Izkušnje z peko v vrečki

foxpapa  

član od: 14.3.2004

sporočila: 240

tema odprta - 5. jan 2013 11:02 | ogledi: 21.449 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

Naju z ženo zanimajo izkušnje z peko v vrečki. Pekla bi svinjsko pečenko. 

Zanima naju kako z začimbami? V kakšnih vrečkah in kje jih nabavljate?

Hvala za vsako namanjšo informacijo.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

5. jan 2013 11:32

Uporabljam jih že leta in to z veseljem. Običajno kupujem alufixove, ampak tudi z drugimi ni bilo problemov. Pečenke sicer v njih še nisem pekla, ker prisegamo na hrustljavo zapečeno skorjico, v vrečki se pa meso bolj duši kot peče - običajno v njih pripravljam ribe ali razkosano meso v marinadi. Začini kot običajno, drži se navodil, pa bo vse v redu. Če hočeš na pečenki skorjico, jo pač peci v vrečki kakih 10 minut manj, kot piše, potem jo pa premaži in popeci pod grilom, pa bo. 

Sonja

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

5. jan 2013 11:34

Če misliš peko v vrečki za peko so moje izkušnje več kot odlične. Je pa za moje pojme malo bolj nerodno obračanje pečenke, zato jaz raje pečem v pekaču pokritem s to vrečko za pečenje (vrečko po dolžini in širini prerežem - pustim samo en var po sredini cel in pekač pokrijem z vrečko, nato pa na robovih tako malo zvijem in zapnem s pisarniškim spenjačem - tako na tesno, da se da to odkrivati in se pečenko lahko poliva in zopet nazaj pokrije). Dobra stran te vrečke je, da ostane meso v njej lepo sočno, se lepo zapeče, pa še pečica se zelo malo umaže.  V Merkurju sem nekoč kupila tudi folijo za peko, ki jo potem sam narežeš na primerne kose.

Sicer pa imam tudi teflonski pekač z narebranim dnom in pokrovom iz jenskega tekla in meni je peka v tem pekaču zelo zelo priročna, zlasti če delam večjo pečenko ali kombiniram meso in krompir ali podobno. V pekaču mi je tudi veliko lažje rokovati s pečenkinim sokom, ki se nateče na dnu in je osnova za pečenkino omako - zato mogoče malo bolj navijam za pokrit pekač. Sploh, ker poleg pečenke vedno dam tudi kose čebule, korenčka, pora, zelene, režnje česna in še česa (ker že sprašujete za svinjsko pečenko), ki poleg pečenkinega soka daje odlično omako. Meso pa tudi zaradi narebranega dna ne plava v maščobi. Dobijo se tudi pekači z mrežico na dnu.

Na splošno nikoli ne pečem mesa brez vrečke ali pekača s pokrovom - brez pokrova samo na koncu pečenko zapečem (nastavim na žar varjanto) ali pa še to ne, ker se meso tudi čisto lepo zapeče pokrito tako ali drugače. Mislim, da samo z alu folijo pokrito meso bi bilo bolj kuhano kot pečeno.

Glede začimb pa - meso mora biti pred pečenjem tako v vrečki, kakor tudi v pokritem ali odkritem pekaču pred pečenjem začinjeno.

Vsekakor toplo priporočam uporabo vrečke za  pečenje in mislim, da bo pečenka odlična.

 

l.p.

 

 

 

tedyka

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

5. jan 2013 11:39

Mi večkrat delamo piščanca v vrečki..včasih dodamo tudi na večje kose narezan krompir in raznorazno zelenjavo..začiniš pa tako kot sam želiš..tako kot si običajno navajen.Vrečke kupujem v Italiji..pri nas jih pa dobiš mislim da so od Alu,prodajajo jih bolje založene trgovine ,tam kjer imajo razne vrečke za vlaganje,peki papir,alu folije ..samo pazi ,ker so dvojne velikosti.Imajo zraven tudi pasice za zvezat.10 minut pred koncem peke razrežemo vrečko,da se meso še malo zapeče. 

Vrtejbenka

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

5. jan 2013 12:22

ob teh vrečkah sem se prav prisrčno nasmejala, ker sama nisem neka prav kuharica z dušo in srcem, tudi iščem rešitve, kjer mi ni v kuharijo potrebno vlagati posebno veliko truda, pa sem na koncu spoznala, da tudi v teh vrečkah nisem uživala........manjkalo mi je tisto odpiranje pekača, polivanje mesa z nabranimi sokovi, tista skorjica, ki nazadnje da piko na i........in če sem čisto poštena, tudi jedci za katere sem kuhala, so se spraševali, katere bližnjice sem ubirala

babka1951

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

5. jan 2013 13:44

vrečka za peko je idealna ko pečeš nežno meso - puranova ali piščančja prsa, losos, file, tudi svin.riba - zadeve, ki se mimogrede (telefon, obisk, Kulinarika...) utegnejo malo zasušiti, če nisi zraven. V vrečki pa polivanja mesa seveda ni - ker se v "savni", ki nastane v vrečki, tudi nima od česa sušiti. Zato mi je uganka, zakaj bi vrečko odpiral zaradi polivanja, oziroma prerezano polagal na pečenko - je to zaradi čiščenja pečice, Tedyka?

Tudi na teh pečenkah dobiš lepo skorjico, če zadnjih 10 minut zgoraj vrečko prerežeš in vklopiš zgornji grelec. Seveda imaš ob tem tudi na koncu čisto pečico, kar je tudi prednost.

 

Lisa

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

5. jan 2013 15:20

Preden sem se naučila, kako prav peči purana, sem za to uporabljala vrečko. PO pravici povedano, se mi zdi smiselno.

Ne predstavljam si pa, da bi v vrečki pekla, recimo kos lososa, ker ta revež je pripravljen v 10 minutah ali manj na plošči. Z zelenjavo (korenček, krompir, buče)  ga pa ni za peči, ker bo ja čisto razkuhan, selenjava pa še surova. 

 

 

Vanja

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

5. jan 2013 16:49

a še nikoli nisi pekla lososa v pergamentu ali alu-foliji? Saj to je isto! Vsako vrečko lahko odpreš po 5 ali 10 minutah, ali ne? Meni je super z dodatkom nekaj kapljic smetane in ščepcem kopra.

Lisa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti