je napisala Vanja,da so slabo polnjena čreva.

Vsa leta kar delamo sami koline,smo imeli vse dobro..pa so šle vse lune mimo.Opazili smo edino razliko v kvaliteti samo glede tega s čim se je prašič futral...kvaliteto mesa se pa hitro vidi pri masti..ta nam nič ne skrije.

Aja..no..prasice(samice) se pa res ne kolje ko je...kako naj rečem,da ne bo izpadlo prostaško..v razvratu..takrat se meso peni...

 

http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=075put4etdhu6k



Vrtejbenka

Sporočilo je spremenil(a) Vrtejbenka dne 25. 2013 16:44

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

25. jan 2013 17:19

Kakor komu paše-jaz verjamem da je nekaj na tem in ker luna vpliva na naravo, del narave pa smo tudi mi, ne bom trdila da luna ne vpliva na nas.

lp

anibas

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

25. jan 2013 17:45

Glede slabih salam, bi rekla, da je kriv kakšen drug faktor, ne luna! Preveč sem imela opravka s tem in vem, da uboga luna nima nič pri tem, ampak so krive stvari, ki jih omenja Vetejbenka. Luna vpliva samo na mojo glavo, da imam izgovor, ko sem slabe volje-nekdo pač mora biti kriv! Luna je pa edina, ki se ne more braniti, da ni kriva!

kvačkarica

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

25. jan 2013 18:05

kvačkarica je napisal/a:

Glede slabih salam, bi rekla, da je kriv kakšen drug faktor, ne luna! Preveč sem imela opravka s tem in vem, da uboga luna nima nič pri tem, ampak so krive stvari, ki jih omenja Vetejbenka. Luna vpliva samo na mojo glavo, da imam izgovor, ko sem slabe volje-nekdo pač mora biti kriv! Luna je pa edina, ki se ne more braniti, da ni kriva!



kvačkarica

Blazno smešno, res!

zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti