Torta winx bloom

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

tema odprta - 13. nov 2012 23:07 | ogledi: 9.800 | odgovori: 7

Za hčerkin rojstni dan sem izdelal torto na temo njene najljubše junakinje Winx Bloom. Pri izdelavi obraza sem imel kar nekaj težav, saj je zelo težko zadeti, da bi ji bila čisto podobna. Prav tako pa sem imel težave z izdelavo kril, ki sem jih izdeloval iz stopljenega sladkorja.  Ali ima katera/kdo več izkušenj, kako bi lažje izdelal svetleča krila.

Več slik pa na  http://easy-recepti.blogspot.com/2012/11/

DBpek http://easy-recepti.blogspot.com/

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

14. nov 2012 0:18

pa sej ti noben ne bi zameru, če bi napisal, jaz sem db, pridite kaj na moj blog :D  

 

drugače pa luštna torta :D

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

14. nov 2012 8:53

Tole tortico pa moram pohvaliti. Blažka je bila najbrž navdušena! Bravo!

 

naor

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

14. nov 2012 9:01

Ok bannanna, tole res izgleda, da je izpadlo tako kot vabilo, vendar sem z obiskom na blogu zadovoljen, če bo pa še kakšen pa tud v redu.

 

Vprašnje glede oblikovanja oziroma izkušenj s stopljenim sladkorjem sem nameraval napisati že pred izdelavo te torte, ampak po pregledu postnekov na youtube, sem upal, da mi bo šlo. Na koncu se ugotovil, da ni vse tako lahko, zato me res zanima, če ima kdo kakšne izkušnje z oblikovanjem stopljenega sladkorja.

DBpek http://easy-recepti.blogspot.com/

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

14. nov 2012 10:25

Ne vem, če bom ravno v kako veliko pomoč, a enkrat sem na 24hKitchen gledala, kako se izdeluje ograjica za torto iz sladkorja (mislim, da je bila rdeča). Ena od naših forumašic si je zapomnila recept in ga citiram spodaj:

250g sladkorja, 125ml vode, 130ml glukoznega sirupa segrevamo do 150 stopinj. Dodamo vanilijo, malo barvila in nanesemo na podlago.

 Se pravi, da si na peki papirju narišeš risbico in potem s sladkorno maso narišeš. Ne me vprašat, kje se dobi glukozni sirup. Včeraj sem v novo odprti trgovini Peki na dolenjki videla da imajo glukozo, vendar v zame preveliki količini, bom iskala še dalje (lekarna?), ker imam tudi sama v načrtu izdelati nekaj iz barvnega sladkorja. Torej, kot kaže, nekaj informacij imamo, nimamo pa izkušenj. Naj se javi kdo z izkušnjami!

Sweetie

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

14. nov 2012 13:27

Jaz sem imel več poskusov, kjer sem vedno sladkor pregrel in se je začel karamelizirati. Ko pa sem v to dodal še kapljico modre barve, pa se je začelo smoditi. 

Nato mi je nekako uspelo, da sem segrel 100 gramov sladkorja s tremi žlicami vode, še pred vretjem dodal modro barvo in žlico limoninega soka. Segreval do 150 160 stopinj, nato pa z žlico poskušal risati po silikonski podlagi. Največja težava je bila, ker se je iz žlice izlivalo neenakomerno, tako, da je bilo nekje debelejše, nekje pa tanko. Tukaj bi verjetno rabil več izkušenj oziroma "grifa". Ko se je sladkor strdil je bil lepo trd in nelepljiv, vendar pa se je čez noč na sobni temperaturi iz nezanega razloga rahlo zmehčal, tako, da je bila površina lepljiva.

 

Po pregledu filmčkov na netu, sem ugotovil, da ostali v sladkor in vodo vmešajo vinski kamen, kateri naj bi pomagal pri konsistenci stopljenega sladkorja. Bom probal naslednjič tudi s tem.

 

Ostanek sladkorja pa sem nato še enkrat segrel, ga zlil na podlago ter počakal, da se je malo shladil. Nato sem poskušal posnemati mojstre, ki izvajajo tehniko z vlečenim sladkorjem. Igranje je bilo uspešno (dva opečena prsta) skulpture pa tud zanimive. ;)

DBpek http://easy-recepti.blogspot.com/

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

14. nov 2012 14:02

corn syrup sem jaz kupila v trgovini kitajski vrt na prušnikovi. vendar ga za takšen namen še nisem uporabila. Preprečuje kristalizacijo sladkorja. 

Tisto ograjico je delala lorraine pascale, samo ne najdem na googlu, vendar sem jo že opazila na net.. enkrat..

dbpek, sori, samo sem spregledala v naslovu teme besede dekoracija iz sladkorja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti