Recepti za kužke

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

11. dec 2012 18:37

Ežoj ni treba biti nesramen Vem, da je moj pes večkrat jedel bolj zdravo kot jaz, ampak on si nekako ni moral sam postreči hrane, razen če bi ga spustila da bi pri sosedih in po gozdu kokoške in srne jagal. Ampak potem bi me kakšne druge ustanove lovile.

Tematika, ki jo omenjaš na koncu je velika težava v Slovenija, za katero pa je kriva država, politika, in ne jaz, ker sem in bom svojemu psu kdaj skuhala kuhan obrok. Je tematatika, ki spada pod drug naslov in ne sem v recepte za kužke. 

In ne zdi se mi pošteno, da me obsojaš nečasa, za kar niti slučajno nimaš nobene druge podlage kot zgolj in samo to, da med tem, ko se doma celo leto doma je**mo na kmetiji in da v sezoni klanja v skrinjo dam par kosov govedine, žrebička, piščanca...tudi nam ni padlo z neba

In če me spomin ne vara, se osebno ne poznava in ne veš kaj oz. koliko sem sama naredila za družine v stiski in sori, se niti ne čutim dolžno razlagati nekomu, ki na tak  način "pristopa" do drugih

Roncolino

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

11. dec 2012 19:09

Roncolino,

nihče te ne obsoja in nič ne bodi užaljena.  Pa nikar ne vpletaj v zgodbo ljubezni do živali, človekoljubja in koliko kdo dela in kaj je kdo naredil za druge, ker nima nobene zveze. Tako pač je, lahko govorim zase (pa očitno ni ežoju šlo nič drugače), ampak ko sem brala, kaj je tvoj pes, so se tudi meni cedile sline, pa še kaj drugega mi je tudi prišlo na misel. Tak jedilnik ima presneto malo homo sapiensov in samo to je bilo povedano. Če pa ti zameriš, da koga boli, ko bere, kaj je tvoj pes, hja, s tem se moraš pa ti spopasti, ne tisti drugi, sploh, če sam še za kruh nima vsak dan (pa lahko ravno tako dela cele dneve, da ne uporabim tvojih zvezdičastih izrazov). 

Sonja

vesna68  

član od: 1.11.2012

sporočila: 20

11. dec 2012 19:23

Eni preveč komplicirajo. Za pse in mačke je potrebno kupiti pripravljeno hrano brikete ali konzerve. Ni priporočljivo, da se te živali hranijo s kuhano hrano. Živalska pripravljena hrana vsebuje vsa potrebna hranila za rast in razvoj, kuhana človeške hrana ni zadostna in je včasih težko prebavljiva za živali. Živali jo jejo le ker druga nimajo, da preživijo saj si same ne morejo vzeti kaj bi njim ustrezalo.

Naš 15-letni mešanec je celo življenje na briketih in konzervah je zdrav, čil in poskočen, zadovoljen in nič bolan.

vesna68

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

11. dec 2012 20:57

tako je bilo tudi z našim prejšnjim, z zdajšnjim je pa čisto obratno, pa je star pol leta.

ATNES  

član od: 25.3.2008

sporočila: 198

11. dec 2012 21:13

Samo brikete, pa še te stehtane za njeno starost in pasmo. Enkrat tedensko pol navadnega jogurta in enkrat tedensko jabolko brez pečk. To je to in ona to ve, zato sploh ne sitnari za drugo (našo) hrano.

ATNES

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

12. dec 2012 4:14

ežoj je napisal/a:

 ma en kp stvari me zanima, kaj pa, če bi to mal pojasnila, posebej staršem, ki ne morejo plačat malico otrokom v šoli in so ti lačni, lačni gredo od doma, lašni domov pridejo, lačni gredo spat............. bojo zelo veseli tvoje razlage o prehranjevanju cuckov.



ežoj

Ežoj, oprosti, ampak tak odnos pa res ni potreben. Zakaj je potrebno provocirati na tak način? Kolikor se spomnim se ni pri 1001 receptu za razne "življenjsko zelo potrebne" bogato okašene torte, peciva itd. nihče obregnil ob avtorja, češ "kako svojo potrato sestavin pojasni tistim, ki še malice ne morejo plačati otrokom". Prav tako se ni nikoli nihče obregnil ob avtorje zapisov z eksotičnih potovanj, med katerimi si tudi sam, češ da "bi lahko pomislili na starše, ki otrokom še enega izleta ne morejo plačati" ... ne vem, čemu je treba s tako alergijo odgovarjati na zapis Roncolino. Mislim, da si krivičen.

Zato, ker govori o prehrani "cuckov"?

Zato, ker je se tisti, ki tukaj piše "kuha divjačino cuckom" dolžan komu opravičevati, tisti, ki s svojim denarjem počne nekaj drugega, kar družinam z lačnimi otroki prav tako nič ne pomaga, pa ne? Zakaj pa k podobnem razmisleku nikoli ne pozoveš koga, ki na tem istem forum v neskončnost izbira med tako in onako "de luxe" pašteto, pa se zmrduje nad to ali ono gostilno ali prehrambenim izdelkom iz katere od trgovskih verig ali tistega, ki komplicira, kakšne barve stene in zavese naj ima v kuhinji, medtem, ko nekateri niti za najemnino nimajo ...

 

Za to, da so v današnjem času nekateri otroci od jutra do večera lačni, ni kriva ne Roncolino (ki si pač lahko privošči kuhati meso tudi za psa), ne katera od članic, ki si lahko privošči kupovati vsako sezono nova modna oblačila, ne tisti, ki si bo letos lahko privoščil kupiti na kupe sestavin za peko piškotov, ki jih bo pozneje podaril svojim prijateljem (ki verjetno niso lačni), ne ti, ki si privoščiš svoje užitke in ne jaz, ki si lahko plačam mesečno naročnino na internet in svoj računalnik, da sploh lahko tule pišem (medtem, ko moramo še vedno državljani sami zbirati denar za nakup posebnega računalnika za kakega slepega otroka, ker njegovi starši sami tega ne zmorejo) in ne nekdo, ki ima konja, za katerega plačuje mesečno oskrbo in kupuje oves itd. in tudi ne tisti, ki ima in vzdržuje cestni motor za nedeljske užitke ...

 

To, da so v našem času potrebne akcije tipa "siti besed" je žalostno dejstvo, vprašanje, kako naj odgovorni za to stanje pojasnijo svoje pametne "izračune", na podlagi katerih je toliko otrok lačnih, to pojasnijo materam in očetom teh otrok, je treba nasloviti njim. Ministrstvo za delo, družino je pravi naslov.

Tudi če se vsi lastniki psov, mačk, morskih prašičkov, kanarčkov in drugih "nekoristnih" živalim odrečeno tem živalim, temu našemu "luksuzu", bo to spremenilo stanje v naši državi? Ali smo morda na koncu ravni mi tisti, ki vsak teden pošljemo kak SMS na humanitarno številko in brez pojasnjevanja na forumih vsaj malenkost pomagamo tistim, ki imajo še manj kot mi?

Mojca

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. dec 2012 5:50

mamaF .
Hecno tole s prehrano živali. Eni od sile skrbno pripravljajo hrano, eni se zadovoljimo z nakupom kvalitetnejših briketov, najstarejši pes v našem naselju, mešanec nemškega špica in samojeda, napol potepuški , pa vse življenje jé večinoma ostanke in kosti, ki jih pobira na okoliških dvoriščih. Je ata vseh nenačrtovanih mešancev v bližnji in daljnji okolici in letos praznuje častitljivih 15 let. Nemalo skrbno hranjenih psov pa je pobralo že takoj po 10. letu .

Cila

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

12. dec 2012 5:56

Mi našemu psu in mačkama načeloma ne kuhamo - ponavadi jedo brikete in enkrat na dan malo konzerve (1 vrečko za oba mačka), pa mleko imajo vsi trije neizmerno radi in jim ne povzroča nobenih težav. Včasih v mleko razžvkrklamo kakšno jajce.  Psu včasih damo tudi kakšne testenine, piščančjo hrenovko, rižoto ali podobno, kakšno kuhano meso, včasih kupim piščančje srčke, včasih goveja pljučka in to skuham skupaj z zelenjavo - da se malo pocrklja. Mački za kuhano hrano niti porajtata.

Tako svetujejo tudi veterinarji (ko je imel pes težave z nogami) - morajo pa ti biti kvalitetni in primerni za velikost in starost psa oz. mačke in res se to pozna na kondiciji in dlaki psa in muc.

Svinjskega mesa pa se baje ne sme dajati psu, ker se mu potem mašijo te vrečkice ob danki. Naš se takoj "sanka" po zadnji plati, ker ga srbi. Zato se tega striktno izogibajo in tudi gostje na kakšnem pikniku vedo, da psu čevapčičev ne smejo dajati, pa če še tako milo gleda.

Smo pa že imeli muca, ki je bil alergičen na brikete in kupljeno hrano in sem mu potem kuhala pljuča, jetra in podobno. Počasi pa smo odkrili tudi primerne brikete, ki mu niso povzročali težav in potem smo mu dajali tudi te. Če je bila hrana, ki je ni prenašal, je imel takoj vse vneto okrog gobčka - res zoprno in grdo za pogledat.

Res so sedaj drugačni časi, včasih so domači ljubljenčki jedli, kar je pač jedla družina in je ostalo - ne vem pa ali so potem te živali imele več ali manj težav kot te danes (tudi mi smo imeli doma psa in muce, ki so dočakale kar častitljivo starost, pa niso bile niti enkrat cepljene proti ne vem vse čemu - razen psa proti steklini - ker je to bilo pač obvezno - za veterinarja praktično še vedeli nismo da obstaja tudi za majhne živali). Mislim pa da je vsako pretiravanje v eno ali drugo stran malo tako - da bi psu kupovala  neko ekstra meso, ob tem pa toliko ljudi in kar je še huje otrok nima niti enega pametnega obroka na dan, se mi ne zdi ravno etično. Sicr pa - ali aktivni kadilec ali alkoholik  v družini ne porabi za svojo strast več kot stane kvalitetna hrana za enega manjšega psa ali muco, pa nam je tovrstno zapravljanje družinskega proračuna kar sprejemljivo.  Razumljivo pa je, da če že imam domače živali, moram zanje skrbeti, kot za vse ostale druge družinske člane - kar pomeni, da morajo imeti njim primerne življenjske razmere, redno in primerno hrano, vodo in seveda vso našo ljubezen - sicer zakaj smo si jih sploh nabavili - zaradi baharije, da imam psa tega ali onega znanega rodovnika - ali ljubezni do domačih živali in tega, da nam je v sobivanju z njimi enostavno in preprosto lepo. Vsak ravna pač po svoji vesti in prepričanju ter v skladu z večjo ali manjšo denarnico in prioritetami, za kaj je pripravljen zapraviti svoj prisluženi denar.

Nikogar javno ne obsojam, imam pa svoje mnenje in dokaj od blizu vem kako ljudje ravnajo z živalmi - pa naj bo to dobro, nekateri za moje pojme celo pretirano ali pa zelo slabo....

Lep dan vsem



tedyka

Sporočilo je spremenil(a) tedyka dne 12.dec 2012 06:13

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

12. dec 2012 6:38

Bravo, mamaF.

Kot je omenila Tedyka zgoraj: eni potrošijo ogromno denarja za tobak, jaz dodajam še: drugi pa za alkohol. Res ne paše v tole temo, ampak razni prispevki na TV o socialno ogroženih družinah me pa včasih kar presenetijo. Oče ali mati s cigareto v roki pripoveduje o tem, kako nimajo otroku kaj dati jesti. Zavojček cigaret stane okoli 3 evre. Resen kadilec pokadi dnevno 2 zavojčka. Za teh 6 evrov se kupi kar precej hrane.

Ne razumem pa, zakaj bi moral nekdo skrivati, če hrani domačo žival z dobro hrano, ali pa kupi drage čevlje, ali pa... Če si do denarja prišel po pošteni poti, počni z njim kar te je volja. In otroci res niso lačni zaradi pasje in mačjeljubcev.

Res je, če imaš žival, po svojih močeh in svoji pameti poskrbiš zanje.

pirnica

Lila Roza  

član od: 13.11.2010

sporočila: 128

12. dec 2012 7:16

Za nekoga Cucek je zame družinski član. Ne vem zakaj se je potrebno obregnit ob vsako stvar.

Drugače pa nekateri solijo minimalno, nekateri ne. Lahko pes je soljeno hrano ali ne? Sama mu nikoli nisem solila, vem pa, da ji je soljeno kar všeč. Pa začimbe katere uporabljate, lahko kašen majaron, lovor?

Lila Roza

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti