Menu za kosilo in večerjo

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

28. dec 2012 21:19

Jaz bi naredila klasično preizkušeno kosilo. To v čem si najboljša in ti bo gotovo ratalo.

Za kosilo juho, nekaj iz pečice, solato, za posladek pa pecivo, ki ga pripraviš prejšnji dan ali speci jabolčni zavitek. Če bo kosilo ob 13h, ga daj v pečico pol ure prej, da se bo med kosilom še pekel. Po kosilu boste malo pokramljali "štrudelj" se bo hladil, ti boš pa skuhala kavico. Zraven peciva ponudi kepico sladoleda, vanilijevega npr.

Za večerjo si dopoldan pripravi narezek, ki ga daš na mizo, ko gosti pridejo. Potem pa spet nekaj, kar je tvoja specialiteta in obvladaš, ter ti ne vzame preveč časa.

Na Štajerskem koncu v tem času radi ponudimo kislo zelje ali repo, zraven krvavice, pečenice ali pečenko. Če boš delala v pečici dodaj krompir (tudi tega si lahko prej nalupiš in pustiš v vodi), tik pred pečenjem ga osušiš in narežeš. Zelje in repa je odlična tudi naslednji dan, zato lahko skuhaš prej.

Jaz sem ravno danes narezala in pomešala sestavine za giros. V naslednjih dneh se bo kdo nenapovedano narisal na vratih, jaz bom pa dala na pult električni "picopek", in v 15-20 minutah bo odličen obrok na mizi. Zraven pečena paprika s sveže naribanim parmezanom in drobno narezana čebula s kislo smetano.

ribica, tvoji kaneloni so zanimivi razen tulcev, ki jih v naši hiše ne bi spravila v promet. Palačinke so pa palačinke. Pa tudi te lahko spečeš prejšnji dan in pokriješ. Naslednji dan jih tako  nadevane in polite z bešemelom  pečeš v pečici.

 

 

jovita

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

2. jan 2013 10:39

Tudi jaz bi za kosilo ponudila juho, meso iz pečice( svinjska ribica, piščanec...), lahko tudi pečen krompir, ( jaz pečem na večih pekačih hkrati) ali pa riž, solato in sladico, ki jo pripraviš dan prej( torta, zavitek, pita)

Za zvečer bi lahko bile pice, jaz sem to prakticirala za 15 ljudi. Pripravila sem si kg testa, vse sestavine za obloge, omako in ko so prišli sem jih sproti pripravljala, razrezala na kose. Sem pa imela različne pice in so lahko izbirali.

Tudi narezek je dobra ideja. Za začetek jim lahko ponudiš tople bruscette ali zvitek z feto in špinačo ( to lahko pripraviš dopoldne in samo daš pečico, potem pa malo tatarca, pršut( kuhan, kraški), dimljeni losos, sire, češnjev paradižnik, kaj vloženega... ananas, grozdje, orehi...pito in piškote.

Pomembno je, da si za sladice vzameš dan prej in tudi nabaviš vse kar potrebuješ. Na dan zabave zjutraj mariniraš meso, pripraviš solato in prilogo, juha, če bo goveja samo pogreješ in zakuhaš. Samo ne si naložit dela še s kakšnimi filami, je bolje, da zraven ponudiš zelenjavo ali kako omako, je preprosteje.

Nato zamesiš testo za pice in pripraviš vse kar bo potrebno za zraven ali pa se lotiš pite in bruscett.

Pa vse najboljše in lepo praznovanje. Bo pa naporno...

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

2. jan 2013 13:17

Dobro idejo za pice sem videla v oddaji z Jamie O. Je vso testo za pico razvaljal in dal na pooljeno alu folijo eno na drugo  in shranil v hladilniku. Ko so prišli gosti jih je obložil z različnimi nadevi in pekel kar na foliji. Zelo preprosto.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

3. jan 2013 13:17

Ja no odločitev je počasi padla. Za kosilo bo:

GOVEJA JUHA

GOVEJI ZREZKI V NARAVNI OMAKI

KRUHOVI CMOKI/PIRE KROMPIR

ZELENA/ZELJNA SOLATA

TORTA

 

Za zvečer pa:

 

MINI PIZZE

ROGLJIČKI

NAREZEK

HOBOTNIČNA/FRANCOSKA SOLATA

BIFTEK

TORTA

 

To je vse dokaj hitro gotovo, veliko se lahko pripravi že v soboto (sploh kosilo), tako da tudi v nedeljo ne bo prestresno zame. Sedaj se lotim še seznama živil in jutri gasa v trgovino, joj sej ne morem verjeti, da je jutri že petek.

 

doloress

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti