Silvestrka večerja

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

16. dec 2012 17:50

iwona, sploh se mi ne zdi neumno vprašanje. Kuhaš pač vsak dan, pa včasih res ne veš, kaj bi še pripravil.  Jaz sem se za letos odločila za glavno jed srednje pečen, dober stake žrebička. Sirovi štruklji in omako iz rdečega vina. Za predjed še razmišljam. Za sladico pa sigurno nekaj v kozarcu. Morda kaj podobnega  steklenemu kakiju.

Suzi

Binko83  

član od: 18.3.2011

sporočila: 92

16. dec 2012 18:48

pri meni letos: pršut in sir...in seveda dobro vino....

Binko83

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. dec 2012 22:34

Lisa je napisal/a:

A  res tako misliš? Krasno se da debatirati o konkretnih zadevah - če bi recimo nekdo vprašal "kaj servirati ob XY", kako nadomestiti sestavino, kako skombinirati nekaj jedi.....To so vsekakor vprašanja, ki bi hitro dobila kup odgovorov.  Čisto drugače pa je, če nekdo enostavno pričakuje, da mu bodo drugi sestavili kup predlogov (še prosit morajo pri tem za dodatne podatke o sprejemljivi hrani, količinah...itd), da bo potem samo še izbiral. Če bi izpraševali samo na ta način, bi bila Kulinarika še precej prej prazna - od dolgega časa.

 

Lisa

 

Samo to bom rekla - kaj pa vsi objavljeni recepti? Če ne bi bili tako "dobri" in delili svojih receptov z drugimi, bi bila Kulinarika prazna. Mislim, da so ti tudi drugi želeli povedati to.

 



JJ

Sporočilo je spremenil(a) JanisJoplin dne 16.dec 2012 22:34

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

17. dec 2012 12:31

Pred leti sem cel silvesterski dan porabila za kuhanje, tako, da sem bila na koncu tako utrujena, da je izginil ves čar praznika. Običajno sem še sarme delala za naslednji dan, ko sem povabila obe bratove družine...In sem si rekla, nikoli več ali pa naj kdo pomaga. Od takrat dalje nimamo več druženja ob sarmah, če pa bi jih že kdo, ki pride voščit,  vzamem iz zamrzovalnika, saj jih delam nekaj dni prej. Itak ponavadi naslednji dan ni nihče preveč lačen, najbolj prija goveja juha, Za letos še ne vem, najbrž bosta punci s prijatelji, mi trije pa najbrž sami, če se še kaj ne zmenimo na hitro. Ponavadi so takšne zabave v zadnjem hipu najlepše. Če pa že bo treba kaj pripraviti, bo le ena predjed, ena glavna jed, za zvečer pa kaki kanpejčki.

Sedaj  imamo vsako leto z prijatelji prednovoletno srečanje v stilu silvestra. Prvo leto smo imeli ogromno hrane, več predjedi, 2 vrsti glavne jedi, priloge, solate,potem pa še sarme, obaro....Vsi smo prinesli preveč in pol je ostalo. Tako smo se za letos zmenili,  da bo  hladni meni. Kanapejčki, hobotnica v solati,  biftek, narezek in seveda sladice ( vsak nekaj prinese) Dovolj raznovrstno za cc. 15 ljudi in primerno za nekaj urno druženje. Biftek kar kupimo, vse ostalo pa ne terja veliko dela. Vsak vloži nekaj dela in to je to. 

Se pa bom bolj pripravila za Božič. Zaenkrat že vem, da bomo razširjena družina. Ideji imam dve. Prva je mešana predjed nekaj morskega, nekaj ne, ker vem kdo kaj ima rad, kdo ne. Zatem pečena riba, krompir, motovilec.

Druga ideja pa je hladna predjed recimo pršut, biftek, zatem mesna jed in sicer piščanec in nadevana sv.ribica, gratiniran krompir, zelenjava, motovilec.

Bomo videli kako se bodo odločili. 

Za sladico pa piškoti in domači rafaello, ferer roche in rumove kroglice. Če bo kaka punca ponudila roko za pomoč bo nutelina torta z bananami. Okrašena z zvezdicami.

Nič ne bom preveč komplicirala, ker želim, da mi ostane še dovolj časa za obisk pri moji mami in če le ne bo preveč grdo sprehod po okrašeni Ljubljani?

Saj celo leto nekaj ustvarjam in presenečam, naj bo tokrat praznik tudi zame. 

 

 

 

 

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 17.dec 2012 12:33

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

17. dec 2012 13:32

Odkar silvestrujem s kupom otrok, pa niti polniči ne pričakamo, smo vsi najbolj zadovoljni z finim narezkom, pršut, salame, siri, nekaj kislega, pa tatarski in veliko toasta in masla. Pa šampanjec.

Malo dela, veliko veselja.

lartep

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

17. dec 2012 15:09

Jaz letos razmišljam kar o kakem fajn golažu (morda žrebičkovem) v kruhovih posodicah. Za kasneje pa še nekaj za piknit.

Lopatka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. dec 2012 18:50

Če bomo sploh preživeli 21. , bo na Silvestra samo kremna ribja juha z janeževim oljem. Če ni me uspe dibiti recepta bo Mala jiha iz belega fižola in kapesante na bučnem pireju. Sladica opolnoči: jagode in šampanjec.

 

Vanja

tburgar  

član od: 11.9.2009

sporočila: 435

17. dec 2012 19:15

Pri nas je v družbi še enega para na silvestrovo klasika- pršut, biftek, malo posebni siri, ena solata z rukolo, francoska, različni kruhi, sicer pa drobno pecivo, čokoladna rolada ali torta.  Malo dela pa dobro, tudi jaz sem pred leti pekla, kuhala...in bila na koncu še pa še utrujena- pa zato praznovanje ni bilo nič lepše, prej obratno.

 

Za božič pa imamo vedno toplo večerjo, pa tudi nekaj kar obvladam in ni veliko dela- eksperimentiram pa raje med letom. In se strinjam s Trixi- saj je že celo leto ustvarjalno!!

Jedilnik za božič: fina krompirjeva juha s smetano in popečenimi kruhki, iz pečice: puranja krača , krompir, korenček, por - to se bo dobro začinjeno in pooljano cmarilo nekaj ur; potem pa zraven še zeljna solata in motovilec.

Seveda bo drobno pecivo pečeno že prej, potica, hči se ponuja za nutelino torto- bomo videli če bo kaj iz tega.

Ne vem, če sem kaj pomagala, ampak z leti po moje vedno manj kompliciramo- pa je zato vseeno zelo dobro.

tabu

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

17. dec 2012 20:09

Pri nas bodo za božič na kosilu  moji starši in njegova (moževa) mama, moj in njegov brat z družinama in trije skoraj (kar se hrane tiče, žeeee) odrasli otroci. Zamislila sem si bučno juho s popečenimi rženimi kruhki in sesekljanimi  bučnimi semeni. Potem bomo spekli zadnjo 1/4 odojka, priloga bo zeljna solata s fižolom ali prebranac (tu še razmišljam) ali pečen krompir, malo ocvrtih mini piščančjih filejev  paniranih s semeni , kvinoja z zelenjavo, zelena solata. Tudi o  sladici še razmišljam, ali jogurtova strjenka, ali profiteroli, ali samo sorbet  ali ... Za silvestrovo bom samo moji družini pripravila zgodnjo večerjo tam ob 18. uri. To bo svinjska ribica na zeliščnem maslu, malo popečenih jurčkov, verjetno ajdovi štruklji in zelena solata. Potem bo šla mularija po svoje, mi pa se bomo srečali s prijatelji in sosedi tam med 21. in 22. uro. Takrat bo narezek, pršut, siri,zelenjava, sadje,  francoska solata, biftek, kruhki, ... drobno pecivo. Na 1. januarja dan pa gremo k staršem na kosilo, ker ima očka rojstni dan. Mama pripravi kosilo, že sedaj ji govorimo, da ne komplicira (goveja župca, meso iz župe in pire) sarmo bom jaz prinesla, pa  torto bom splekla, verjetno ferrero torto (te še nisem delala, slišala pa sem, da je zelo dobra) da probamo še ta okus.  Tako, pri nas letos ne bomo nič komplicirali, bolj tradicionalna, prekmurska hrana.

Ne vem, če sem kaj prispevala k tvojim odločitvam.

 

LP

 

sonce51

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

17. dec 2012 20:25

Sonce51 čudovito.Želim ti,da ti kosilo za Božic uspe.

kuharca37

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti