Silvestrka večerja

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

17. dec 2012 21:19

Hvala, ravnokar sem zaključila s kuhanjem božične marmelade. Nekaj sadja (maline) sem imela v skrinji in sem kuhala marmelado s dodatkom čokolade. Enemu delu sem dodala belo čokolado (ta mi ni najbolj všeč), drugemu delu pa črno čokolado (ta je pa superrr). Potem se skuhala še jabolka samo narezana s pečkami in lupinami in korenček. Vse skupaj sem spasirala, dodala  olupljene (potopila sem jih v vročo vodo) in nasekljane mandlje, malo cimeta, mletih klinčkov, vanilije, limoninega soka in dobila čudovito marmelado. Te marmeladke bodo božična darilca za moje prijatelje, goste v apartmajih, sorodnike in vse, ki mi nekaj pomenijo in se  bom z njimi  med prazniki srečala. Dobila sem 15 stekleničk malinine marmelade in 23 jabolčne. To so majhne posodice, škoda, mi foto ne dela, na mobiju pa imam tako slabega, da je škoda pošiljati. Sedaj razmišljam, če bi skuhala še jabolka in na koncu dodala čokolado. Je morda že katera poskusila. Jaz sem sedaj v eni zelo mali količini, ki mi je ostala, pa se mi zdi OK.  Sedaj grem zamesit še 3 x testo za kekse, katerim se bom posvetila jutri.

Lep večer vsem, mene že   predpraznična mrzlica daje, tista pozitivna, da kar kipim od adrenalina. 

 

 

 

sonce51

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

17. dec 2012 21:32

Dober večer.

Sonce51 si pa res ustvarjalna. Vsa čast ti.

Pri nas pa je pred prazniki kar pestro, tako da komaj najdem čas za peko piškotov.

 

Za večerjo pa tudi mi ne komliciramo preveč, nekaj enostavnega že preiskušenega in to je to.

 

Bistvo je dobra družba, to je najnajožji družinski krog.

Krasno se imamo.

 

Lep večer in lepe praznike vsem.

irena66

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

17. dec 2012 21:33

Ja, še to sem pozabila, moj happy husband, se je vrnil iz rekreacije (nogometa) mi na brzino  ob gledanju TV nasekljal mandlje, ves čas pa pridno  skrbi, da se peč ne ohladi in da se fedre na sedežni preveč ne raztegnejo, jih pridno skup tišči. Ehhh, tak je pri nas po 27 letih delitve postelje, pa ne mislim se pritoževati. 

sonce51

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

18. dec 2012 13:20

Božične večerje brez tenstanega zelja in potičke si ne predstavljam. Dobro ostali pri mizi trdijo, da mora bit zraven obvezno še   

Silvestrovo pa se da prav fino prebit ob raznih drobnarijah za v roko, hladnih prilogah in solatah, čokoladnem pecivu in  in/ali. Razen če je zamišljeno kot kulinaričen večer. V tem primeru običajno užgemo mehiško, indijsko, kitajsko ali kakšno drugo tematiko za predjed, glavno jed in sladico.

 

OlivaB

Lila Roza  

član od: 13.11.2010

sporočila: 128

18. dec 2012 14:40

No pri nas bi/bo zadeva izgledala nekako takole:

-predjed: jajca mimoza, pršut, kakšna suha, siri različnih vrst, francoska solata, ameriška solata

-glavna: biftek v omaki, štefani pečenka, pire in pražen krompir, veliko zelene solate mešane z radičem in motovilcem

-sladica: potica pehtranova in orehova, jabolčni zavitek, vanilijev sladoled z bučnim oljem

Lila Roza

diana65  

član od: 24.5.2011

sporočila: 22

19. dec 2012 12:00

Londonska rezina, zakaj pa tako žalostno ?

Tudi midva z možem sva lani prvič po 25 letih praznovala sama, pa nama je bilo tako lepo, da bova letos kar ponovila vajo.........

Lani je bil za silvestersko večerjo glavni zvezdnik odojek iz pečice, pa seveda ocvrt piščanec, francoska solata, malo hrena ( jajčni, smetanov in jabolčni ), za po polnoči pa kisla juha, ter seveda pecivo in to čeprav prav nič silvestersko domači jabolčni štrudl, ker ga ima mož najraje, jaz pa tako nisem za sladice.

 

Letos pa nama bodo družbo delala svinjska reberca, polnjena s kruhovim nadevom z prilogami ( razne solate ), za sladico pa bodo solnograški žličniki.

 

tako torej, tudi brez gostov si lahko narediš lepo večer, pa še vse pospravljeno je zjutraj, ko se zbudiš v novoletni dan...

 

Lepe praznike želim, če bomo preživeli 21.december

diana65

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

19. dec 2012 22:39

Saj se skoraj ne upam oglasiti, res ste pridne gospodinje! Kuhanje in pečenje niti ni tak problem, če v tem najdeš zadovoljstvo. Ampak pomivanje in pospravljenje, grrr, to vedno pade na mamo! (Drugi pa spijo.)

Jaz se še nisem odločila, kaj bo na mizi ob pričakovanju Novega leta. Močno me ima, da bi si privoščila vse tisto, kar je med letom prepovedano:Cvrtje! Dunajski šnicel ali piščanca, pa ocvrt krompirček,  - pa še nekaj zelenega, kar počaka in domače piškotke, pa mehurčki za zdravico Novemu letu.  Drugi dan pa k zdravniku? Presneti EMŠO!

Katrca11

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

19. dec 2012 22:57

ja potem pa je nujna še francoska z zelenim grahkom :D

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

20. dec 2012 11:54

Katrca11 je napisal/a:

Saj se skoraj ne upam oglasiti, res ste pridne gospodinje! Kuhanje in pečenje niti ni tak problem, če v tem najdeš zadovoljstvo. Ampak pomivanje in pospravljenje, grrr, to vedno pade na mamo! (Drugi pa spijo.)

Jaz se še nisem odločila, kaj bo na mizi ob pričakovanju Novega leta. Močno me ima, da bi si privoščila vse tisto, kar je med letom prepovedano:Cvrtje! Dunajski šnicel ali piščanca, pa ocvrt krompirček,  - pa še nekaj zelenega, kar počaka in domače piškotke, pa mehurčki za zdravico Novemu letu.  Drugi dan pa k zdravniku? Presneti EMŠO!



Katrca11

 

Dobra izbira to bo pri nas za božič, za novo leto pa kakšen narezek, malo tatarskega biftka in podobne zadeve, ravno toliko, da ne bomo lačni.

JJ

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. dec 2012 12:27

Pri nas tašča vztraja pri tradicionalni božični večerji: puran z mlinci, rdeče zelje in pražen krompir za tiste, ki ne marajo mlincev, plus zelena solata, potem pa piškoti, ki smo jih napekle. Kapljica rujnega, jasno, pred večerjo penina za na zdravje, odpiranje daril.

 

Za silvestrski večer si mroam kot gostiteljica družbe desetih nekaj omislit, pa še nimam pojma, kaj bo to. Francoska in tatarski vsekakor, ampak to prineseta dve iz družbe, ki pride, jaz pa moram naredit "osnovo".

Vem, da bo žolca v solati, za ostalo mi pa še niti ne sanja. Kar me seveda ne skrbi, ker sem rojen improvizator in se bom verejtno šele 31. dopoldan odločila, kaj bo zvečer na mizi.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti