Menu za kosilo in večerjo

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

27. dec 2012 13:33

Glede na to, da je veliko jedcev, pa malo časa, bi jaz za kosilo skuhala kremno porovo juho ( takoj zjutraj vse zrežeš in vržeš v lonec, kuhat daš kasneje ), goveje zrezke ( skuhaš dan prej ), zraven testenine, mešano kuhano zelenjavo na drobtincah ( brstični ohrovt, korenje ), solata. Sladica npr. štrudl, tudi narediš dan prej in spečeš do kosila ali pecivo, keksi, spečeno dan prej.

 

Za večerjo pa sarmo, krompir in kruh. Sarma počaka tudi dva dni. Pa mogoče sirni izbor + sadje. Različne vrste kruha zraven.

 

Tako boš imela zelo malo kuharije na dan zabave.

lartep

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. dec 2012 14:11

Naredi kak Quiche ali podobno pito. To lahko pripraviš vnaprej in če je treba v pečici nekoliko segreješ.

 

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. dec 2012 15:07

Doloress, hm....hm....hm....

Za začetek en nasvet: Nikoli se ne reče (če človek pričakuje, da se ga bo spoštovalo, če tega ne pričakuje, je brez veze), da "se tava v megli in da se ne posedujejo ideje". Ker to je po eni strani en stavek, ki poceni igra na sočutje (ah, ti revica, dajte ji no pomagat) in po drugi strani je to stavek, s katerim se da fino izogniti vsaki odgovornoosti. Ker se lahko vedno pove, da "to so svetovali na netu, jaz samo izvedla, jaz nič kriva, če komu ni všeč". S takim pristopom na srednji rok morda dosežeš, da bo kdo naredil tisto, kar bi morala sama, na dolgi rok pa pridelaš ne posebej veliko spoštovanja. The choice is yours.

Druga stvar: v resnici nisi napisala, kaj pa sploh znaš skuhati. Je nazaresnko težko zložiti karkšenkoli jedilnik, če se ne ve, kaj pa tisti, ki je vprašal, sploh zna pripraviti. Ozrioma - na kateri začetniški stopnji je.

Trejta stvar: Pa saj to verjetno ni prvo kosilo in večerja, na kateri boš. Saj si verjetno že bila na kakšnem kosilu s prijatelji (pa je nekdo drug kuhal) - kaj ste pa takrat jedli, a bi se dalo od tistega kaj uporabiti? Pdton tega nasveta: think, girl, think, use your brain, it is good for you.

Četrta stvar: kosilo je npr mesno, večerja je pa zelenjavno-ribja. Zelenjavno ribjo lahko delaš vnaprej, ni frke. Poleg tega je tu masa receptov za pečeno zelenjavo in solate na to temo. Npr. ribji karpačo in zraven avokado z jabolkom je zmagovalna kombinacija (pa malo opečenega kruha zraven).  Uporabi iskalnik, (to je tisto okence na desni, pa lupa je zraven), bo takoj manj megle za tavanje. Enostavna mesna stvar je Pastirska pita (Sheperd's pie) in pač prilagodiš količine številu povabljencev - je pa blazno enostavno, ker ko zadevo spraviš v format pekača, se stvar naredi sama od sebe. Zraven je simpatična kakšna zelena kremna juha.

Za vmesno situacijo je primerna Vitaminska bomba (moj silni, recept z ogromno vitamini v obliki anansa, kivija, manga, papaje, grenivke) - zdravi, opere od znotraj in je sploh super.

 

Vendelina jr.

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

27. dec 2012 16:09

Če prijatelji jedo ribe lahko narediš buzaro. Vse si pripravi že dopoldan(škampe, čebulo, česen...) in shrani v neprodušni posodi. Buzara je potem narejena v 20min, zraven pa ponudiš francosko štruco in dobro vino.

Vesnuska

lunacka  

član od: 13.6.2005

sporočila: 156

27. dec 2012 17:36

Za hladni del predlagam pitulice:

 

6 listov vlečenega testa (30 dag)

½ kg suhe skute, malo feta sira

1 kisla smetana

malo sladke smetane, jogurta

2 žlici olja, sol

3 jajca

Dobro speniš jajčka, da masa naraste. Od teh jajčk vzameš 2 žlici stran in shraniš v posodici. Ostala jajca, 2/3 lončka kisle smetane in vse ostalo vmešaš v skuto. Namaz naj bo homogen, ne pregost. Odvisno je od skute, včasih dam malo več smetane, da postane lepo mazivo.Na vlažen prtič položim 3 liste vlečenega testa in ga s čopičem namažem z mešanico malo vode in olja, da testo postane prožno.

Namažeš prvi list z nadevom po celo površini, nanj položiš drugi list in ponoviš namaz, nato še tretji list in spet namaz.

Ne namaži vseh treh listov hkrati, ker boš težko polagala. Vse tri namazane liste skupaj zaviješ v lepo veliko palačinko. Z ostrim nožem to rulado narežeš na 3-4 cm debele rezine. Malo nadeva bo sililo ven, vendar lahko na koncu vse pobereš z žličko in dodaš kasneje v gnezdeca. Rezine polagaš v pekač malo narazen na peki papir tako, da so prerezane strani zgoraj-spodaj. Kar ti je pri rezanju steklo ven, zdaj pobereš z žličko in dodaš v gnezdeca. S prsti jih malo oblikuješ, da bodo lepi krogci. Iz ene palačinke pride okoli 9 pitic.

Isto ponoviš z ostalimi 3 listi testa. Ko imaš vse v pekaču, zmešaš malo spenjenega jajca, ki si ga odvzela v začetku in 1/3 kisle smetane, s čopičem to pomažeš po vrhu gnezdec, lahko tudi potisneš tja, kjer je manj nadeva, če kaj steče, testo vse popije. Zaradi visoke temperature nadev hitro zakrkne in tudi, kar se pocedi ven, se zapeče.

Daš v segreto pečico na 220°C, 10 minut pustiš pri tej temperaturi, nato znižaš na 180°C in pečeš še okoli 20 minut. Najprej se testo ne bo dvigalo, ko začne rumeneti, se začne tudi dvigati. Mora biti lepe zlatorumene barve, privlačno na pogled. Tudi spodaj naj bo skorjica lepo zapečena, takrat je narejeno. Peki papir včasih ne naredi tako lepe skorjice, če je prevlažno zaradi pare, tudi v namazanem pekaču se lepo vzame ven.

Možnosti za nadeve:

- pršut, por, olive, parmezan

- tuna, por in parmezan

- pršut ali kraška panceta

- pražene gobe; bučke, pražene na slanini; jajčevci

- na slanini popečen por; zeleni deli mlade čebule in sveža meta

- popečena rdeča paprika in čebula; rdeče in rumene paprike, tudi rukula in oljke

- tuna iz konzerve, lahko z origanom, nariban parmezan

- brez skute s popraženo zelenjavo, ki bo vsebovala ze malo olja, dodaš malo kisle smetane, da testo vpije nekaj maščobe, postane dobro in dobi po tistem okus, lahko tudi malo naribanega sira

- na čebuli ocvrto meso kot mesni burek

- praženo mleto meso/zelenjava in bešamel namesto skute;

- zelenjavne pitulice s kajmakom in fetko

- praženo mleto meso in skuta; skuta ne obdrži značilnega kislega okusa, pač pa se kar prepoji z okusi mesnih sestavin in dobi vse skupaj prav harmoničen okus

- beluše narežem na rezine in samo malo popečem na panceti, dodam česen in peteršilj

- popečen česen, ravno toliko, da zadiši, olive

- grah, koruza in sir

- pesto in parmezan

 

Poleg lahko ponudiš nekaj solat: testeninska, z ajdovo kašo, francoska ...

 

Mimogrede: ima morda kakšna dober in preizkušen recept za solato z ajdovo kašo (premišljujem o kombinaciji s popraženimi jurčki, kaj bi zraven še dodala? Pa kakšno zabelo? Koliko časa lahko stoji, glede na to, da so notri gobe (tudi od prejšnjega dne?))? Hvala.



lunacka

Sporočilo je spremenil(a) lunacka dne 27.dec 2012 17:38

doloress  

član od: 29.1.2009

sporočila: 61

27. dec 2012 17:58

lunacka tele pitulice se dobro čitajo, pa se da to dopoldan pripravit in popoldne spečt, ali ne sme predolgo stat?

 

Vendelina jr. na nikogar ne prelagam odgovornosti in za vse kar se bo na "žuru" dogajalo bom sama prevzela tako pohvala kot koristi. Je pač tako, da več glav več ve in dejansko je meni vedno najtežje od vsega skovat menuje, tako dnevne, kot tiste ob praznikih. Znam dobro kuhat, lotim se vsega, samo idej pa nimam preveč. Tudi iskalnik znam uporabljati, ampak je tukaj na kulinariki toliko vsega, da za vse predelat in prebrat, rabim po moje kako leto in če začnem sedaj lahko sestavim menu za naslednje leto ... In problem je tudi v tem, da ne moreš vseh recepto sporbat, če pa ti nekdo svetuje, pa lahko zaupaš in res pripraviš dobro kosilo. Ja in seveda sem bila že tudi pri drugih na kosilih, samo se obračajo ene in iste jedi, zato bi rada pripravila kaj novega, da ni vedno eno in isto.

 

mamamia ta počasna goveja pečenka mi prav fino zgleda, pa še domača krava je v skrinji, tako da mislim, da imam kosilo skoraj rešeno.

doloress

lunacka  

član od: 13.6.2005

sporočila: 156

27. dec 2012 18:05

doloress, pitulice pravzaprav morajo nekaj časa stat v hladilniku, da se dajo lepo rezati pred peko.

Jaz jih naredim kar dan prej in krasno počakajo na hladnem. Potem pa le še narežem, zložim na pekač in spečem. Dobre so hladne in tople. Zato jih ne rabiš peči med tem, ko imaš ene na kosilu  ti jih bodo še pojedli. Lahko jih spečeš že zjutraj. Lahko pa seveda tik pred večerjo ampak potemne bo več hladna

lunacka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti