Ploščice po tleh

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

6. dec 2012 18:30

Tudi pri nas imamo po hodniku, kuhinji in dnevni zelo svetleče ploščice, pa še zelo malo "marmorirane". Res se na njih kar pozna vse. Odkar jih čistim z alkoholnim kisom (se dobi tudi brez vonja za vlaganje) in vmes dodam za lepši vonj   malo Ajaxa ali kakšnega drugega detergenta in jih bišem z močno ožetim brisalom za tla nimam nobenih problemov. Še pred brisanjem pa jih je drobro posesati, da se prah ne svaljka pod brisalom. V 3/4 vedra vode dam cca 05 dcl kisa in pol pokrovčka detergenta.

Če pa je na tleh kakšen vztrajnejši mastni madež namočim krpico kar z nerazredčenim alkoholnim kisom in pobrišem in ni več sledu o madežu. So pa ploščice glazirane.

Alkoholni kis lepo očisti tudi kopalnico, ploščice na stenah v kuhinji...

Imam pa v kuhinji ob omaricah na delu kjer je štedilnik in pomivalno korito vedno tekač in ta mogoče še največ pripomore k temu, da se mokri madeži ali mastni madeži ne raznašajo po hiši.

 

tedyka

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

6. dec 2012 18:34

Hvala za nasvet. Bom probala.

 

lp, pinka

te.jcika  

član od: 17.8.2010

sporočila: 165

6. dec 2012 18:53

Mi imamo pa na hodniku skoraj bele ploščice, smo se pritoževali, ker so se vse tačke poznale gor in še vse drugo, smo bili pametni pa smo v kuhinjo dali temno rjave, pa nam spet ni prav

te.jcika

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

7. dec 2012 8:11

 

V kuhinji imam laminat, ki spominja na 'teracoto' ploščice (rdečkaste), ker imam raje 'mehkejši' material pon nogami. Se mi ne zdi, da bi se madeži tako zelo poznali poznali, vsake toliko časa pobrišem z blago raztopino kisa. Drugod imam star parket in mi je mojster, ki ga je obnovil in prelakiral, svetoval sjajni lak, ker se lažje vzdržuje. prav tako so mi pri obnovi kopalnice svetovali, da morajo biti ploščice na tleh in na steni obvezno sjajne. Moram reči, da sem zelo hvaležna, da sem upoštevala te nasvete. S čiščenjem imam zelo malo dela.

trac

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

7. dec 2012 8:31

Tudi jaz imam super lepe ploščice ampak tako občutljive, vsaka kapljica vode, ki ti pade se pozna. Že jaz sem hotela načeti to temo, ampak mi je ena starejša gospa zaupala, da je najboljše za ploščice alkoholni kis topla voda in par kapljic tekočine, ki jo damo za hitro sušenje v pomivalni stroj. Super učinek, prej sem imela čisto lisaste, ko sem jih pomila. Zdaj se pa hitro posušijo in ni lis. Preizkušeno!

Suzi

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. dec 2012 8:43

Za čiščenje ploščic in laminata se prav dobro obnese tudi mehčalec za perilo - malo ga kaneš v vodo (malo je recimo  slab pokrovček na vedno vode) in pobišeš, za "navadne" madeže je OK, pri mastnih je pa treba poseči po čem močnejšem. 

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. dec 2012 14:10

Llilikino vprašanje sem razumela tako, da ploščic ne more očistiti, ne samo, da se vsaka kapljica pozna. Po pravici povedano, raje imam, da se nekoliko ali celo malo več pozna, kot pa nič ali zelo malo.

Ravno zato so mi tele travertine ploščice prišle na misel, ker jih je nekdo dal v vežo ene moje hiše in so v treh letih postajale vedno bolj svinjske, pa nisem nikoli v noben material vložila toliko dela, kot ravno v tistih 5 kvadratnih metrov. Doma sem imela zbirko čistil kot kaka kemična tovarna, še celo is Slovenije sem enkrat nekaj trogala. Glazirane ploščice in lakiran parket so po moje res najbolj enostavni materiali za čistiti. Krpa (seveda na dolgem ročaju, da se ni treba puzat po tleh), malo vode in Voila!

Aja, če kaj mastnega kane ali pade na tla, je itak takoj obrisano. Na vodne kapljice sem postala imuna. 

 

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. dec 2012 14:32

Svetle ploščice v kuhinji ali kjerkoli v stanovanju pod našo streho nimajo  domovinske pravice. Ravno zaradi izkušenjt istih, ki jih imajo, predvsem zaradi čiščenja; ker imam v življenju raje veliko drugih stvari kot nenehno glancanje svetlih porvšin, ki se hitro umažejo. Si predstavljate svetle ploščice na hodniku pri dveh psih, ki sta malo zunaj, na vrtu (in seveda v blatu), dobršen dneva pa v hiši oziroma na poti med vrtom in bivalnimi prostori?

Le v kopalnici imam po tleh bele ploščice, ampak to se da preživet.

 

V kuhinji imam topli pod, povsod drugod parket, le na terasi so ploščice, amapk se izjemno lahko čistijo (sem pri izbiri materiala upoštevala nasvet svakinje, ki se je zelo "zeznila" z belim kamnom po kuhinjskih tleh ...).

 

Sicer so svetle ploščice po tleh videti lepo, a zame le pri drugih. Mene bi v noge zeblo že zaradi barve ...

 

 

mamamia

silven  

član od: 26.8.2009

sporočila: 130

8. dec 2012 7:25

Jaz bi pa izkoristila to temo za vprašanje kako očistiti fuge med ploščicami v tušu. Poskusila sem že z vsemi mogočimi čistili ( tudi z varekino) pa nič ne pomaga, ali zelo malo.

 

 

silven

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

8. dec 2012 8:30

@silven

jaz sem jih očistila z belilom.

Kupljen v kmetijski zadrugi.Ti pa priporočam,da takrat odpreš okna na stežaj,pa tudi vrata,ker vonj je res močen.

V navodilih piše nekako takole:pošpricaš in počakaš dve uri.Postopek ponoviš,če še ni vidnih rezultatov.

No,jaz ponavadi že v prvem poskusu očistim.

 

 

 

lp

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti