Varčevanje- banka ali nogavica

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

tema odprta - 9. dec 2012 7:33 | ogledi: 16.524 | odgovori: 68

V družbi je pogovor  nanesel tudi na varčevanje. Na tistih par tisoč evrov, ki jih je babi uspela privarčevati in jih vezala na eno leto. Rok poteče, pa ne ve kaj. Za  nekatere smešno  nizek znesek, za onega, ki nima niti za hrano, nedosegljive  sanje.

Ponovno vezati, spremeniti v tujo valuto ( omenja švicarske franke) ali vse skupaj spraviti v nogavico.???

Banka je prijazna, skušajo jo prepričati naj varčuje še naprej in prenese še ostale dohodke  v njihovo podružnico. Saj jih nima, amapk oni tega ne vedo, ker je  starejša gospa do potankosti urejena in deluje zelo " gosposko" . Moja babi je sploh super.

 

Kako se znajdete tisti, ki imate v teh časih sploh kaj varčevati ?

 

Hvala vnaprej za dobronamerne komentarje.

 

Kotarca

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

9. dec 2012 8:16

Tale bo res povsem dobronameren: svetujte... a bodite toliko pametni, da ne pišete vsemu svetovnemu spletu o tem, kje sami hranite (težko) privarčevani denar.

Še moj piskrček: žal ne vem, kaj se trenutno splača.

tulka

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

9. dec 2012 8:39

Moj nasvet-švicarski franki. Sin je imel tudi na banki, smo mu od malega dajali mesečno gor. Pol smo ugotovili spretnost države, ki tudi te prihranke šteje k skupnem premoženju. Menjali smo mu v franke, ker menimo, da je to trenutno najpametneje in hranili doma v štumpfu. Je pa bil hec, eno knjižico je imel vezano, druga je pa bila obvezna, da se denar v primeru česa nujneg prenese in ne rabiš čakati.(če bi rabila bi si od sina sposodila) Vezano vlogo smo zaprli, dvignili denar in menjali, on drugo pa pozabili, je pa bilo manj gor kot 10 evrov. Ne bi omenjala, problemov, ko sem dobila domov odločbo za otroške doklade-2 meseca jih ni bilo, pol pa ena lestvica manj, zaradi teh par evrov. Tako, da pazite, ker država je kot bog, vse vidi in vse ve, okrog prinašat se ne sme-to velja za nas tamale reveže!!!

kvačkarica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. dec 2012 8:44

Banka je le banka, še vedno bolje kot nogavica. Veš, koliko dobiš, denar je na varnem, tudi če banka propade država jamiči za to vlogo. Če se kaj nepredvidenega zgodi, lahko vezave vedno prekineš, če kdo v družini potrebuje finančno injekcijo, je ta tisočak lahko jamstvo za posojilo v enaki vsoti.

Samo da babica ne bi nasedla kakim vabljivim naložbam, ni dolgo nazaj kar so spet razbili eno verigo (na ptujskem koncu).

Lahko pa zlato palico kupi, nekateri tudi na ta način "varčujejo".

Vendar mislim, da bo teh tisoč evrov na banki najbolj varnih.

mamamia

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

9. dec 2012 8:50

tulka je napisal/a:

Tale bo res povsem dobronameren: svetujte... a bodite toliko pametni, da ne pišete vsemu svetovnemu spletu o tem, kje sami hranite (težko) privarčevani denar.

Še moj piskrček: žal ne vem, kaj se trenutno splača.



tulka

A to misliš, naj ne povem, kake barve je nogavica in v katerem predalu shranjena?

Drugače se pa strinjam s Kvačkarico, država je kot Veliki brat, seveda samo za nas male ljudi. Preveč ljudi poznam, ki so izgubili otr. in varstvene dodatke zaradi privarčevanih par evrov. 

Varianta je tudi banka v tujini, nam je blizu Avstrija, čeprav bo menda Veliki brat imel kmalu vpogled tudi v banke EU.

Preostane nam še Ciper, Kajmanski otoki, Švica.....

marjja

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

9. dec 2012 9:06

Par tisoč evrov je za staro gospo varnostno sidro, ki ga želi imeti pri roki. Zato kakšna večja tveganja in vlaganja zanjo verjetno ne pridejo v poštev. Zadnja stvar, ki bi si jo želela doživeti je, da bi čez pol leta velik del prihrankov "izpuhtel" na kakšnem skladu ali delnicah - po možnosti tik preden bi ta denar dejansko rabila. Enako je tudi z zlatom - morda bo cena rasla, morda bo padla. Babica pa (no, ne vem koliko je stara, pa vendar), nima ravno časa, da pričaka nov val velike gospodarske rasti, ki ji bo povrnil trenutne igube in prinesel dodatno rast, upam pa da tudi ne inflacije in s tem rasti cen zlata.

Po moje je najbolje denar pustiti na varnem v banki, morda del vezati na daljši, drug pa na krajši rok - tako je nekaj koristi od višje obrestne mere na dolgoročneje vezane vloge, del denarja pa je na razpolago.

Nasploh so vlaganja v razne finančne produkte primerna bolj za zelo dolgoročna varčevanja, ne za hrambo že privarčevanega denarja, ki ga nameravamo porabiti nekako v naslednjih nekaj letih. Mladi lahko z manjšimi zneski, nekaj pameti (tudi malo sreče ne škodi), na finančnih trgih privarčujejo brez velikih naporov solidne zneske. Trenutno stanje z nizkimi cenami delnic in točk skladov, pravzaprav ni slabo za začetek takega namenskega varčevanja.

Vsekakor pa mislim, da se o vlaganju že privarčevanega denarja na nesigurne finančne trge splača razmišljati šele takrat, ko ta znesek dolgoročno lahko pogrešamo in mirno spimo tudi če grozi trenutna izguba.

Lisa

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

9. dec 2012 16:48

  

Sem tudi sama že razmišljala kako in kaj in se nazadje odločila ;

Do 21. decembra , ko bo tako  in tako konec sveta , je vseeno kje imam denar . Če bom pa ta datum kakor koli preživela , ga bom nakazala Jurčku ( Jankoviču ), da mi ga varno naloži na Cipru , ko gre spet tja . Prepričana sem , da je to modra odločitev .

Lepo nedeljsko popoldne želim vsem na KulSlo

 

 

Ps

Že vnaprej se opravičujem , ker sem smetila temo , še posebej Kotarci . Res ni moj namen norčevat se iz resnega vprašanja . Če sem pa komu priklicala kak nasmešek na ustnice pa tudi šteje .

Lepo se imejte

 

manca51

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

9. dec 2012 17:21

Banka, niso velike obrestne mere, so pa vseeno. Jaz bi vezala v EUR.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. dec 2012 18:16

1. Ta država jamči za  oblike neto varčevanja do višini 100.000 EUR. Sicer pa več piše tukaj.

http://www.bsi.si/jamstvo-vlog.asp?MapaId=1034

 

2. Če želi gospa obvladovati valutna tveganja, je čisto smiselno, da npr. polovico spremeni v CHF, ostalo pa ima v EUR. Lahko tudi naredi tako, da namesto enoletne vezave dela vezave na 181 dni in jih potem podaljšuje.  Če bo imela polovico v CHF in EUR sicer ne bo imela niti maksimalnega zaslužka, bo pa imela en stabilen donos, pa še primerjala bo lahko.

 

3. Diskusija o tem, ali se varčuje v bankah ali v štumfih je - ajmebožesačuvaj.

Večino ljudi, ki so bili ob denar in ki so bili žrtve prevar so okoli prinesli ali sorodniki ali pa kakšni hitri finančni servisi in piramide (ki so obljubljale ogromno, ostali so pa dolgi nosovi). Banke so - pa karkoli si kdo o njih radikalnega in sploh ne vem kaj misli, varčevalecem izplačevale njihove prihranke.

 

 

 

Vendelina jr.

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

9. dec 2012 19:20

Pred časom sem rabil malo večji limit, podpisal sem varčevanje, kar je bil pogoj. Vmes sem limit poplačal, varčevanja se je nabralo celih 220€.  V obračunu za vrtec so mi to obravnavali kot premoženje, vmes smo zamenjali še avto, starega za starega in tako smo padli v višji razred in imamo cirka 60€ višjo položnico na mesec .

Sicer se res ne spoznam na to prav nič, ampak hranilne knjižice za otroka si ne upam odpreti. Tako da tega jurja ali dva v štumf, ziher je ziher. :)

Commis débarrasseur

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

9. dec 2012 19:39

Kot je omenil že Zzak. Če je omenjena gospa ali kdo drug, ki ga tudi zanima ta tematika, upravičena do kakršnihkoli socialnih transeferjev (socialna pomoč, varstveni dodatek, razne subvencije...), se ji bo ves privarčevani denar na banki štel kot premoženje in zaradi tega sledi zmanjšanje ali ukinitev socialnih prejemkov. Prav tako denar na varčevalnih računih drugih družinskih članov, ki žive v skupnem gospodinjstvu. Nisem "študirala" omenjene zakonodaje, vidim pa okoli sebe cel kup bolj ali manj upravičenih takih primerov/ukrepov.

pirnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti