Vloga ženske v gospodinjstvu

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

16. dec 2012 12:10

marjja je napisal/a:

Tale se mi zdi tudi močna:

" Samska ženska je tako dolgo letala okrog poročenega moškega, da mu je razdrla zakon."

Torej držala mu je pištolo na glavo, da mora zapustiti svojo ženo, ali kako? Ker siromak nima svoje pameti oz jo ima v napačnem delu telesa?

Strinjam se z vidikom, ki si ga izpostavila ti.

Obstaja pa še drugi: namreč, povsem možno je, da je omenjeni zakon razpadel, ker se je neka ženska tako dolgo vsiljevala moškemu, dokler ga ni začela njegova žena sumiti, da jo vara, četudi je v resnici ni, niti ni imel namena.

(Možno je vsekakor tudi obratno: ženski se vsiljuje moški, ona ga noče, njen mož pa misli, da ga vara... )

No, in če vzamemo gornjega moškega (takega, ki se mu vsiljuje ženska): mislim, da bo zelo težko dokazal, da ni imel z njo nič. V takih situacijah je a priori obdolžen moški, češ da smo "po naravi" taki (mačoti, šovinisti, svinje, kakor koli temu rečemo). Takšni predsodki (v prid ene ali druge skupine) so eden glavnih dejavnikov, ki onemogočajo resnično enakopravnost.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. dec 2012 12:45

Hja, kakor koli obrneš - in kako koli bridko je to včasih slišati, ko gre zate - odrasli ljudje večinoma počnejo to in živijo tako, kot sami hočejo in jim najbolj ustreza, četudi si nekateri ne bodo tega nikoli priznali. Tudi glede "razdiranja" zakonov in podobnih reči. Kako, pri milem nebu, se pa vsiliš nekomu, ki te zares noče? In pametni možje in žene, ki resno mislijo, se tudi z eventuelnimi vsiljivci (če gre res za povsem enostranske impulze) lahko kar v redu zmenijo, recimo, na nekaj sestankih v troje, kjer vsak pove svoje. Seveda tu nevrotični izbruhi na eni in drugi strani ne pomagajo prav veliko, ampak večinoma tako ali tako gre samo za teater. Patološki primerki so seveda posebna zgodba, a so k sreči bolj redki.

Pa še nekaj: še daleč niso samo moški tisti, ki imajo večino pameti v genitalijah. Presneto veliko žensk je za dober, v skrajni sili pa tudi za kakršen koli seks enkrat na teden pripravljeno narediti in trpeti hudičevo veliko, tudi takih stvari, ki moškim ne bi padle niti na pamet, le da to zapakirajo v malo drugačno embalažo žrtvovanja in prostovoljnih bolečin. Jasno, ceno si postavljaš sam - in če si jo postaviš tako, da je zrcalo tvoje duše bleščeč WC, potem pač bog pomagaj. 

Sonja

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

16. dec 2012 13:06

"Vsiliti" nisem mislil kot "prisiliti v seks", ampak sociološko - torej "zalezovati nekoga", "riniti v družbo nekoga", "iskati pozornost nekoga" ipd.

Sicer se pa v celoti strinjam z vsem, kar si napisala!

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. dec 2012 13:10

V nekem zdravem, času primernem razmerju teh vprašanj sploh ni, ker ni razloga za njih. Sporazum, če ga je par sposoben.

Jaz kuham, če bi moja bi bili lačni. Če bi jaz menjal žarnice bi ogromno privarčevali pri energiji. Posesat moram jaz, če hočem da je stvar narejena kot mora bit. Pralni stroj se mi zdi da vem kje je. Wc, ki ga omenjate, dila gor ali dol, pri nas je vedno dol, jaz se vedno usedem, ker urina po stanovanju si ne predstavljam, na žalost je to pogojeno z nekim kvazi mačizmom, to bi moralo biti samoumevno, higiena, ne pa enakovrednost ali neenakovrednost.

Precej netipičen odnos na prej prebrano, ampak razmišljanja o enakopravnosti pa res sploh ni, vsak počne tisto kar počne raje in bolje.

Vendelina je napisala lepo.

 

Commis débarrasseur

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. dec 2012 13:24

Ravno ena na temo :)

 

 

 

Commis débarrasseur

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

16. dec 2012 13:33

Sploh ne vem, o kakšni reklami je govora, ker ne gledam tv, kaj šele, da bi gledala reklame in se spraševala, če je lik mame iz reklame tudi jedel ali ne.

Moje mnenje - naj vsak dela to, kar mu paše.  

Ne razumem, kako lahko nekega tretjega opazovalca moti, če ena xy mladoporočena ženska želi svojemu moškemu speči torto, prati brisače, ustvarjati itd. S temi stvarmi se lahko obremenjuje le nekdo, ki mu je tako dolgčas v svojem življenju, da pride do te točke, da je kot kakšna stara babnica, ki od jutra do večera sedi na klopi ob cesti in ji je edini smisel življenja le še gledanje mimoidočih in šimfanje njihovih bednih življenj, ker je njeno tako zelo zanimivo. 

 

Rakuncek

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

16. dec 2012 13:45

Rakuncek, najprej vsaj pozorno preberi, o čem in kako je govora, sicer bi tvoj zapis utegnil izpasti kot "šimfanje naših bednih življenj", ki jih zapravljamo za komentiranje "brezveznih reklam" (tudi jaz je nisem videl in ne gledam televizije, mimogrede).

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

16. dec 2012 14:21

Kakor si postelješ, tako ležiš. Strinjam se z izjavo Janis Joplin. Če jaz skuham zanj, bo pa on napravil, kaj drugega zame. Na podeželju se skoraj ne more zgoditi, da bi mož na kavču ležal, žena pa delala, ker ima dovolj dela povsod, če ga le vidi. A naj poleg tega, da sva oba v službi, da ima vsak od naju na svojem področju dovolj dela, ga matretiram še z kakšnimi gospodinjskimi temami. Mislim, da mora odnos temeljit na vzajemni pomoči, pa je katerokoli področje.Jaz, kuham, perem, likam, on pa ima vzrževalna dela, popravila, kurjavo,košnjo....., tako sva oba zadovoljna in vsak prispeva tisti del, na katerem je najbolj uspešen.Če pa ima kdo čas, pa gre  drugemu pomagat, da lahko prej uživamo v brezdelju in igri. Pozimi, ko pa ni toliko dela, pa pomagava en drugem, tudi jaz poprimem za njegov del in on za mojega. Nikoli ni bil to dogovor, ampak se nama je zdelo že od samega začetka samoumevno. Ker ga pa taščica ni učila na ženskem področju, ga tudi jaz sedaj ne silim, ker ni potrebe. Navajam pa sina, v tem smislu, da je fajn, če zna kaj skuhat....sicer me malo čudno gleda tašča, pa vendar pogledi ne ubijajo. Bi pa treba še nekaj omeniti. Vsak odnos, so na začetku sanje, v katerih je vse v najlepšem redu. Slepi smo za napake, ki jih ima partner, vse bi naredili zanj, pol nas pa nenadoma začne to motiti......

kvačkarica

***amy***  

član od: 24.1.2008

sporočila: 289

16. dec 2012 17:40

Vendelina jr. je napisal/a:

V tistem stavku, da sta "peč, vrt in WC izkaz gospodinje," je spravljen ves konservativizem in šovinizem družbe, ki so ga pa najbolj ponotranjile prav ženske. In ga širijo naprej na generacije. Ker tale stavek je brat od tistega stavka, ko mama razloži hčerki, da "kdaj je pa treba potrpet in biti tiho" in je to temeljni stavek za hčerino odraslo življenje.

In ta šovinizem, ki ga pa najbolj intenzivno iz generacije v generacijo naprej prenašajo prav ženske (ker so tudi mame in vzgojiteljice) obstaja. Lahko sicer kdo živi v samoprevari, da pri njej/njemu ni tako. Pa da obstaja delitev opravil in kar je še tega....In da smo sicer blazno enakopravni, ampak "jaz bolje očistim, zato čistim jaz, mož pomaga..."(če rabiš asistenga za življenje potem se pa res ni bilo treba poročiti...) in kar je še takih.

 

Ampak štos je v tem, da naj izvoli vsaka uporabnica tega portala pri sebi razmisliti, koliko je v resnici tega ponotranjenega šovinizma in konservativizma v njej.  Jaz sem tule brala, v resničnem življenu pa slišala ogromno zgodb žensk (vseh izborazb), ki so desetletja servisirale celo familijo in so se počutile utrujene in okoli prinešene, ker se jim niti zahvalilil niso. Pa jasno, da se niso. So se lepo navadili, da je mama/gospodinja (kje se je pa izgubila ženska v tej zgodbi?) ves čas nekaj čistila, likala, kuhala, pospravljala, spraševala na kul.slo, kaj naj pa danes skuha (ker moji so zelo izbirčni) in če je imela kakšno minuto časa, jo je ucvrla še na vrt in ker ji to še ni bilo zadosti, je še malo sadila begonije, kvačkala prtičke, delala ikebane, barvala suhe veje v bronzo in izdelovala okvirje za fotke iz brezovega lubje, pleskala.....in skratka hotela iz sebe narediti neko amatersko Martho Stewart. Ker na nek čuden in težko razložljiv način misli, da jo bodo imeli ostali radi zaradi tega, ker "tako lepo skrbi za dom". Wrong. ljudje mislijo, da ona pač to rada počne in ji prepuščajo, da to v resnici počne.

 

S tem, da je Martha Stewart iz sebe naredila profesionalno gospodinjo po tem, ko ji ni uspela manekenska kariera in je iz svojega gospodinjenja naredila silni bizinis, ki ga je na kratko prekinila sodba zaradi utaje davkov, pa nekaj mesecev je bila v hišnem zaporu, amapk Marthe tudi to ni ustavilo, spet dela.

 

Hočem reči, če ženska ponotranji to, da je njena življenjska vloga, da je doma neka brezplačna kao-martha-stewart, jo bo tako doživljala tudi okolica. In potem z vprašanji o resnični enakopravnosti nimamo več kaj dosti početi. Ženska, ki želi biti martha (in to brez biznisa) si jo je že sama odrekla.  Vprašanje je sicer, kdaj se je to, da se je sama odrekla, v resnici zgodilo. Nekatere so bile tako vzgojene, pri nekaterih ti porivi privrejo na dan kmalu po tem, ko so v resni zvezi.  Smo tudi tule že brali kakšno frišno poročeno,  ki je non stop prala brisače, pa kakšno mladinko, ki hoče narediti ne-vem-kakšno torto za fanta in kar je še takih strašljivosti. Punce, ni treba. Brisač ni treba non-stop prati. Fantje in moški, ki vas ljubijo, bodo pojedli tudi lepilo za tapete, če ga boste ve pripravileRaje se koncentirirajte na to, da bodo pripravljeni pojesti lepilo za tapete tudi dvajset, trideset, petdeset let po tem, ko se bosta poznala. Ker če boste imele take odnose, potem se boste tudi o tistem čiščenje vecejke in košnji trave čisto lepo zmenila.

 

 



Vendelina jr.

 

Evo, to je to.

Amy C.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

16. dec 2012 18:31

Vendelina jr. je napisal/a:

Fantje in moški, ki vas ljubijo, bodo pojedli tudi lepilo za tapete, če ga boste ve pripravileRaje se koncentirirajte na to, da bodo pripravljeni pojesti lepilo za tapete tudi dvajset, trideset, petdeset let po tem, ko se bosta poznala

Vendelina jr.

Punce in žene s primernim stažem: a probamo . Pa potlej obvezno poročat, a bo rezultat  ali  ali pa: najprej ti draga .

 

Da ne zaidem čisto iz teme: kjer sta v zvezi dve zreli osebi o tem sploh ni treba kaj dosti razpravljati, ker se samodejno tako naplete. Pri tem ni čisto nič važno, kako si delo delita, da se le oba strinjata z njo.

 



Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 16.dec 2012 18:40

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti