Divji pujs

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

tema odprta - 7. feb 2004 17:19 | ogledi: 2.985 | odgovori: 1

Prek prijateljice sem dobila v dar kos divjega prašička. Niti sanja se mi ne kateri kos in za kaj naj ga uporabim. Prosim vsaj za približno idejo kaj naj z zverino počnem.

Zanima me katere začimbe pašejo zraven in kaj še poleg kruhovih cmokov?

janca  

član od: 8.8.2002

sporočila: 111

7. feb 2004 19:27

Malo več bi pa že lahko napisala o tem "kosu divjega prašička", na primer: je bolj koščen ali bolj mesen? ima kosti "postrani" in bolj tanko meso ali pa je kost v sredini in meso okoli? Ali pa sploh nima kosti in je bolj debel kos ali je bolj tanek in ploščat? Zverina je zelo dobra pečena, če jo daš prej v paco: kak liter terana na kg mesa, pa nekja brnovih jagod in dober deci olivnega olja, pa po eno pest bolj grobo narezane korenine petršilja, gomolja zelene in korenja, eno do dve nakolobarjeni čebuli in par prepolovljenih strokov česna, 2 lovorjeva lista in vejico majarona. In brez soli. V tole mešanico potunkaš meso, ga vsake nekaj ur malo obrneš, in to počneš vsaj en dan. Če je bila zverina bolj priletna, pa tudi več. Potem pa meska pečeš v pečici, v globokem pekaču in brez pace, seveda. Na kakih 180-200 stopinj, računaj pa dobro uro peke na kg mesa. Tekočino od pace precediš, pobereš vn brinje, lovor in majaron ter zelenjavo spečeš zraven mesa, tekočino porabiš za zallivanje. Pred peko meso še posoliš. Na koncu pečenja vzameš meso iz pekača, priliješ še nekja tekočine od pace, prevreš. Dodaš še malo masla in/ali kisle smetane, soliš po okusu, še malo pokuhaš. Po želji lahko omako precediš. Poleg gredo tudi "vaseršpacni" - žličniki, ki jih narediš iz moke in mleka, malo soli in pecilnega praška. Testo mora biti zelo gosto, še bolj kot za šmoren. Žličnike zakuhavaš v slano vrelo vodo, kuhajo se kakih 20 minut. Pa dober tek! Janca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti