Vloga ženske v gospodinjstvu

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. dec 2012 9:50

V tistem stavku, da sta "peč, vrt in WC izkaz gospodinje," je spravljen ves konservativizem in šovinizem družbe, ki so ga pa najbolj ponotranjile prav ženske. In ga širijo naprej na generacije. Ker tale stavek je brat od tistega stavka, ko mama razloži hčerki, da "kdaj je pa treba potrpet in biti tiho" in je to temeljni stavek za hčerino odraslo življenje.

In ta šovinizem, ki ga pa najbolj intenzivno iz generacije v generacijo naprej prenašajo prav ženske (ker so tudi mame in vzgojiteljice) obstaja. Lahko sicer kdo živi v samoprevari, da pri njej/njemu ni tako. Pa da obstaja delitev opravil in kar je še tega....In da smo sicer blazno enakopravni, ampak "jaz bolje očistim, zato čistim jaz, mož pomaga..."(če rabiš asistenga za življenje potem se pa res ni bilo treba poročiti...) in kar je še takih.

 

Ampak štos je v tem, da naj izvoli vsaka uporabnica tega portala pri sebi razmisliti, koliko je v resnici tega ponotranjenega šovinizma in konservativizma v njej.  Jaz sem tule brala, v resničnem življenu pa slišala ogromno zgodb žensk (vseh izborazb), ki so desetletja servisirale celo familijo in so se počutile utrujene in okoli prinešene, ker se jim niti zahvalilil niso. Pa jasno, da se niso. So se lepo navadili, da je mama/gospodinja (kje se je pa izgubila ženska v tej zgodbi?) ves čas nekaj čistila, likala, kuhala, pospravljala, spraševala na kul.slo, kaj naj pa danes skuha (ker moji so zelo izbirčni) in če je imela kakšno minuto časa, jo je ucvrla še na vrt in ker ji to še ni bilo zadosti, je še malo sadila begonije, kvačkala prtičke, delala ikebane, barvala suhe veje v bronzo in izdelovala okvirje za fotke iz brezovega lubje, pleskala.....in skratka hotela iz sebe narediti neko amatersko Martho Stewart. Ker na nek čuden in težko razložljiv način misli, da jo bodo imeli ostali radi zaradi tega, ker "tako lepo skrbi za dom". Wrong. ljudje mislijo, da ona pač to rada počne in ji prepuščajo, da to v resnici počne.

 

S tem, da je Martha Stewart iz sebe naredila profesionalno gospodinjo po tem, ko ji ni uspela manekenska kariera in je iz svojega gospodinjenja naredila silni bizinis, ki ga je na kratko prekinila sodba zaradi utaje davkov, pa nekaj mesecev je bila v hišnem zaporu, amapk Marthe tudi to ni ustavilo, spet dela.

 

Hočem reči, če ženska ponotranji to, da je njena življenjska vloga, da je doma neka brezplačna kao-martha-stewart, jo bo tako doživljala tudi okolica. In potem z vprašanji o resnični enakopravnosti nimamo več kaj dosti početi. Ženska, ki želi biti martha (in to brez biznisa) si jo je že sama odrekla.  Vprašanje je sicer, kdaj se je to, da se je sama odrekla, v resnici zgodilo. Nekatere so bile tako vzgojene, pri nekaterih ti porivi privrejo na dan kmalu po tem, ko so v resni zvezi.  Smo tudi tule že brali kakšno frišno poročeno,  ki je non stop prala brisače, pa kakšno mladinko, ki hoče narediti ne-vem-kakšno torto za fanta in kar je še takih strašljivosti. Punce, ni treba. Brisač ni treba non-stop prati. Fantje in moški, ki vas ljubijo, bodo pojedli tudi lepilo za tapete, če ga boste ve pripravileRaje se koncentirirajte na to, da bodo pripravljeni pojesti lepilo za tapete tudi dvajset, trideset, petdeset let po tem, ko se bosta poznala. Ker če boste imele take odnose, potem se boste tudi o tistem čiščenje vecejke in košnji trave čisto lepo zmenila.

 

 

Vendelina jr.

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. dec 2012 9:53

tejkica je napisal/a:

"No, saj tudi pri eni ženski, je ponekod moški za okras..........,pa tudi obratno se zgodi, ko ženska ne ve, kakšna je njena vloga v gospodinjstvu. Svoje vloge se morda že zaveda, je pa okužena z virozo lenitisa in ;čistoča-slepoto;! 

Moja mama reče:"Peč, vrt in Wc pogledaš, pa vidiš celotno gospodinjo!"

 

Odpiram novo temo, da ne bom drugje smetila. Alergijo dobim, ko slišim ali preberem takšne besede, še zlasti iz ženskih ust. Ali so res "peč, vrt in WC" le domena žensk? Kako lahko pričakujemo, da bomo ženske resnično enakopravne, ko pa same sebi mečemo polena pod noge?

Ali ni dovolj, da nas poneumljajo že reklame za čistila? Zadnja cvetka, ki mi dvigne pritisk je tista ko ženska postavi posodo na mizo in mož ter sinovi pograbijo vsak svoj kos (kje je pa njen?), ona se pa pohvali, da so njene tablete enako hitre.

Mogoče to res ni prava tema za predpraznično razpoloženje, ampak me vseeno zanima, kaj vi mislite o tem?

 

 

 

tejkica

 

Tudi mene je ta reklama močno zbodla. Sploh, ko vsak pograbi svoj kos in potem mama reče: Ali ste nared za večerjo? Ta reklama in tudi mnoge druge se mi zdijo ponižujoče za ženske. Žal pa tega večina ne opazi.

Pri nas je tako, da moj dragi poprime tudi za gospodinjska dela (včeraj se na primer jaz kuhala, on pa pospravljal), potem pa sva skupaj okrasila. Včasih jaz kuham, on pa pospravi kuhinjo. Vseeno pa to ni čisto samoumevno, vse mu je treba reči. Moški so slepi za stvari, ki jih nočejo videt.

JJ

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

16. dec 2012 9:55

Kolikor vem, so moški že pred časom Kristusa rojevali: Izahija je rodil sina..., Abel je rodil sina..., Mizes je rodil sina...  tko da današnji moški niso nobena novost 

Tejkica, ženske smo si malo tudi same krive. Kolikokrat pa vidiš v družbi, da bodo punce potegnile skupaj? Moški bodo vedno, tudi če se sicer z rečjo ne strinjajo. Ker dobro vedo, da ko bo eden popustil, bo konec njihove 'moči'.

Lisa tako nekako. In ja, nekaj generacij se je krvavo žrtvovalo, da imajo današnje možnost.  Svoje sinove so vzgajale kolikor se je le dalo v duhu, da je samo po sebi umevno vzet sesalec v roke in počistit za sabo. Da tudi naše želje in mnenja štejejo. Kamenček na kamenček, mogoče 'nam' pa rata  In tem generacijam sem iz srca hvaležna. 

Pa da ne bo kdo mislil, prav rada pospravljam, kuham itd. Sam da bo pa frajer užival na kavču medtem ko bom jaz utrujena po službi letala s cunjo okrog ... bolje da niti ne pomisli na kaj takega 

OlivaB

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

16. dec 2012 9:55

Na tak nacin je mene poskusala vzgojiti moja mama, pa ji zal ni ravno dobro ratalo. Ravno tako kot partner imam sluzbo, podobno delo, podoben urnik in zakaj za vraga bi morala samo jaz pospravljat, kuhat, likat, vzgajat, tecnarit....? Da bi se zato pocutila pomembno, saj cela familija brez mene ne zna narediti popolnoma nic? Moskega ne rabim za to da namesto mene naredi "neprijetne" stvari, sicer nimam nic proti ce jih, ce jih ne bo jih bom pac sama. In obratno. Zal jih zelo veliko razmislja kot kvackarica.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. dec 2012 10:08

rebecca je napisal/a:

Na tak nacin je mene poskusala vzgojiti moja mama, pa ji zal ni ravno dobro ratalo. Ravno tako kot partner imam sluzbo, podobno delo, podoben urnik in zakaj za vraga bi morala samo jaz pospravljat, kuhat, likat, vzgajat, tecnarit....? Da bi se zato pocutila pomembno, saj cela familija brez mene ne zna narediti popolnoma nic? Moskega ne rabim za to da namesto mene naredi "neprijetne" stvari, sicer nimam nic proti ce jih, ce jih ne bo jih bom pac sama. In obratno. Zal jih zelo veliko razmislja kot kvackarica.



LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

 

S tem se popolnoma strinjam, ampak zdi se mi logično, da se delo deli z 2, če sta v gospodinjstvi dva odrasla človeka. Ker jaz skuham tudi zanj, mi je logično, da bo on pač neko drugo stvar naredil za oba. Nič mi pa ni tako neprjetno, da ne bi zmogla sama.

JJ

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

16. dec 2012 10:13

Citat: "Samo da bo pa frajer užival na kavču medtem ko bom jaz utrujena po službi letala s cunjo okrog ..."

... In potem so ene še celo življenje hvaležne, ker frajer med tem dvigne noge s tal (če jih slučajno nima na mizi ...), da lahko lažje počistijo.

 

Lisa je z enakopravnostjo zadela bistvo, Vendelina itak. Moji mami sem hvaležna, da mi je vcepila nekaj o enakopravnosti spolov, je tudi ona to podedovala po svoji mami, in srečo sem imela z možem, ki nikoli ni pričakoval, da bom pridina in tiha mama in gospodinja. On je vedno hotel žensko ob sebi, pri materinski vlogi, gospodinjstvu in delitvi dela pa smo se dogovarjali glede na želje, zmožnosti in potrebe.

Sama sem imela nekaj let popadke o popolnosti (malo tudi vpliv tašče), pa  sem se vmes malo utrudila in mi je presedlo. Ko sem začela malo več pozornosti namenjati sebi, sem ugotovila, da me imajo pravzaprav še raje kot prej - kot je rekla  Vendelina, osvojili so, da jaz pač rada nekaj počnem in v tem pregorevam in so me pustili.  Pa so me opozarjali in opozarjali, potem pa je bil lom. A sem se pobrala, ker fejst punce dobijo tudi drugo priložnost ... (to je citat ene moje kulslo prijateljice ...).

In meni je ljubo slišat od mojih doma, da se bodo že sami znašli, če kam grema ali me kdaj ne bo. Ker to poomeni, da sem jih naučila loviti ribe in znajo biti samostojni.

 

Kakorkoli, Lisa je zadela v bistvo o enakopravnosti. Mene nič ne moti, če ene nonstop gospodinjijo in jim je to najpomembnejše v življenju, a le, dokler je to njihova lastna izbira in želja. In te tudi nikdar ne jamrajo drugim in ne naznanjajo celemu svetu, da je vse na njihovih ramenih. Tiste, ki to počno, so pa v to vlogo potisnjene in ne najdejo izhoda.

Dragička je eden tistih pravih primerov žene in mame, ki uživa v tem, kar počne, in nikdar ne jamra, kako se bo brez nje svet podrl. Ker si je to vlogo sama izbrala. In ji zato tudi verjamem, da v tem resnično uživa (jaz bi itak vsaj tri krat na teden jedla pri njej ..).

 

 

 

 

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. dec 2012 11:07

Moja babica je bila rojena na deželi, na hribu visoko nad Savo, globoko pred prvo svetovno vojno, ko se je K&K monarhija zdela še večna. In je svojima hčerama, se pravi moji mami in teti, govorila takole: vloga gospodinje in žene je, da pedena moža in otroke, in dobro so spedenani, če naredijo pri hiši vse tako, kot je treba. 

Dve generaciji kasneje k temu nimam kaj dodati.V debato o tem, kdo je komu v okras, se pa s svojo intelektualno polovico raje ne spuščam, ker človek nikoli ne ve, kako bi se končalo. Konec koncev ima vsakdo kdaj kakšen "bad hair day".

Sonja

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. dec 2012 11:15

Bravo limnol  se popolnoma strinjam

... ampak tisti bad hair day...

JJ

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

16. dec 2012 11:16

limnol je napisal/a:

Moja babica je bila rojena na deželi, na hribu visoko nad Savo, globoko pred prvo svetovno vojno, ko se je K&K monarhija zdela še večna. In je svojima hčerama, se pravi moji mami in teti, govorila takole: vloga gospodinje in žene je, da pedena moža in otroke, in dobro so spedenani, če naredijo pri hiši vse tako, kot je treba. 

Sonja

bravo za tako babico 

OlivaB

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

16. dec 2012 11:51

Tale se mi zdi tudi močna:

" Samska ženska je tako dolgo letala okrog poročenega moškega, da mu je razdrla zakon."

Torej držala mu je pištolo na glavo, da mora zapustiti svojo ženo, ali kako? Ker siromak nima svoje pameti oz jo ima v napačnem delu telesa?

 Tole izjavljajo ženske, to mi je najbolj žalostno. Kot ste že povedale v zgornjih postih, ženske si same kompliciramo življenje in se dokazujemo in opazujemo druge ženske,  češ, kaka slaba gospodinja je ipd. 

Sem  bila 3 leta sama za vse, zdaj sem pa spet vesela, da je moški prevzel težja dela, ker me matra hrbtenica, pa tudi v teh mrzlih zimskih večerih je fajn imeti "radiator" v postelji.

No pa še za marsikaj drugega je uporaben...

marjja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti