Začimbe v sloveniji

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

29. nov 2012 12:10

Če misli začimbe santamaria, komaj čakam!!!!!! Ker zelo iščem njihove solne mešanice, ki jih imajo po gostilnah za posipe po solatah npr. Lime pepper salt ipd.. Tega pri nas ni nič kaj ne dobi

http://www.discoveryforprofessionals.co.uk/products/all/santa-maria-smok  pa toooooooooooooooole



Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 29.nov 2012 12:11

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

29. nov 2012 12:57

mamamia je napisal/a:

/.../

Tudi tajska bazilika, kaffir listi in listi limete bi prav prišli. Večino ostalih ekostičnih začimb dobim pri nas, tudi muškatni cvet, pa zvezdasti janež in še kakšno bolj redko uprabljano pri nas.

/.../

Kot sem uvodoma omenila, sušene začimbe niso tak problem, večja težava so sveža zelišča in nekatera zelenjava (snake beans na primer, beli baby jajčevci, cassava, rdeči in zeleni čili....).

ursus_le je napisal/a:

Kaj pa kombava (oz. combawa) /.../?

Uporaben je tako sadez, kot tudi listi. Uporablja pa se predvsem pri ribjih jedeh. Gre za eno tako zelo aromaticno limono, v Sloveniji je se nisem zasledila.

 

Če mamamia ne bi brez potrebe uporabljala za eksotične začimbe "eksotičnih" imen, potem bi bilo jasno, da so njeni "kaffir listi" in "listi limete" v bistvu ista stvar - ang. kaffir lime leaves, pri čemer je "kaffir lime" angleško ime za Citrus hystrix, ki mu mi pravimo kombava. Ni pa to ne limona ne limeta.

Posušene liste se zdaj brez težav dobi tudi že pri nas, v Sosedu (pod oznako "Lemon leaves", na oddelku eksotike).

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

29. nov 2012 13:11

Pripomba malo off-topic: koriander se da lepo posejati v lonček, jaz sem ga že nekajkrat vzgojila kar iz tistega semena, ki se kupi kot začimba, samo prestaro ne sme biti, v ponudbi ga ima pa tudi Semenarna Ljubljana. Drugače glede začimb jaz še najbolj pogrešam sveže curryjeve liste, teh pri nas še nisem dobila, brez njih pa aviyal ni čisto pravi. lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

29. nov 2012 13:29

proxima je napisal/a:
Pripomba malo off-topic: koriander se da lepo posejati v lonček, jaz sem ga že nekajkrat vzgojila kar iz tistega semena, ki se kupi kot začimba, samo prestaro ne sme biti, v ponudbi ga ima pa tudi Semenarna Ljubljana.

Še malo bolj off-topic. Za moj okus (no ja, in voh, če sem natančna), bi koriandrove lsite povsem lahko nadomestili s šuštarji, kot rečemo pri nas onim majhnim, simpatičnim žužkom, ki ti tu in tam tako lepo odišavijo, recimo, maline.


rimljanka

zanerodo  

član od: 28.11.2012

sporočila: 7

29. nov 2012 13:32

O super, hvala. Je bilo v veliko pomoč. Kaj pa recimo kakšne mešanice začimb? Jaz sem dobila za darilo mešanico čili+čokolada, wasabi+sezam in mango+curry. Pa so mi fenomenalne. Gre za eno podjetje iz švedske in mislim da se je že neki dogovarjala, da bi začela sodelovati tudi z njmi. A mislite, da bi to šlo pri nas?

zanerodo

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

29. nov 2012 13:35

@rimljanka: vonj (ki mene ne spominja na šuštarje, ampak na laboratorijske miške :))))) ) se s kuhanjem povsem razgubi, res pa je, da ga jaz nabiram in sekljam z rokavicami, ker ga drugače bohpomagaj spravit dol s prstov. lp, proxima

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

29. nov 2012 13:58

proxima je napisal/a:
@rimljanka: vonj (ki mene ne spominja na šuštarje, ampak na laboratorijske miške :))))) ).......

lp, proxima

Božemili, ena bolj grozna od druge

Oni cimet, ki ga omenja Vanja, me pa zelo zanima - sem pač nora na cimet.

lp

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

29. nov 2012 14:24

Meni korijander ni zrasel, oziroma to, kar je prišlo ven, je bilo ena sama žalost. Sicer se pa sveži koriandrovi listi kot začimba čudovito dopolnjujejo z ingverjem. 

Sonja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

29. nov 2012 19:28

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Ajoj, ne mešat žafrana, žafranike in tiste rdeče začimbe, ki jo dobimo od iste rastline kot muškatni orešček. Pri najboljši volji mi ne pride na pamet, kako se ji reče v slovenščini, v angleščini je "mace". 

 



Vanja

Mace je po slovensko muškatni cvet, torej posušena ovojnica semena - torej kar je posušeno marelično meso marelični peški, to je muškatni cvet muškatnemu orešku. In seveda ima čisto drugačen vonj (no ja, kdo ga pa nima). Včasih ga je bilo res mogoče kupiti v vsaki trgovini, danes ga je pa, tako kot cele pimentove jagode težko najti.

Koriander celo iz prastarega semena zraste kjerkoli, ampak res kjerkoli. Je pa kot šarplaninc, ga je treba držat zunaj, ker drugače usahne in ker zasmradi zaprte prostore. Če nimate vrta, ga imejte na balkonu ali na zunanji okenski polici.

Limete tudi ni hudo težko gojiti, citrusi so, pa ne samo zavoljo listja in sadežev, ampak tudi zavoljo svoje počasne rasti, prilagodljivosti in prikupne podobe vsaj pri meni, kar se tiče domačih ljubljencev, takoj za mačkami.

Glede mešanice začimb - no ja, eksotičnih takih in drugačnih veget in currijev - veš kaj, to se bo vedno prodajalo in prodalo. Od študentov v kuharskih plenicah, preko mam, ki jim zmanjkuje časa še za kaj drugega in jih bo, če bo kuharsko spakovanje še v modi, mogoče zanimalo kdaj kasneje, zmerno ambicioznih reformatorjev domačega stila tik pred iztekom njihovega roka do tistih, ki trenutno izgorevajo v borbi za čistost in si bodo vsaj ob somraku življenja kaj privoščili in tistih, ki  (in hitro, hitro se znamo vsi znajti v tej kategoriji), ki ne znajo več povedati ali je v zadnji žlici dovolj soli - seveda slej ali prej smo vsi potencialni kupci take ali drugačne mešanice začimb.

 

 

 

nola

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

29. nov 2012 19:34

če gre za začimbe santa maria, so mešanice le del njihovega asortimana.

sori gospa gordon..tisti ki smo še v plenicah tudi kakšno začimbo kupimo, recimo dimljeno papriko, pa zelharja žal nimam, da bi pa v kovinskem sodu dimila paprike, mi pa nekako ne paše..

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti