Čiščenje plastičnih pripomočkov

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

19. nov 2012 20:54

Ja, z higienskega vidika so lesene deske in kuhalnice boljše. Mikrobi dlje časa preživijo na plastiki kot na lesu.

 

Jaz ima vse leseno, posebno desko imam le za meso.

Vse perem z detergentom in vročo vodo, le po rezanju česna pomivam desko, nož in roke z mrzlo vodo. Tako se vonj česna ne razvije in lažje spere.

lartep

štumfika  

član od: 6.11.2011

sporočila: 45

20. nov 2012 9:00

Lartep, hvala za nasvet glede toplote vode

štumfika

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. nov 2012 16:34

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

elaphus je napisal/a:

Meni se nič, naj je plastično, kovinsko, leseno ali stekleno, ne navzame vonja. Lahko pa, da imam potempljan nos (ampak dvomim) .

lp



cervus

 

Enako pri meni.

Edina moja posoda, ki se naleze vonja je litoželezna. Včasih ima piščanec rahel priokus ribe. Ali pa fižol po ribi itd.  Vonj po močni hrani lahko ostane tudi na teflonski posodi. Drugače nimam težav s plastiko, je pa res, da kupim enkrat dobro in mi ostane...ajaj, desetletja. Dobesedno.

 



Vanja

V litoželezni posodi ti ostane vonj zaradi tega, ker jo verjetno po vsaki uporabi skrbno opereš. Saj jo jaz tudi, sem se pa navadila, da jo, ko je suha, obilno namastim (ni važno s kakšno maščobo, nikar ne troši najboljšega olja za to), počakam nekaj ur, da popije kar misli in jo potem zbrišem s papirjem.

Verjetno ti nisem nič novega povedala, naši tastari posod za peko pod črepom še pomili niso, ampak samo pobrisali, polili oziroma namastili z svežo maščobo in zapekli.

Jaz sem seveda mojo litoželezno, porozno posodo vedno prala in brisala kot zmešana, pa so vedno ohranile vonj. Odkar jih po čiščenju namastim, nimam več tega problema.

Teflonsko ponev imam samo eno, ker jo uporabljam zelo redko, mi še vedno služi. Zakaj le?

 

nola

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

20. nov 2012 16:52

Jaz uporabljam lesene in plastične kuhalnice in tudi pripomočke. Za palačinke imam tefal črno lopatico, ki je priročna tudi za lazanjo in musako. Deske imam 2 plastični in leseno. Vso plastiko peremo v pomivalnem stroju.

Pred uporabo jo splaknem.

Teflonske ponve, nože peremo ročno. V lijak nalijemo vročo vodo, precej detergenta in zložimo posodo, da se malo namoči. Dobro operemo in splaknemo pod vročo vodo. Najraje imamo detergente z citrusi za ročno pomivanje. Leclerc ima zelo dober svoj detergent.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. nov 2012 16:58

Nola, navadno jo operem in tudi z oljem jo namažem, kot pišeš.

Vseeno mi gre na živce, da še vedno diši, predvsem po ribah. Ker imam zelo dober občutek za vonj in okus, mogoče ni tako hudo, kot si mislim, da je.

 

Trixi, a nože moraš namakat?  Pa teflonsko posodo? Fora teflonske posode je v tem, da se nič ne prime.

 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 20.nov 2012 17:00

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

20. nov 2012 18:06

nola, katero litoželezno imaš to? jaz jo iščem pri nas, pa ni neke jake izbire.. lewis and clark je pa kar nekako premasivna za na indukcijo in še nekaj ima vtsinjeno na dnu

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. nov 2012 18:59

Bannanna, imam Le Creuset narebreno ploščo za žar, ima že tam okrog 50 let, premer 28cm in se mi zdi nepogrešljiva. Z njo ravnam, kot sem opisala. Poleg te imam še masivno ponev za pod peko, kupila sem jo pred petnajstimi leti v Merkurju, je pa znamke Gorenc ali Gorenjec. Tudi ta je zelo v redu, dokler je nisem po vsaki uporabi mazala z oljem, je seveda vedno dala po ribah in sem skoraj kupila še eno za kruh in drugo, ampak so me še pravočasno ustavili in mi pravilno svetovali.

Imam še eno Le Creusetovo kastrolco premera 20 cm, pa je ne uporabljam dosti, za kakšno rižoto ali kaj takega, pa seveda za kruh brez gnetenja.

Imela sem še eno neznanega izvora, sem jo podedovala po moji mami, ki sicer sploh ni kuhala, tako, da res ne vem, od kod se je vzela. Sem jo dala mojemu bivšemu možu, ker se mi je zdelo, da je litoželezna posoda neuničljiva, pa očitno ni, sem bila zadnjič v njegovi kuhinji in sem najprej mislila, da je na dnu posode pripopana kakšna hrana, pa ni bilo to, se kar koščki metala drobijo stran. Ne vem kaj je kuhal, morda si jo je pa na glavo poveznil.

Nisem velika ljubiteljica neobdelane litoželezne posode, edina, ki se mi zdi koristna in mi je všeč že dolgo časa je masivna litoželezna plošča za žarjenje mesa in ribe.

In seveda toleriram vrtne litoželezne kastrole za pod peko, sicer so mi bile tiste ta stare, keramične dosti bolj všeč, sem pa marsikatero tudi sama potrla in jih kar nekaj na ta račun dobila okrog ušes. Pa sploh jih  že dvajset let žal nihče več ne peče.

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. nov 2012 19:29

Nola, ne vem, če imava v mislih isto LeCreusetovo ponev. Imam namreč tudi tole, ki pa ni litoželezna in z njo posledično nimam nobenih težav, kar se vonjav tiče.

 

 

Vonj mi ostaja na taki, kot je tale na sliki. Enkrat je "sedela" v umivalniku in je dno sodoe začel lepo rjaveti. Sem premazala z oljem in je bilo OK.

Videla sem tudi tole, ki ima prav tako prevleko kot moja rdeča ponev in narebreno dno. 

 

Ja, vonj, ki ostane na litoželezni ponvi mi gre dovolj na živce, da bi poskusila kaj novega, da bi se ga znebila. No, seveda lahko kupim eno samo za ribe.

 

 

 

Vanja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

20. nov 2012 20:09

ja saj, te imajo neko prevleko.. jaz ne najdem surovih le creuset. se mi zdi da bi se na te s prevleko lahko prijemalo kot je klasika na emajl.

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

20. nov 2012 20:38

Kaj pa kis, ta bi znal uničit neprijeten vonj posode, tudi po ribah.

zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti