Menu za kosilo in večerjo

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

tema odprta - 27. dec 2012 6:43 | ogledi: 14.812 | odgovori: 34

Pozdravljeni

 

zopet se obračam na vas, da mi pomagate, saj tavam v megli, kaj naj pripravim za kosilo in večerjo. Torej naslednjo nedeljo imam za pripravit kosilo za domače in večerjo za prijatelje. Pa me zanima, kaj bi lahko pripravila, da bi mi časovno zneslo. Oziroma kaj pripraviti en dan prej? Predvsem za večerjo nimam idej, bi pa mogla biti mrzla varianta, pa da ni ravno narezek, kot običajno.

 

Hvača za vašo pomoč.

doloress

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

27. dec 2012 8:05

Lahko speces spansko pito ali pa kaksen kis (quiche) - oboje je okusno tudi hladno poleg se kaksno solato. Poglej se: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1272 food

Zakaj pa mora biti mrzla varijanta? Vecerjo s prijatelji si predstavljam bolj kot druzenje in v takih primerih so lahko tudi pice ali oblozeni kruhki iz pecice, kaksen mehiski fajitas kjer si vsak po svoje pripravi tortiljo, itd.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. dec 2012 8:48

Fondi, namizni žar?

Dan prej lahko spečeš palačinke in jih nadevaš s tatarskim, en del. Drug del pa obložiš z rezinami prekajenega lososa, potreseš s sesekljanimi kaprami in olivami, tesno zaviješ in v foliji pustiš čez noč, potem pa preden postrežeš le še narežeš na poševne kolobarje in na pladnji lepo okrasiš.

 

Lahko tudi skuhaš polento z zelišči in dodaš zdrobljen feta sir. Zliješ na ravno površino, kak cm debelo, in ko se shladim, izrežeš različne oblike in okrasiš s pol olive, kosom rdeče in zelene paprike, s pol kroglice mocarele, tako pač, kot se ti zazdi, da je malo pisano.

Testo za pico razvaljaj malo tanjše, obloži z rezinami pršuta in s sesekljano rukolo, zvij in speci, potem pa nareži na rezine.

kaj pa tole?

http://www.kulinarika.net/recepti/12518/eksotika/jajcev

ali to?

http://www.kulinarika.net/recepti/10120/predjedi/polnje

 

Belgijski radič - kocen odrežeš, da vsak list ostane kot nekak čolniček. Nadevaš s skuto, ki ji dodaš razna zelišča, lahko tudi malo mlete rdeče paprike za kontrast rumeno-beli baervi belgijskegaradiča.

 

Rezine pršuta namaži s kakšnim sirnim namazom, dodaj sesekljane kapre in olive, naredi zvitke in malo okrasiš.

V pršut zavij sušeno marelico ali suho slivo, pusti v pečici, da se vse zmehča in sadje prepoji.

Blini - obloži jih z raznimi nadevi.

 

Na koncu koncev pa je za zlato rezervo tu še tatarski biftek, ribji namaz, francoska solata.

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 27.dec 2012 08:56

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

27. dec 2012 8:51

rebecca je napisal/a:

Zakaj pa mora biti mrzla varijanta?
LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

 

Predvsem zaradi tega, ker je vse v eem dnevu, in dvomim, da bodo sorodniki šri dosi pred tem prede pridejo prijatelji ...

 

mamamia kaj pa je to namizni žar?

doloress

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. dec 2012 9:36

OK, namizni žar torej pozabimo. Ampak če hočeš zate uporaben nasvet, nam že moraš povedati nekoliko več.

Praviš, da se bo dogajalo naslednjo nedeljo, tebi ja pa glavna skrb, da ti časovno ne bo zneslo. Kakšni so torej časovni okviri? Koliko časa si pripravljena porabiti? Koliko ljudi nameravaš nasititi opoldne in koliko zvečer? Kako zahtevni so tvoji gostje, kar se tiče hrane in postrežbe? Mora biti meso, so vmes vegetarianci, imaš v mislih vse od predjedi in juhe do sladice in sira, ali kaj bolj "po domače"? Vsega tega mi ne moremo vedeti, torej lahko samo streljamo na slepo in te zasipavamo z nasveti, ki bodo nam všeč, zate pa povsem neuporabni. 



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 27.dec 2012 09:37

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

27. dec 2012 9:47

limnol za kosilo bo 10 odraslih in trije otroci, za večerjo pa 14 odraslih. Porabim pa lahko soboto in nedeljo do kosila (ni mi panika niti v petek kaj naredit, če nebi bilo prestaro), potem bo zmanjkalo časa. Nobeden ni preveč zahteven (razen mene, ampak zame bom že našla nekaj), zvečer je samo ena doječa mamica in dva nosečki, torej more biti še kaj poleg suhomesnatega in surovega ... Za kosilo pa tudi niso preveč zahtevni jedci, sem pa razmišljala o juhici, naprej pa imam še prosto pot.

doloress

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. dec 2012 10:14

Namizni žar je ena taka teflonska reč na elektriko, eni temu rečejo tudi raclete, ko na mizi pečeš hrenovke, meso, zelenjavo.

 

Samo to pa je projekt, v enem dnevu kosilo in zvečer večerja? Pa bodo pravi čas šli ti od kosila? Pri nas so družinska kosila ali taka s prijatelji bolj v to smer, da se pri mizi zadržimo do večera.

 

Bi ti pa priporočala za kosila nekaj iz pečice - piščančji žur ali kaj podobnega je super zadeva. Tačasa ko se peče v pečici, ti pripraviš priloge in gre vse veliko hitreje, kot pa da v pnvah pečeš na štedilniku.

mamamia

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

27. dec 2012 10:28

Ja mislim, da se bodo spokali do 6h domov, če jim postrežem ob 1h kosilo. Sej zato pa rabim potem za prijatelje nekaj na hitro oziroma nekaj kar je lahko že od prej pripravljeno.

 

Za kosilo sem razmišljala al res nekaj iz pečice, ali pa kakšne goveje zrezke, ki jih lahko že prej pripraviš in se potem tako dolgo kuhajo. Kak piščančji žur tudi nebi bila slaba ideja, tukaj me je strah samo, da bi kdo zamujal, in je potem vse skupaj malo suho, ker pogrevaš (pri nas pač bog ne daj, da bi bil kdo točen).

doloress

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

27. dec 2012 10:49

Moja prva misel je bila, zakaj vse na en dan? Najprej sorodniki, potem še prijatelji. A ni to malo preveč?  Tu mislim predvsem na pripravo, sprejem gostov, druženje, kjer se razvje določena atmosfera, potem pa se počasi vse pprevesi h koncu in medtem, ko pospravljaš, še počasi predeluješ v sebi občutke in spomine na ta dogodek. Ne predstavljam si, da bi v naslednji uri morala to ponoviti  še enkrat, s popolnoma novim krogom ljudi, tudi če so prijatelji.

Sweetie

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

27. dec 2012 12:07

Problem je v tem, da RD pade ravno na nedeljo, prej ne morem narediti, ker na soboto gremo k sodelavcu, v ponedeljek pa so prijatelji po službah, v torek je pa že nova fešta pri sorodnikih ... Zato bi rada vse naredila v enem dnevu.

doloress

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

27. dec 2012 12:53

 

Jaz bi se držala nasvetov mamamie in bi za večerjo pripravila nekaj hladnega in nekaj toplega, pa bo sigurno našel vsak nekaj zase.

Pa kakšni štruklji z različnimi nadevi se lahko tudi pripravijo v naprej in se potem dajo kuhati, ko prvi gostje oddidejo. 

trac

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti