Vloga ženske v gospodinjstvu

tejkica  

član od: 10.3.2008

sporočila: 151

tema odprta - 15. dec 2012 23:36 | ogledi: 8.727 | odgovori: 77

"No, saj tudi pri eni ženski, je ponekod moški za okras..........,pa tudi obratno se zgodi, ko ženska ne ve, kakšna je njena vloga v gospodinjstvu. Svoje vloge se morda že zaveda, je pa okužena z virozo lenitisa in ;čistoča-slepoto;! 

Moja mama reče:"Peč, vrt in Wc pogledaš, pa vidiš celotno gospodinjo!"

 

Odpiram novo temo, da ne bom drugje smetila. Alergijo dobim, ko slišim ali preberem takšne besede, še zlasti iz ženskih ust. Ali so res "peč, vrt in WC" le domena žensk? Kako lahko pričakujemo, da bomo ženske resnično enakopravne, ko pa same sebi mečemo polena pod noge?

Ali ni dovolj, da nas poneumljajo že reklame za čistila? Zadnja cvetka, ki mi dvigne pritisk je tista ko ženska postavi posodo na mizo in mož ter sinovi pograbijo vsak svoj kos (kje je pa njen?), ona se pa pohvali, da so njene tablete enako hitre.

Mogoče to res ni prava tema za predpraznično razpoloženje, ampak me vseeno zanima, kaj vi mislite o tem?

 

 

tejkica

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

15. dec 2012 23:42

Ne mi zamerit Tejkica, ampak bi te samo vprašala koliko zim šteješ? (Pravijo, da se žensk ne sprašuje za leta)

 

Pozdravček!

tejkica  

član od: 10.3.2008

sporočila: 151

15. dec 2012 23:45

Abrahama sem že srečala :)

tejkica

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

16. dec 2012 0:05

Dobrodošla s srečanim.

Praviš... ko slišiš takšne besede iz ust, posebej ženskih... Jaz bi se zbala, ko bi to slišala iz moških ust. 

Drugače pa, vem zase, vem za moško-ženski krog okrog mene. Če ne bi bilo žensk, ne bi svet dihal. (Moška populacija naj mi oprosti - mojim moškim dostikrat rečem: narava vas je zafrknila s tistim "Y" v kromosomu.)  

Osebno sem srečna v tem mojem vesolju, v enakopravju (še preveč ga imam). Se mi zdi, da si ga je moja generacija vzela v preveliki meri.

 

Zelo dobra tema, ja... 

Pozdravček, pa lepo nedeljo.

 

tejkica  

član od: 10.3.2008

sporočila: 151

16. dec 2012 2:12

Iz moških ust je bilo to že prevečkrat slišano, ampak je to nekako razumljivo, saj vendar branijo svoj teritorijNekaj povsem drugega je, ko to izreče ženska. Kaj da s tem vedeti okolici? Da bo zadovoljna, če bo mož počistil WC za sabo in kdaj popazil na otroka, ko bo ona ravno sredi generalke in po možnosti se mu bo še zahvalila za to. Ko in če bo kdaj samoumevno, da za delo poprimejo vsi družinski člani, pač po svojih sposobnostih in času, potem tudi ne bo nihče govoril o mestu ženske v gospdinjstvu, niti v družbi.

Ampak to je pa že utopija, mar ne?

tejkica

Rudolf Maister  

član od: 12.10.2012

sporočila: 41

16. dec 2012 6:39

Midva z mojo mava tako uštiman, jest kuhno zasvinam, ona jo pa posprav. Vsak dela tist kar zna

Rudolf Maister

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. dec 2012 6:52

Ameriški predsednik Obama, gre ( spričo splošne krize ) na pogovor staremu indijanskemu poglavarju, zanima ga, kaj bo modri človek povedal zaradi splošnega stanja družbe. Pravi: poglej, modri mož, kam smo prišli, tak razvoj tehnologije, pa taka brezposlenost, splošna kriza, zdravstvo razpada, šolstvo je na psu, revežev nikoli ni bilo toliko, kriminal........... , kaj misliš, modri mož, kje so  belci naredili napako.

 

Poglavar je pogledal Obamo in rekel:

"Ko prišel beli človek na to zemljo, z njo upravljali indijanci, ni bilo davkov, ni bilo dolgov, ogromno bizonov, ogromno bobrov, voda čista. Ženske opravljale vsa dela, vrači zdravili brezplačno. Indijanci cele dneve na lovu in ribolovu, vsako noč seks." Potem se je naslonil nazaj in nasmehnil. "Samo beli človek biti toliko neumen, da misliti izboljšati tak sistem."



ežoj

Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 16.dec 2012 06:55

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

16. dec 2012 6:52

Se pa v enem stavku strinjam z Dragičku: preveč enakopravnosti. Če je v špilu materinstvo, celo večkratno, kar pa je in bo v pristojnosti žensk, in vse, kar je s tem povezano, in redna zaposlitev, je škoda izgubljati besede o enakopravnosti. Bi bila zelo vesela, če bi bila včasih malo manj enakopravna.

pirnica

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

16. dec 2012 8:54

Dragička , v celoti se strinjam s teboj.

Vedno smo se ženske borile za enakopravnost in očitno smo bile tako uspešne, da so se sedaj (buh mi oprosti, če se motm) že moški ustrašili in se rinejo na področja, ki so izključno ženska   V moji generaciji smo namreč zanosile in rodile izključno ženske, sedaj pa med mladimi moškimi velikokrat slišiš noseči smo, rodili smo, zadnjič je bila celo fešta, ker je sodelavec rodil  

Kar se pa vloge v gospodinjstvu tiče, n.pr. že omenjenega WC-ja, pa je pri nas tako, da jaz za mojimi možakarji spuščam pokrov WC deske oni pa ga za mano dvigujejo. O tem, kdo ima prav, pa se še nismo zedinili. In ko je treba v zgornjo etažo nanositi drva za kamin ali (pred dnevi altualno) odkidati zasneženo dvorišče, sem o enakopravnosti modro tiho...

 

LP, V.

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

16. dec 2012 9:02

No, ko sem ravno jaz dala, odločilni stavek za to temo. A ni gospodinjstvo močnejše področje žensk. Nisem še slišala, da bi kje zaradi nereda ali umazanije ;šinfali; moškega pri hiši, seveda , če je tudi ženska bila na tem naslovu. Mislim, da imata oba spola svoja močna področja. Ne rečem, tudi jaz si pogledam, če imam v avtu olje, kaj več pa ne, ker po tem ne rabim moškega. Vprašala bi v kolikih primerih, je moški tisti, ki otroka navaja na red, čistočo, pospravljanje....pri tem je še vedno mama na prvem mestu. Pri nas je pač tako, da si vsi med seboj pomagamo, so pa določene stvari, katere se prepustijo tistemu, ki to najbolje obvlada. Z temi besedami, ne dajem potuhe nikomur, ker vsi imamo dve roki in oči, pa vendar je tu ženska, ki stvari gleda iz drug prspektive in, ki mora rečt; daj pospravi za sabo, počisti....,ker nisem tvoj sluga;!

kvačkarica

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

16. dec 2012 9:36

Jaz pa mislim, da ni stvar enakopravnosti v tem, da oba partnerja delata ista dela. Važno se mi zdi, da sta oba enako obremenjena in oba cenita prispevek drugega. Ravno slednje se mi zdi ključno. Velik del zgodovine se je gospodinjstvo štelo kot nekakšen hobi žensk (da pač ne ležijo v brezdelju, tačas ko moški gara in služi denar). Ženska je bila brez strojev, s številnimi otroci, pranjem, nabiranjem drv, obdelovanjem njive....dostikrat veliko bolj zgarana od moža, a njeno delo pač ni štelo. To je pripeljalo do tega, da so se ženske o prvi priliki, ki jim je bila dana, začele izobraževati in tudi same iskati službo - "pravo, spoštovano delo". Nekaj generacij je potem krpalo skupaj oba svetova in delalo doma in v službi, današnje mlade ženske pa pretežno ne več - malo ker so prišle k pameti, malo pa ker se jim enostavno tudi ne izide. Če si v službi ves dan, verjetno ne boš zvečer in ponoči delal "hohglanc" po stanovanju, vikende pa porabil za generalke (tačas ko gre dragi z otroci na izlet).

Pa tudi mladi moški niso več mačoti, ki si niti "ne znajo ocvreti jajca". Opažam, da so čedalje bolj koristni pri domačem življenju.

Stvar je v tem, da mora vsaka ženska pri sebi razčistiti, koliko se spoštuje In to ne pri štiridesetih, ampak na začetku skupne poti s svojim partnerjem. Na začetku se postavijo pravila skupnega bivanja in če ženska nima želje naokoli razlagat kako "je vse na njenih ramenih" (nekatere brez tega ne morejo), se domača dela lepo razdelijo v obojestransko zadovoljstvo.

Lisa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecNikita
Kaj jutri za kosilo?gobica1402
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti