Kulinarična inventura 2012

STASY  

član od: 24.2.2007

sporočila: 48

25. jan 2013 13:59

Letos sem sama sebe presenetila z novoletno peko, s katero sem presegla celo lansko. Letos sem uspela napeči 23 vrst piškotov, še sama ne vem kako. Ponosna sem tudi na svoj že 5-ti jägermeister, ki je letos točno tak, kot sem si vedno želela. Poleg tega, pa sem v letih, ko sem ga izpopolnjevala postala prava zeliščarka in sedaj te rož'ce uporabljam za vse mogoče ... kot začimbe, za čaje, za zdravljenje ranic in ostalih tegobic.

Navdušila sem se tudi nad špinačno-skutnimi žličniki, ki so v moje življenje prišli, ko sem jih najbolj potrebovala, namreč vsi smo bili siti standardnih prilog, odlično pa se priležejo tudi kot samostojna jed z dobro omako.

Presenetil pa me je tudi prvič pripravljen džem iz lubenice.

STASY

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

25. jan 2013 14:03

Prvič pekla drobno pecivo za 70 ljudi in bila pri tem več kot uspešna (in zelo zelo zelo utrujena) :). Včeraj pa sem skuhala svojo prvo telečjo obaro in je odlična - vam, da je to že letos, ampak sem vseeno zelo navdušena.

Lopatka

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

25. jan 2013 14:04

P.S. Pripravila odlične limonine, limetine, bezgove in pomarančne likerje. Ne vem kako sem lahko na to pozabila :)

Lopatka

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

25. jan 2013 14:05

Največji kulinarični presežek v lanskem letu je bil odkritje sladice: Čokoladna krema na sadnem želeju od Mamamie. Se kar ne naveličamo te sladice, izvrstna je!

Od tort sem lani prvič pekla malinovo jogurtovo sanjsko fino torto od Boonkoo, čudovito in večkrat sem jo pripravila  Izposatvi moram tudi Vendelinino afrodiziačno torto, sploh bela krema v njej mi je izvrstna!

Pri mesu sem najbolj ponosna na svoj prvič pripravljen rostbeef. Super mi je uspel in to po zaslugi termometra, za katerega sploh nisem vedla, da je v hiši.  Moja pečica ima vgrajeno termosondo, s katero preverjaš ali je meso pečeno. Super uporabna zadeva.  Od mesnih zadev moram izpostavit še Zzakovo svinjsko ribico po primorsko.  Pa Bannanin enostaven vendar po okusu čudovit Pršutni prigrizek.  Pa Jovitine špargljeve zvitke, kako pa je to božansko.

V lanskem letu sem začela sama kuhati govejo juho in zdaj jo pripravljam cca 2x na mesec.  Zdaj sem v fazi priprave rahlih in mehkih zdrobovih žličnikov, trikrat sem ji pripravljala, vsakič so bili trdi kot kamen.  Ampak obupala ne bom, itak  

Za letos imam v mislih selitev kitajske kuhinje v našo kulinarično rezidenco. Psihične priprave potekajo že dolgo, enkrat si moram vzeti čas in prebrati vse nasvete na to temo na kulinariki. Potem pa v akcijo!

Aja lani sem prvič pripravljala tudi sarmo, mi je tudi uspela, na kar sem izredno ponosna.  Dolga leta sem imela ob določenih receptih strahospoštovanje (goveja juha, potica, sarma, rostbeef, kitajska hrana), pa sem pri vseh uspešno podrla famo. No kitajc je še neraziskano področje, ampak mislim da je leto 2013 tapravo za odkrivanje tega dela kulinaričnega sveta.

 

 

 

Vilma

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

25. jan 2013 15:10

Ugotovil in sam sebi priznal, da ne znam kuhat.

Commis débarrasseur

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. jan 2013 15:13

Midva sva pojerbala smoker in sva se naučila pripravit rebrce da te kap. Tudi kak drug kos mesa pripravljen na ta način ni za zanemarit. Izlet v Louisiano je samo povečal mojo ljubezen do cajun in creole hrane. Kar ne morem verjeti, da file gumbo ni gumbo iz kakega fileja ampak začimba iz sassafrasa.

En ducat let nazaj sem videla, kako izgledajo "škampi in gres" in pri vseh svetnikih prisegla, da tega te bom nikoli jedla. V bistvu je bil kremast gres s paradižnikovo omako in nekaj škampov. Novembra sem jed našla na jedilnem listu meni ljube restavracije. Že sam opis je povzročil nekontrolirano  . Ko sem dobila bovlo na mizo, je iz nje zavejal vonj po andoulie, siru in škampov, da sem glasno izjavila, da bi najraje kar obraz potunkala v kremasto jed. Okus mi je končno uspelo ponoviti in ne vem, če se opazi, da nima niti približno toliko kalorij. 

Zadnji projekt so bili žlikrofi. Zdaj se mi zdi, da sem končno prava Slovenka. Ups, to je bilo že letos.

 

 

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. jan 2013 15:23

Moja lista

- karameliziran por s trakovi paprike namesto popražene čebule

- pasiranje omak skozi cedilo, da je omaka bolj enakomerna

- naribana zelena z gorčico in limoninim sokom in poprom

- uporaba otroških kašis namesto moke pri peki kolačkov

- tapas in faijolada

 

Vendelina jr.

ursiii  

član od: 19.1.2011

sporočila: 543

25. jan 2013 19:20

V letu 2012 smo pri nas po dolgih letih ponovno odkrili radosti poletnega cvrkanja na žaru na oglje, to je no.1 . Poleti sem se odločila da bi rada vlagala in to jajčevce, ki smo jih vsadili v naš majhen vrtek, s katerim se še nisem ukvarjala - do lani. Potem pa je naneslo še gobice vložit jeseni.  V pustnem času sem se prvič lotila štravb, naj omenim da sem rabila celo leto do izpopolnitve, recimo danes letošnja preizkusna runda, so uspele res slastne

Naučila sem se pripravit par slovenskih dobrot od idrijskih žlikrofov, kobariških štrukljev in orehove potice, na te zadeve sem kar preveč ponosna . Kar se sladic tiče pa sploh speči biskvit.

In pri meni je tako, da brez kul.slo nebi zlahka osvojila vseh teh novosti, tako da bravoo! In bravo za fajn temo!

Lp

P.S. tudi marmelado sem prvič kuhala, iz sliv - prav z namenom za Babičino dobroto, ko pa sem se naučila peči biskvit

ursiii

Sporočilo je spremenil(a) ursiii dne 25. 2013 19:23

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

25. jan 2013 19:21

Ugotovila sem, da na Triglav najbrž ne bom nikoli prilezla, pa sem se odločila svojo nacionalno pripadnost izkazati vsaj s tem, da spečem potico. In sem jo in mi je super uspela. Bila sem vsa zadovoljna, da sem zdaj opravila svojo dolžnost, potem pa Vanja napiše, da je treba narediti še žlikrofe !

Eh ja, šta se mora, nije teško - pa naj bo to plan za letos

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

25. jan 2013 19:33

Aja pa seveda sem pozabila na svoje navdušenje nad nabiranjem zelišč za čaj, ki je zdaj v zimskem času VELIKO boljši, ker vem, da sem ga veliko nabrala sama. Prvič sem naredila sirup iz melise in mete (ki so ga moji nečaki in nečakinje poimenovali SOK ČAJ), naredila sem steklene piškotke, prvič sem sama kuhala marmelado (slivova z dodatkom jabolk, ker sem imela sliv premalo), veliko časa sem preživela na vrtu, kjer sem pomagala mami in počasi začela osvajati znanja o različnih zelenjavah in kakšna mora biti, ko se jo pobere... Letos pa upam, na vsaj tako leto.

tamalaursa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti