Varčevanje- banka ali nogavica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. dec 2012 17:26

Oliva

1. Prvi dve sta bili federativno urejeni, zadnja pa ni. Razpad države je posledica nerazrešljivih ekonomskih in etničnih konfliktov, ki so potem zabeljeni še s političnimi blokadami. Države, kjer je ena etnija tako močno zastopana, kot je v Sloveniji slovenska, nazarensko težko razpadejo. Prisiljeni smo živeti skupaj, ni druge.

2. Vse stroke so za ostale javnosti komplicirane. Težave nastanejo v komunikaciji med strokami, znotraj stroke jih je manj. Velja za vse stroke. Ta epistemološka zanka postaja razvojni problem.

3. Ne zdi se mi, da je zapirane računa ravno najbolj učinkovit način za zadravljenje jeze, ker se iz pisanja vidi, da si še vedno zelo zelo jezna. Moraš se odločiti na kaj in koga si jezna in potem premisliti, kakšen smisel ima tako delovanje. Ker samo izguboljaš energijo.

4. Ogled filmov je čisto v redu, ampak ne vsega verjeti, kar vidiš na platnu.

 



Vendelina jr.

Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 17.dec 2012 17:28

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. dec 2012 17:28

limnol je napisal/a:

Če še nisi opazila - pri nas banke zahtevajo tvojo davčno številko, preden ti sploh odprejo račun ali knjižico. In ko na tvoj račun prijadra kako nakazilo, ki ni tvoj redni dohodek, se zgodi, da te prijazno pokličejo in pobarajo, od koga in zakaj je ta denar. Več podrobnosti menda ni treba, a ne?



Sonja

 

Ok, sicer sem malo daleč stran...pri nas zahtevajo osebne davčne številke, ker banka mora prijavit obresti, ki so ti jih plačali, kot tvoj dohodek. Vse ostalo moje banke ne briga in me tudi ne kliče! Ker se je nek denar prikazal, recimo, iz SLO, ker sva prodala neko stanovanje. 

Limnol, BLAZNO me zanima, o kakih zneskih govoriš. Bančni uslužbenci nimajo nobene pravice igrati policaja in te spraševati, od kod ti denar. Vsaj v CH in USA je navada, da izpolnijo dokument, ker si položil več kot $10,000 gotovine na en račun v enem dnevu...da bi se moral zagovarjat, od kot ti denar...to je pa višek vsek vsega. 

Polegtega se privarčevani denar res ne sme šteti kot dohodek. V tem primeru recimo, še za en avto ne moreš prišparat, kaj šele za polog za hišo! Dopust..ali čisto enostavno, za hude čase ali dodatni cash, ko si enkrat upokojen. Sorry, adijo pamet.

 

Vanja

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

17. dec 2012 17:44

Tudi to je meni čist mimo, da privarčevani denar šteje med dohodke. Dohodek so edino obresti od tega denarja in nič več.

rrr

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

17. dec 2012 18:12

ribaracak, točno tko.

men je pa recimo zanimivo, da na nekaterih bankah hočjo ob odprtju na vsak način vedet ime podjetja v katerem si zaposlen

Vendelina,

1. zgodovina se rada ponavlja, baje da zato, ker se iz napak nismo dovolj naučili (velja tudi sicer v žiljenju, kar itak že vemo). če si zgodovinarka po profesili,ne bom oporekala, v nasprotnem primeru pa nobena od naju žal ni kompetentna za kaj več

2. ničkolikokrat videno: nekdo, ki svoje področje razume do dna in nazaj, bo znal komurkoli, magari z japčki in hruškami razložit poanto, princip delovanja. nekdo, ki pa ne razume čisto, pozna sicer miljon izrazov, pa bo ljudi zasipaval s težkimi definicijami in pri tem izpadel blazno pameten

3. v bistvu mi je edinole žal, da nisem že prej zamenjala. sploh nisem vedela, da so lahko tudi tako cool referenti, da se kakšnemu sem pa tja celo da potrudit za komitente. tko da sem glede tega 

4. nič bat, v miklavža ne verjamem že od prvega razreda  nisem pričakovala, da bo kdo v resnici pomislil kontra

OlivaB

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

17. dec 2012 19:37

Z zanimanjem prebiram tole razpravo o denarju. Tisto, kdo kaj privarčuje, je zelo relativno. Poznala sem gospo, ki je imela zeeelo majhno pokojnino, vendar je vsak mesec nekaj pustila na knjižici. Nekaj takega, kot bi zdaj imela pokojnine 325 evrov in bi puščala 25 evrov na knjižici. Počasi se je nabralo toliko, da je posojala manjše vsote sorodnikom, ki so v enem samem mesecu zaslužili po par njenih pokojnin. In eden od tistih ji je šel razlagat, kako naj pametno nalaga denar , naj vsak mesec kupi vrednostne papirje. Sam je bil vedno "brez denarja", ker ga je pametno obračal in si za sproti raje malo sposodil. Ni pa znal povedati, kako bi on preživel s 325 evri.

Bančna in gospodarska Evropska in svetovna politika pa ima po mojem mnenju en sam cilj, prerazporeditev svetovnega bogastva: Povprečni Slovenci imamo preveč nepremičnin v osebni lasti in zaenkrat še preveč prihrankov. Koliko imamo prihrankov se točno vidi iz stanja v bankah. Vsi ukrepi bodo  šli v to smer, da bodo ljudje prisiljeni nepremičnine prodajati, takrat se nepremičninam cena drastično zniža. Prodaš pa samo enkrat!

Kam spraviti denar jaz zaenkrat nimam problemov, ker mi ga nič ne ostaja. Če bi ga imela viška in bi bila dobrega zdravja, bi si kupila zemljo. Pregovor:  Z avtom se zaletiš, hiša pogori, denar propade, čez njivo pa gredo lahko tri vojske, pa bo še vedno rodila. Če ne meni pa mojim otrokom.

Katrca11

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. dec 2012 19:51

Da ne bomo s kuhalnicami o pranju denarja, tule je bazični link, Vanja, pa si poglej izvedbo Direktive EU  v interni zakonodaji. http://www.uppd.gov.si/

Termin pranje denarja je bil iznajden po tem, ko so ugotovili načine, kako so mafije hotele zakriti svoje početje. Kriminalna združenja povečini poslujejo z gotovino in sse je opazilo, da pri "legalizaciji" svojih poslov polagajo enormne količine gotovine na račun ustanovljenih družb in da so potem dvigi gotovine tudi nesorazmeno veliki glede na to, kakšno dejavnost imajo (obseg gotovine v trgovini je eno, obseg v drugh dejavnsotiih je pa manjši(.  In se je sklenilo, da se bo sledilo poti gotovine. Ker se lahko sledi samo preko bančnih računov, se je začelo tam. Vmes se je pa zgodilo, da se je s podobnimi štosi in kompenzacijami dogajala tudi marsikatera korupcijska afera - v smislu, občina je naročila, plačala izvjalaca....pred tem je pa žena od občinskega uradnika odprla firmo in čez dva meseca je dobila plačilo za kooperatnske storitve. Potem je žena nemudoma dvignila ves ta denar, si nekaj gotovine zadržala, ostalo pa prinesla nazaj in se je spet položilo na račun izvajalca, ta je pa potem ta isti krog naredil še s firmami ostali sorodnikov od žene od občinarja - in tako se ni ravno takoj videlo, da se vsi mastijo, ker se je en te-isti znesek valjal okoli, samo vsak je malo vzel... In takih primerov je še veliko, pa se mi ravno ne da vsega pisati.

So minila leta in se je marsikaj zgodilo. Npr. privatni ruski kšefti z uranom. Pa na primer strahovito veliko prodajanja orožja v kešu na naših koncih. Pa o poteh, kjer gre droga iz Azije v Evropo. Pa kombinacije lokalnih goljufij..... pa mednarodne konference itd in se je ugotovilo, da je treba imeti mednarodno aktivnost proti pranju denarja.

Materializacija kontrole toka gotovine je, da se informacijsko  označi vsak polog in dvig gotovine s transakcijskega računa. To označbo naredi že sama transakcijska aplikacija v vseh bankah na teritoriju EU. Zakaj? Ker je tak centraliziran predpis. Je pa seveda tudi pravica in dolžnost bančnika, da pri zahtevkih, ki so nad to številko deluje posebej skrbno. Če nič drugega, na tak način je vestni avstrijski bančnik opazil, kako naj bi si Wolf in Zagožen in nekdo iz Indonezije podajali denar, ki je bil v zvezi z nakupom vozil, ki na zunaj spominjajo na osemkolesne tanke, notri pa nič ni.

Ker za dvig 30.000 EUR v kešu je precej malo dobrih razlogov, butastih in nevarnih pa masa. 

Pred uvedbo EUR je bil ta znesek 3.milijone SIT. (menjava je pa 239,64).

Pri 30.000 EUR gotovine tudi v resnici zmanjka slehernikov, ki bi za svoj enkratni dogodek (nakup stanovanja in pieš v pogodbi, da bi izročili del v gotovini - pa za božjo voljo, nakazilo je cenejše od strahu in kilometrov, ki je treba tisti kufer transportirati) dvigovali gotovino. In je zato verjetnost, da bo dobrosrčni občan moral razlagati, zakaj je dvignil denar, manjša (kot bi bila, če bi bil ta limit nižji).

Upam, da za prvo silo tole pojasnilo zadošča.

 

 

 

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. dec 2012 21:52

Vendy, saj pranje denarja mi je ze dolgo casa jasno, tukaj pa vendarle govorimo o prihrankih na nivoju nekaj stotakov do kaj pa vem, mogoce par tisocakov! In denar, ki ga imas na racunu za polog za hiso ali nakup avta seveda ne trogas v gotovini iz banke do prodajalca, ampak ga nakazes. In navadno to raste vsak mesec ali teden malo, odvisno od frekvence, s katero placa prihaja na racun.

Zato me toliko bolj zanima, o kaksni kolicini denarja je pisala Limnol. Saj do hudirja lahko pogledajo, kdo je denar nakazal. In potem ukrepajo, ce vidijo, da je denar od kajpavem katerega znanega mafijasa.

 

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. dec 2012 22:19

Vanja, stvari

a) niso tako simpl, da bi jih človek šel razlagat na javni formu in

b) stvari niso tako simpl, da bi jih človek šel razlagat na javni forum.

Ljudje pri mnenjih ponavadi izhajamo iz lastne izkušnje. In ti bi verjetno res uporabljala denar za investicije in plačila v rastru gospodinjstva. Ampak to je to, kako bi ti to počela.  Ampak vsi ne. Prav neverjetnho je, kaj vse nekateri počnejo in kako plačujejo in kar je še tega....

 

To, kdaj slehernika v banki vprašajo o tem, kaj počne s svojim denarjem in ni moneylaundry in za kaj ga potrebuje - je pa spet odvisno od različnih kontekstov. V zadnjih letih, ko se uvajajo plani osebnih finančnih načrtov, pa ko pride slehernik v banko ravno po to storitev - potem se ga to jasno vpraša.  Pa recimo, če priense od delodajalca kreditne pole, kjer piše, koliko je zadnje tri mesece prinesel plače - na TRR je pa poleg plače še  vrsta drugih nakazil - potem se tudi vpraša, če so to začasna ali stalna nakazila.  Pa pri določanu limitov je tako vprašanje tudi precej logično, ne?

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. dec 2012 22:25

Ni mi znano, da bi naše banke spraševale, od kaod kak denar, sem pa enkrat, ob enem večjem pologu, morala izpolniti obrazec v zvezi s pranjem denarja. Meni je to čisto okej, ker nismo ničesar skrivali, vse sem lepo izpolnila in nihče ni nikdar več vprašal po tem denarju.

 

Edino, za kar so me z banke še klicali, in še zdaj mislim, da je to bilo prav, je bilo ob enem večjem plačilu s kreditno kartico. So me vprašali, ali sem v zadnjem času poravnavala kak večji znesek v tujino, sem potrdila, so povedali, da pač preverjajo zaradi številnih internetnih zlorab. Za tak klic pa res nimam nič proti, kljub sprotenmu sms obveščanju o vsaki transakciji s kartico.

 

 

 

 

 

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

18. dec 2012 23:33

Vezano na moj prejšnji post, bom samo popravila iz dveh miljard na dve miljardi in pol, kakor je danes povedal interpelirani minister. In dodal:.."kar morajo vračati ljudje, tudi tisti z najmanjšo pokojnino, zato moramo tudi zmanjševati penzije." Kdo so grešniki, pa  še ne bomo izvedeli, ker je BS (Banka Slovenije) na to poročilo dala oznako "zaupno". Čeprav je meni čisto jasno, kdo so ta velike ribe, za kakšno manjšo recimo, da ne vem.Pa sem si že stokrat  rekla, da ne bom več gledala te kriminalke, pa vsakič znova kot hipnotizirana strmim v ekran.

S tvojo razlago se popolnoma strinjam Vendelina in tudi prav je, da se lovi pralce denarja. Ampak že z lune se vidi, kdo je specialist za to početje, kdo pa mic po mic nalaga po deset evrov. To sem mislila, ko sem napisala, da bi moral obstajati limit, do kjer se varčevalca pusti pri miru.

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti