Ploščice po tleh

llilika  

član od: 26.9.2007

sporočila: 87

tema odprta - 5. dec 2012 14:13 | ogledi: 10.266 | odgovori: 24

Zdravo!V kuhinji imamo zadnje 2 leti nove zelo svetle ploščice.Vsak madež po tleh se pozna.Tudi če operem mokro po tleh madeži ne izginejo. Sram me je že če pridejo obiski in vstopijo v kuhinjo.Uporabljam vročo vodo in ajax.Probala sem tudi z Prilom in madeže pošpricala z venišom in niso šli dol.Mi zna katera pomagat.

llilika

sasaz  

član od: 4.10.2001

sporočila: 85

5. dec 2012 14:22

Jaz sem nekajkrat ploščice v kuhinji učinkovito počistila z varekino, razredčeno z vodo. Sploh fuge so bile zelo lepo očiščene.

Saša

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

5. dec 2012 14:37

llilika, verjetno imaš neglazirane keramične ploščice ali pa iz kamna (pri nas jim rečejo travertine). Če imaš katero od tehle dveh, se ali sprijazni z madeži ali pa jih zamenjaj z glaziranimi ploščicami ali še bolje, lakiranim parketom.

 

Vanja

llilika  

član od: 26.9.2007

sporočila: 87

5. dec 2012 14:38

Misliš arekina ali varekino?

llilika

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. dec 2012 15:05

Mislim, da je to eno in isto, saj sem že oboje uporabljala za isti namen, pa je bil rezultat enak. Jaz  jo največ rabim, če kaj bombažnega pobarvam ali pa sadje pusti sled, recimo kuhinjske krpe, tudi kakšen bel prt sem že reševala. Ampak tega ne delam več, razen krpe še. Meglio je tudi ok za v vodo, pa pobrišeš. Vanjin recept je pa na dolgi rok edino pravi.

Kot se spomnim, so v šolski kuhinji celo razkuževali posodo z varekino, razredčeno z vodo, torej bi očistila tudi tla. Ampak to je bilo takrat, ko sta bila moja šolarja še majhna, upam, da zdaj tega ne delajo več.

 

naor

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

5. dec 2012 16:56

Jaz imam tla tlakovana s cottom, torej s surovimi opečnimi tlakovci.

Najprej sem jih sprala z močno mešanico vode in kisline, da sem odstranila apno. Ko so bila čista, sem jih polila z mešanico lanenega olja in terpentina (10/1). Mazanje sem ponavljala, dokler so tlakovci pili mešanico, potem sem tla prebrisala.

Čistim jih z mokro cunjo, v kuhinji in v kopalnicah tudi  z detergentom za čiščenje tal.

Podobno obdelana tla imam tudi pred hišo. Čeprav so pod streho, sem jih  pred petimi leti ponovno sprala s kislino in potem namastila z oljem.


nola

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

5. dec 2012 17:23

Imam podoben problem v kuhinji imam ;granitogres; ne vem če je to pravi izraz, ampak za popenit. Jaz pač tla pošpricam z čistilom za steklo pol pa do suhega pobrišem z papirjem ali z časopisem.

kvačkarica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. dec 2012 15:20

llilika je napisal/a:

Zdravo!V kuhinji imamo zadnje 2 leti nove zelo svetle ploščice.Vsak madež po tleh se pozna.,,,,.Mi zna katera pomagat.

 

llilika

Eno vprašanje, preden začnem - a to moti samo tebe? A samo ti čistiš in zardevaš pred obiski? A ostali del plemena pa nima problema z madeži? Ali pa še ne znajo tiste rutine s krpo - ki jo znajo čisto vsi od 7 leta dalje.... Dokler bodo fleki samo tvoj problem, bo takole:

Nnaslednjih deset let vsak boš vsak dan čistila tla v kuhinji. Madeži sicer ne bodo izginili, jih bo pa zaradi frekvence čiščenja manj. Tudi je tako, da ne bo treba imeti verige za na štedilnik, ker boš itak prikovana na tla. Medtem bo ostalo plemene malo živelo mimo tebe in te prepoznavalo kot tisto zoprno bitje, ki ves čas benti nad madeži na tleh in ki ne dovoli, da bi kdorkoli stopil v kuhinjo (ker bo spet delal madeže). Nekje na sedmem letu tega početja boš tudi ugotovila, da si utrujena in da se ves čas trudiš, pa da tega nihče ne opazi in se ti noben ne zahvali za trud - in boš totalno izpraznjena.

 

Lahko se pa zadeve lotiš na drug način in sicer:

Da se prenehaš sekirati. In nehaš dodatno čistiti. Naslednjih n mesecev raje šparaj za rekonvacijo kuhinje in nove tlake. In naj se ti ne smislijo "nove svetle ploščice", ker so itak umazane. In ne razmišljaj, koliko so stale, ker je pač to strošek šolnine za to, da se naučiš, da se na tla dajejo temni tlaki (in da so ostale stvari svetle). Ko bodo ploščice opazno umazane, bo tudi pleme pristalo na to, da greste v renovacijo tal. Mimogrede, lepo se pleme izmenjuje v veščini odpravljanja madežev, ni tako nepopisno težko nekaj s cunjo po tleh, če nič drugega, bodo potem vsi bolj pazilli, ampak ker bodo packe vseeno vidne, bodo prej pristali na dva tedna razbitih po kuhinji.

Mimogrede, kakšne tlake imaš pa v kopalncii? Kaj svetlega in drsečega? Ker, če boste ravno razbijali, se splača še v kopalnici.

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. dec 2012 17:45

 ko sem pred 10 leti prenavljala stanovanje, mi je od kdo ve kod šinilo v glavo, da bi bilo pa zelo lepo imeti v kuhinji svetel laminat, lepo bi se ujemal z elementi in ploščicami in sploh.... dokler se ni resnično znašel na mojih tleh in so začeli na njem cveteti fleki že od gledanja. Po začetnem obupu (ki je trajal točno tako dolgo, dokler sem mislila, da moram vsako pikico s tal pri priči odstraniti, sicer bo joj) sem pa prišla v fazo, ki jo omenja Vendelina in traja še danes: nehaš se sekirati in nehaš neprestano čistiti in življenje je nenadoma spet v redu.

Kar se tiče travertina, ki ga omenja Vanja - keramične plošlice z vzorcem travertina se za kuhinjo obnesejo super, ker imajo pač vzorec v barvi in obliki najpogostejših kuhinjskih madežev, tako da jih sploh ne opaziš. Pravi travertin (lehnjak po slovensko) pa ni za v kuhinjo, saj je zelo občutljiv, sploh na kisline.

Sonja

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

6. dec 2012 17:50

Vendelina jr. občudovanja vredna si, pa veš, da imaš glede teh stvari prekleto prav. Pogostoma nas moti mekaj, kar ostali sploh ne opazijo. Je pa tudi res, da ;pleme;, kot ti imenuješ ostale člane sploh ne opazi tvojega truda, dokler so vsi oskrbovani in brez skrbi. Šele, ko pride do tega, da morajo sami prevzeti vlogo ženske, ki drži 3 vogale gor, takrat mogoče malce spregledajo...

kvačkarica

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

6. dec 2012 18:10

Sama imam v kopalnici črne ploščice in se mi tudi vsak madež vidi. Probala že vse mogoče kombinacije čistil in ni šlo. Sem pa videla, pri kolegici ene specialne ploščice z bleščicami in se nič ne vidijo madeži. Pač nismo o tem razmišljali ko smo kupovali.  Pa tudi hrastov parket je zelo občutljiv, se vidi vsak obris s krpo, vsaka kapljica, vsaka tačka, več tačk. 

 

lp, pinka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti