Mesni ragu!

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. dec 2012 10:37

Krohotam se ob tistem ....ampak čez teden je treba nekaj na hitro.... Dobri bog pomagaj, upam da bistvenih orpavil v žviljenju ne počenjaš na hitro, ker potem bo pa res dizaster....

Glej, enostavneje in ceneje je, da človek naredi polivko, v katero se dodaja tisto, kar mu paše (enkrat eno, drugič drugo) v večjih količinah (po možnosti čez vikend) in potem to zamrzne in potem zadevo uporablja za tedensko kuho.  Bo definitivno boljše kot tiste packarije "iz kesice" v kombinaciji z vegeto.

Ergo, lepo se (ali pa v dvoje) nauči delati več polivk in jih lepo z guštom delaj ob sobotah, potem jih pa daj v aluminijaste posodice (prodajajo tam, kjer prodajajo tudi folije za gospodinjstvo) in jih zamrzni. Plus, na pokrovčke napiš, kaj je notri, ker drugače ob uporabi ne boš vedel, kaj je notri.

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

4. dec 2012 10:41

Aha, najbrž sem pozabila napisati, da tisto, kar kuhaš čez vikend, lepo zamrzni in potem jemlji dnevno iz zamrzovalnika

 

                                       

Mygrace

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

4. dec 2012 10:58

Mygrace je napisal/a:

Aha, najbrž sem pozabila napisati, da tisto, kar kuhaš čez vikend, lepo zamrzni in potem jemlji dnevno iz zamrzovalnika

 

                                       



Mygrace

 

Hvala vsem za odgovor še enkrat. 

 

Nekateri me enostavno narobe razumete... lejte. 

Lahko bi hodil na hitro pojest nekaj tudi ven na malico ampak enostavno ne, raje si doma nekaj naredim pa je prav tako odlično. Definitivno so v teh kupljenih omakah notri raznovrstne prčkarije ampak vseeno, če moraš nekaj pojesti potem moraš na hitro tudi naresti. Jaz sem samo vprašal kaj bi se lahko na hitro še zraven v to omako raguja dodalo, da bi ji okus še mogoče zboljšal. 

 

Drugače pa definitivno kar narediš doma je zakon. Kuham ob vikendih razne segedine, golaž itd.itd... nikoli pa se še načeloma nisem podal v to stvar. Vendar je dejstvo, če ti kuhaš en vikend nekaj pa zmrzneš, pa potem nekaj drugega in zmrzneš moraš imeti tudi ogromno prostora, torej v tem primeru hišo in zmrzovalno škrinjo. 

Osebno sem doma v bloku in sicer imam dva metra velik hladilnik ampak samo polovico tega je zmrzovalnik, kar pomeni stiska z prostorom. Naredim segedin in so še tri posodice potem za zmrznat pa recimo juha goveja je skoz in skoz notri, ampak potem je treba to pojesti in naresti nekaj drugega pri tej bolonjes omaki pa ne morem potem 3x tedensko jesti samo to, hehe.

Skratka vem da sem vse skupaj malce zakompliciral... skratka dobil sem razne odgovor in določeni oziroma vsi ste dojeli point mojega vprašanja sam določeni pa ste dojeli zares point in mi to odgovoril, zelo sem vam hvaležen. 

 

Hvala, Srečno! 

dkrajnc24

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

4. dec 2012 11:46

Na internetu najdeš precej idej pod "once-a-week-cooking" in "once-a-month-cooking", mogoče ti bo tudi to kaj koristilo. Manjši zmrzovalnik je kvečjemu prednost, ker potem ni toliko strahu, da boš čez dve leti odkrival (in otožno metal stran) stare cigle bolonjske in segedina. Koristna je tudi umetnost zamrzovanja polproizvodov - če zdušiš kocke mesa na čebuli z začimbami in ga zmrzneš, ga po odtajanju lahko podaljšaš v cel kup stvari - rižoto, chili con carne, golaž, preliv za pašto, mesno-zelenjavno enolončnico, odvisno od dodatkov, tako da ti ni treba ves čas otepati istih stvari. Saj vse te stvari pridejo z leti izkušenj, časa imaš še dovolj. ( Kot kaže, vsaj nekateri ne moremo iz svoje kože in nas grabi usmiljenje in pretresenost ob blasfemičnem nesrečniku, ki si poliva pašto z ragujem iz piksne...) lp, proxima

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

4. dec 2012 11:50

Mygrace je napisal/a:

Samo potem ni tako nenavadno, če ne greš nekam h Kitajcem v Trst, no........

 

 

                                                

 

 

 

Mygrace
O nenavadnosti in navadnosti razpravljaj kar sama s sabo, meni se prav gotovo ne ljubi. lp, proxima

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

4. dec 2012 12:55

Pri nas mlajša hči dostikrat kupi kake raguje v trgovini, da jih jesta z fantom. Pa čeprav sem ji dala recept ali ponudila mojo kuhano omako... Pravi, da bosta že sama pri njemu kuhala....

Ker pa so te omake zame res zanič, pa firma gor ali dol....sem ji svetovala naj jih vsaj malo obogati z okusom...in največkrat pomaga česen, bazilika, peteršilj, malo popra, malo  vina, lahko tudi svež paradižnik, nariban korenček, malo zelene, majaron ali timijan, tudi origano.

Je pa treba pogledati osnovo in temu prilagoditi začimbe.

Svetujem ti, da začneš z mojim prvimi dodatki, potem pa po želji. 

Če je okus omake preveč umeten pomaga sladka smetana ali pa malo mleka.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. dec 2012 13:06

Jaz nimam nobenega predsodka zaradi občasne uporabe kupljene omake, z dodatki ali brez. Če nam je to kdaj izhod v sili, ne pa način prehranjevanja, ne bo nikomur "riti predrlo", kot pravi moja tašča.

Izhod v sili je pa tudi domači kečap in drobno sesekljana zelenjava, morda še konzerva tunine na vrh, začimbe in v 15 minutah je gotovo.

Imam sicer precej veliko zamrzovalno omaro, a v njej zelo malo "polizdelkov", nekako se ne morem navadit, da bi naenkrat kuhala večjo količino in potem zamrzovala. Tu in tam kak ričet morda, segedin, pa še to običajno študentki  odneseta v Lj.

mamamia

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

4. dec 2012 13:27

Jaz bi pa omake tudi malo spreminjala. Poleg začimb, ki ste jih že našteli, in dodatkov, ki jih je omenila Mamamia, bi jaz dodala: grah iz konzerve, koruzo iz konzerve, šampinjone iz kozarca, sušene paradižnike, olive, svežo papriko, pa še bi se kaj našlo. Seveda mislim eno sestavino naenkrat. Na začetku dodaj malo, naslednjič pa, če vama bo všeč, več. Se asortiman jedi s tem zelo poveča.

pirnica

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

4. dec 2012 15:18

Jaz sem, dokler smo kampirali, večkrat kupila konzerve s polivkami.

Običajno sem dodala malce vina, kakšen peteršilj in česen, obvezno pa žlico kisle smetane.

rosie

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. dec 2012 16:59

Ko sem bila še otrok, smo imeli "oplemenitene" raguje na dopustu, v kampu. Mama je navadno seseklala čebulo, dodala mogoče malo česna, moko in vodo za prežganje. Nato je v to stresla ragu iz konzerve, prevrela in polila po pasti. Meni je bilo strašansko dobro, ker je bil ragu že sam po sebi drugačnega okusa kot tisto, kar se je kuhalo doma.

Ker so raguji in podobne omake naslednji dan boljše kot sveže kuhane, pripravi vse skupaj zvečer, kuha naj se med vajinim gledanjem TVja ali kake x-rated aktivnosti. Na d-dan samo skuhaš pasto, krompir in sestaviš solato. Jaz sem to delam že več kot 2 desetletji in je čisto OK. Ko se bosta zverzirala v kuhanju, bosta pripravila cel obrok v pol ure.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti