Pralni stroj

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

13. jan 2013 8:36

Ne vem zakaj imam občutek, da nas ti en mal hecaš. Jasno in glasno smo ti povedale, kako in kaj poskusi, tebi pa še kar ni jasno.

rrr

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

13. jan 2013 9:15

dkrajnc, ti si idealen potrošnik. Vsega do mere in še pol čez, ko ti izkušene gospodinje svetujejo, da zmanjšaj mere, ti k svojim dodaš še kis (no ja, malce zmanjšati je toliko kot nič).

Vidiš, katera od izkušenih gospodinj bi servete oprala s polovico predpisane mere (ker noben proizvajalec ne bo škrtaril pri merah, sebi v prid deluje, a ti ni jasno?), pralnega praška in dodala v prostor za mehčalec deciliter kisa.

Ti pa - kakor tebi drago, samo, zakaj potem sprašuješ tukaj, kaj in kako? Menda nas res hecaš.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

13. jan 2013 9:52

Preveč, veliko preveč praška dodajaš! Ni čudno, da potem vse malo čudno zavdarja, ker detergenti, ki se danes prodajajo, so izjemno oprijemljivi in jih zlepa ne spereš iz perila. 

Torej:

1) Če uporabljaš sredstvo proti vodnemu kamnu - se pravi calgon ALI kis, potem vedno doziraš prašek po navodilih za mehko vodo! In če ni perilo ravno zelo umazano, ga daj raje še ščepec manj kot več. Enako velja za tekoče detergente. Torej najprej dobro preberi navodila na prašku. 

2) glede na to, kam vliješ kis: očitno je vseeno, eni prisegajo na posodico za mehčalec, eni v boben, deluje pri obeh načinih, torej je sklep lahko samo ta, da je vseeno; pri pranju pri visoki temperaturi ga raje daj v boben ali v posodico za pralni prašek, ker se pri visoki temperaturi tudi vodni kamen bolj izloča kot pri nizki, se pravi, da mora kis opravljati svoje delo že med pranjem, ne šele potem. V nasprotju z ostalimi solmi je namreč CaCO3 v vodi pri visoki temperaturi manj topen kot pri nizki, tu se ne da narediti nič, tako je zakuhala mati narava. 

3) detergent za črno perilo lahko brez skrbi uporabljaš tudi za perilo vseh drugih barv. Detergenti za belo perilo imajo pač dodana še belilna sredstva, to je vsa razlika. 

4) glede tega, kateri praški so boljši in slabši tečejo neprestano debate, vsak pač prisega na svojega, enim je recimo zelo važno, kako dišijo, enim je to povsem vseeno; vsake toliko se pojavijo testi v potrošniških revijah in na portalih, tako da če hočeš biti resnično vedno 100% na tekočem, pač pobrskaj po teh straneh. 

5) uporaba mehčalca je povsem nepotrebna, glavni učinek je onesnaževanje vode. "Grobe" brisače po pranju pač vsakdo lahko prenese, kvečjemu bolje se z njimi obrišeš, poleg vsega pa že takoj po prvi uporabi niso več grobe. 

6) raziskovalnemu duhu je vedno dobro pustiti svobodo, torej mirno eksperimentiraj - pa prosim poročaj, kaj boš ugotovil! Kompetitivna prednost H. sapiensa pred drugimi je predvsem sposobnost komunikacije. 

Obilo veselja še naprej!

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

13. jan 2013 9:56

Pri pranju je potrebno upoštevati kako umazano je perilo, ki ga bomo prali. Pri kratkotrajnih programih moramo dati manjšo količino perila in tudi manj praška, saj je vse prilagojeno kratkotrajnemu programu ( krajši čas pranja, manjši čas centrifugiranja... Pravzaprav so to programi, ko perilo le osvežimo, preperemo, ni pa namenjeno pranju umazanih oblačil.

Pranje na kratkotrajnih programih z normalno količino praška povzroča, da se v stroju nabira vonj, saj se prašek ne izpere dovolj.

Veliko je bilo člankov na to temo, da je potrebno pravilno dozirati prašek in vsake toliko časa stroj temeljito preprati.

Pri običajnih programih pa imamo možnost z dodatnimi programi izboljšati kakovost pranja- bolj umazano perilo, dodatno izpiranje.

Današnji praški so dovolj učinkoviti že v manjših količinah. 2 dcl boljšega praška je absolutno preveč, sploh če gre za koncentrat. Zadostuje že dcl. Pa seveda odvisno koliko je umazano perilo in kateri program uporabimo.

Jaz serviete perem z predpranjem na 90 stopinj in k prašku dodam bel alkoholni kis. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

13. jan 2013 10:34

Hvala obema za tako obširno razloga, @ribaracarak nič se ne zajbevam.. dobil sem razlage od določenih ampak je bilo vse skupaj premalo, še več sem želel zvedet... 

Nakar sta mi @trixi in @limnol več kot lepo obrazložila kako in kaj, to se reče človeku vrhunsko pomagat.. še boljše kot sama kakšna navodila :=) 

Hvala vama, zakon sta! 

 

 

dkrajnc24

Tomorrow  

član od: 25.9.2011

sporočila: 53

13. jan 2013 11:17

PERWOLL je detergent za pranje zato ga ne mešaj skupaj z ostalimi detergenti ali praški za pranje. Jih je več vrst in če uporabljaš takega za črno perilo vedi, da bo belo perilo dobilo en sivkast podton. Zato Pervol uporabljaj za tisto perilo kot je narisano na embalaži. Če imaš malo prostora v kopalici kupi en prašek (hofrov je čisto ok) in ga imej za vse. Tudi črno bo še dolgooooo črno, ne verjemi v TV oglase. In raje manj praška kot preveč, sploh, če uporabljaš kis (tudi jaz ga dodam v predalček, ko teče voda za glavno pranje in nikoli k mehčalcu, ker se mi zdi, da takrat cunje smrdijo po kisu).

http://www.henkel.de/de/content_images/Perwoll_Ran

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

13. jan 2013 11:27

 u madonca toliko praška jaz ne dam niti kadar perem moževe bandure iz mehanične delavnice. Pa še pervol zraven. Nikakor ne,  sploh za kuhinjske krpe.

Tomorrow, ne vem kako razvit imaš občutek za vonj. Ampak meni še ni nikoli ni zadišalo po kisu, res pa dam še na dodatno izpiranje.

kriznana

Tomorrow  

član od: 25.9.2011

sporočila: 53

13. jan 2013 12:03

jaz dodatnega izpiranja ne uporabljam (cunje niso pretirano umazane in uporabljam polovične doze detergenta). po kisu mi pa smrdi predvsem ko cunje obešam in dokler niso povsem suhe. sušim v stanovanju. pri suhih cunjah se pa kisa res ne voha več; ampak vedno si mislim, da ga pa mogoče drugi zaznajo, enako kot je pri parfumu.

sicer si pa jaz občasno s kisom operem lase (so res zelo rahhli, voljni, fajn se fenajo) ampak po parih dneh voham kis.

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

13. jan 2013 21:33

Veste kaj, za 24 fanta, pardon, moškega je pravi as! Upam, da bo moj sine čez 4 leta tudi odkril Kulinariko in moril s podobnimi vprašanji (pa močno dvomim)

Zato dkranjc24, ne pusti se pregnati, rajši vprašaj 3x kot nobenkrat!!!

 

Aja, jaz svetujem, čim manj detergentov, ki so itak potrošniška natega, KIS je zakon!

 

 

marjja

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

13. jan 2013 21:50

Nihče ga ne odganja in nihče mu nič noče, dejstvo pa je, da smo mu v bistvu vsi podali približno enak odgovor, le za to gre in resnično sem imela občutek, da se mal heca. Če temu ni tako, se sicer opravičujem, svoje mnenje pa vseeno lahko imam.

rrr

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti