Ljudje v hotelski restavraciji

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

tema odprta - 30. dec 2012 17:56 | ogledi: 10.244 | odgovori: 113

Preživeli smo nekaj dni na počitnicah v enem od slovenskih hotelov (****) in tako da smo sedaj podrobno seznanjeni z manirami sodobnega gosta.

Glede na to da sem kot otrok napol odrasla s hoteli se je precej spremenilo, letos moram reči, da sem prvič opazila, že poleti na morju sedaj pa na polno.

1- Ljudje ne ločijo med svojo kuhinjo in hotelsko restavracijo: pridejo v trenirki (prosim lepo, a v restavracijo na večerjo ven greste v trenirki in kroksih, po moje da ne), kroksih, pretegneno staro majico, japonkah, da ne omenjam tega, da jim očitno padajo z nog, ker se je en par valjal po tleh, pa so se starejši spotikali čez tisto lepoto.

2- Vpitje čez celo restavracijo - hej, Tina prinesem tudi tebi sladoled. A bo kdo umrl, če sam naredi tri korake do samopostrežnega bifeja. 

3- Folk ne zna krotiti svojih otrok: froc, da bo sladoled takoj, mati, da ne, da bo najprej juha, mulc tuli, mati se usede in je kot da je doma, smrkavec je tulil, dokler niso požrli oziroma smo že vsi grdo gledali. Me je imelo, da jim grem povedat, da se otroke vzgoji doma, ne da se na dopustu preverja neke metode, ki jih doma očitno še niso vzeli.

4- Prec po prihodu v restvaracijo si je možak naložil vse jedi na mizo (od juhe do sladoleda!!!) in zraven kričal ženi, naj mu prinese še 4 princeske, da jih ne bo zmanjkalo, vseeno mi je, koliko stric poje, ampak srce drago za vse je zadosti, ne bodo ti odžrli od ust. No, še to, ker je bil sladoled na enih ne ravno globokih krožničkih, si je mož naložil več kepic in mu je predenj je prišel od juhe do sladoleda vse teklo po prtu.

5- V restavracijo se gre s torbo, da se noter naloži čimveč. Ljudje božji, če ste imeli za polpenzion 40 €, potem imate tudi 0.30€ za pomarančo in 0.40 za eno žemljo. Ena mati so svojemu sinu (5 let) pripravili 6 sendvičev, ki jih je dete potem na bazenu pomlatilo, aja, pa še nož so sunili v jedilnici, sem slišala matere, ki je rekla, da ga mora vrniti (pohvalno ne?).

6- Ena mati so si naložili ene 8 (ja, 8) pohanih osličev in so potem pohanje dol postrgali in pojedli osliča. Bog se nas usmili, kakšno delanje norca iz hrane, tam je bilo v ponudbi ogromno stvari, pa bi si našli nekaj, da ni treba tako delat s hrano. Kakor da bi si človek naložil musako in potem ven bezal meso!

Še bi se kaj našlo: si naložiš stvari in jih potem vse nedotaknjene pustiš na krožniku, kaj kdo s tem dokazuje? da si to lahko privoščiš ali da si izbričen, ali kaj?

Aja, ko pride dete po zajtrku na bazen rjavo okrog ust in jo mati potem umije v bazenu!!!, ti je jasno, da še niso vzeli ne prtička pri mizi, niti ne pogleda na svoje otroke, predenj jih vlečeš na bazen.

Saj vem, da ni moja stvar obnašanje drugih ljudi, ampak vseeno bi si želela, da živim v družbi ljudi, ki se znajo kraju primerno obnašati. Vseeno mi je, če doma rigajo, pljuvajo, ampak ne v restvaraciji pa ne no. 

Me prav zanima, kaj si mislijo tam zaposleni.

Aljo

InesNina  

član od: 11.6.2012

sporočila: 9

30. dec 2012 18:37

Uboga reva. Pa res nisi imela kaj od počitnic.

InesNina

kanarček  

član od: 29.10.2011

sporočila: 22

30. dec 2012 18:41

Ja se strinjam, eni se res ne zanjo obnašati,.... Kot opisujete. Sem tudi sama večkrat videla. Ravno sem se vrnila iz počitnic z varianto all incusive in ljudje so si dejansko natočili pijačo jo odnesli do ležalnika in pustili tam nedotaknjeno,.....

 

lp

 

kanarček

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

30. dec 2012 18:44

Rada bi slišala kakšen komentar od tistih, ki delajo v tem poslu. Verjetno imajo precej zadev na zalogi.

Aljo

jaša  

član od: 1.2.2008

sporočila: 1011

30. dec 2012 18:48

Cestitke Aljo, se v vsem s tabo strinjam, sama sem in dnevno dozivljam take in podobne stvari, da vec ne ves a sem jaz nenormalna ali vsi okoli mene. Pa brez zamere, te cisto razumem in samo zaradi takih, kot si navedla ,ne grem nikamor na dopust, niti na praznovanja, nasploh nikamor, ker se v takih ....ne pocutim nikakor, ker se niti na njihov nivo ne spuscam na veliko se izognem... In verjemi mi ,me enako muci, da bi jim kako povedala o osnovnih oblikah kulture in bontona, pa si mislim, skoda besed....

Hvala, da si opisala svoje izkusnje.

 

Lp

jaša

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. dec 2012 18:56

Aljo, če veš, kaj je profesionalen odnos na delovnem mestu, potem res ne moreš pričakovati, da ti bodo gostinci kaj veliko tukaj napisali.

Upam, da si kljub vsemu videla večino ljudi, ki so bili drugačni kot ti, ki jih opisuješ.

 

rimljanka

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

30. dec 2012 19:29

Aljo, vse to in še več sem doživela zadnja leta na all inclusive variantah na dopustu v tujini. Itak pa so daleč pred vsemi vzhodni Slovani.  Kaj vse to ne vidiš!!

O vzgoji otrok pa sploh nima smisla. 

Npr: otrok me škropi v bazenu, škropi, škropi, se umaknem, on škropi, škropi,škropi, dovolim si prositi, naj neha. Pa takoj priplava g. oče in me zviška vpraša: Gospa, kaj vi niste imeli otrok?

Pa si jaz predrznica dovolim odgovoriti, da seveda, ja, imam svoje primerke, ampak so se znali obnašati. 

Komaj sem odnesla celo kožo - v ušesih, tako sem jih slišala!!! 

 

marjja

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

30. dec 2012 19:58

tudi mi smo se včeraj vrnili s krajših počitnic v enem od hotelov na hrvaški obali. Moram poudariti, da otrok, ki so se med obroki neprimerno obnašali, le en je nemoteno letal po celi jedilnici in še delno po kuhinji, ni bilo - na prejšnjih dopustih pa je bilo kar nekaj takih, ki so dodobra preizkušali glasilke in svoje noge v jedilnici, starši pa niso naredili nič. Smo pa na prejšnjem dopustu doživeli, da je en fante star okrog tri leta imel zapestnico iz kruha, na stočku pa hrane za celo družino, ki je bila nato povsod.

Sem bila pa neprijetno presenečena nad tem koliko hrane znosijo ljudje iz jedilnice (po cele vrečke sendvičev, sadja in rogljičkov, jogurta in kruha) ter koliko hrane pustijo ljudje na krožniku, kljub temu, da je samopostrežni način obrokov. V naši familiji velja pravilo, da gre vsak lahko iskat hrano kolikokrat hoče, le na koncu mora biti krožnik prazen.

Mene osebno trenerke na večerji ne motijo, če so čiste in v enih normalnih okvirih. Na tem dopustu smo doživeli, da sta zraven nas sedela gospod v obleki in kravati in gospa v toaleti, potem pa so šli sendviči v torbico, na krožniku pa je ostalo 6 kosov kruha in en kup druge hrane.

Zadnji dan je bil pri večerji tudi aperitiv, ki si si ga postregel sam. Družba šestih Nemcev in Nemk, krepko čez 60 let, si je aperitiv privoščila 5 krat.

 

Mogoče bo kdo rekel, da samo gledam okrog kaj delajo drugi a lahko povem, da se je to dogajalo pri sosednjih dveh mizah. Natakarji in ostalo osebje pa je samo z nasmeškom gledalo in sledilo načelu, da je gost kralj :(

 

http://www.mojalbum.com/tajda

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. dec 2012 20:08

Marjja, ne samo vzhodni Slovani, lepo prosim. Ti naštejem nekaj priimkov Slovencev, ki se tako obnašajo? Naj omenim Avstrijce in Nemce, ki si s seboj neskavo prinesejo? Kar je Aljo napisala ni vzhodnoslovanska lastnost, to je občečloveška lastnost. A še vedno verjamem, da so tako primerki v manjšini.

 

Gre za neko psihologojo, v smislu če sem že plačal, pa si bom privoščil. Po sistemu - ker ne plačješ sproti, se na denarnici manj čuti. Ko bi ti primerki sproti plačevali, bi bilo tega veliko manj. Tako pa, ker je občutek, da je zastonj, pa dajmo, naložimo si!

 

Hvala bogu, ne hodim po all inkl variantah, kar sem doslej doživela in videla je bilo po službeni plati.

 

Marjja, o tem, kar si ti doživerla pa lepo priča en mail, ki sem ga nedavno dobila:

v vrsti pred blagajno stojijo starejša gospa, za njo mlada mamica s petletnim mulcem, za njima mladenič pri 20 letih. Mali mulac nenehno z vozičkom suvo gospo, in ko tej malo presede, opozorila naj jo neha suvat in se zaletavat vanjo pa ne zaležejo, gospa poprosi mamico, naj otroka opozori, da se to pač ne dela.Mlada mamica ponosno reče,, da ona vzgaja otroka na sodoben način, brez strogih besed in prepovedi itd..., starejša gospa seveda onemi. Pa mladenič, ki je stal za mlado mamico, vzame kozarec marmelade in ga strese mladi ponosni mamici na glavo. Ta se začne bunit, kaj da si misli in naj pazi, kako se obnaša, mladenič ji pa mrtvo hladno odgovori: Mene so starši sodobno vzgajali, kot vi vašega sina .... Starejša gospa ga hvaležno pogleda, na blagajni pa reče le, naj marmelado zaračunajo njej.

 

Kot bi rekla moja draga Vendelina, pametnome dosta.

 

 

 

 

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 30.dec 2012 20:10

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

30. dec 2012 20:08

Pred leti sva bila v enem avstrijskem letovišču in tam je bilo kar precej (starejših) gostov iz Švice in Italije ter Japonske. V jedilnici pa na več mestih opozorilo, da iz jedilnice ni dovoljeno nositi hrane ven. Niti enega nisem videla, da bi švercal, čeprav prej najbrž tudi so, sicer ne bi bilo opozoril.

Pred leti, ko sva kdaj še šla v hotel, je tudi mene zmotila ta požrešnost, ki je (skoraj) nihče niti ne poskusi več skriti. Saj smo vendar plačali.

 

Strinjam se z Rimljanko, da profesionalno osebje ne more in ne sme komentirati tega.

Bila sem šokirana, ko sem prebrala na enem portalu vprašanje trgovke z naslovom, a ste vse pogoltnili, kar ste kupili za praznike. In je razpredala dalje, da blagajničarke tekmujejo med seboj, katera bo več pokasirala v svoji izmeni.

Osebno sicer menim, da ljudje v praznični obsedenosti res kupujejo nekontrolirano, ampak konec koncev je to njihova stvar. In trgovci bi morali biti samo veseli, da denar priteka v blagajno. Naj ne skrbijo, kako bodo njihovi kupci plačevali položnice. Oni so tam, da čimveč prodajo. In si mislijo svoje. Tako jaz to vidim.

 

naor

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

30. dec 2012 20:30

InesNina je napisal/a:

Uboga reva. Pa res nisi imela kaj od počitnic.



InesNina

jade

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti