Francoske sladice - pomoč

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. nov 2012 21:04

Res smo različni. Tudi sama sem srednjo šolo že davno naredila, pa vedno z veseljem pomagam (v primerni meri) tistim, ki prosijo za pomoč. Tudi sama sem (v primerni meri) dobivala in še dobivam pomoč, če zanjo zaprosim, pa mi je najbolj normalno, da pomoč nudim tudi sama. Sem tudi na delovnem mestu vajena na tak daj-dam, bolje: dam-dobim.

Konec koncev je naša stran namenjena izmenjavi mnenj, pomoči, nasvetom. In tisti, ki so/smo bolj izkušeni, smo, vsaj moje mnenje je tako, pač trenutno bolj v vlogi "dam", tisti, ki so manj pa v prejemanju tega, v vlogi "dobim", kasneje, ko bodo prestopali v naše vrste, se bo število njihovih "dam" povečevalo.

Nikoli ne bom pozabila kolega, ki me je v časih, ko še nisem imela izpita (in s tem avtomobila), pogosto peljal domov, še posebej pozno zvečer, kako je rekel: Ko boš imela izpit in avto, boš pa ti koga drugega peljala. In to še vedno počnem in povem to zgodbo tudi pogosto. Dobro delo pride slej ko prej spet naokoli. In po tem načelu živim in delam.

Minutka, veselilo me bo, če nam boš v nekaj besedah predstavila ta vaš projekt. Gotovo ne bom edina, ki bom tako izvedela kaj novega.

rimljanka

minutka  

član od: 15.5.2008

sporočila: 128

13. nov 2012 21:27

Hvala vsem za prijazne nasvete, še posebej tebi, Rimljanka. O tvojem komentarju, Vendelina jr., ne bi izgubljala besed, kaj drugega od tebe tudi nisem pričakovala. Očitno nisi razumela vprašanja, ne potrebujem nikogar, ki bi namesto mene delal srednjo šolo, preveč uživam v tem. Projekte z veseljem delam sama, za mnenje oz. pomoč sem vas prosila zato, ker mi vaša beseda pomeni več kot vse, kar vrže ven striček G. Eno so suhoparni recepti, drugo pa praktični napotki. 

minutka

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

13. nov 2012 21:40

minutka čaka te zasebno sporočilo.

lp

 



ledenka_

Sporočilo je spremenil(a) ledenka_ dne 13.nov 2012 21:41

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

13. nov 2012 22:46

minutka, mogoče se odločiš za paris brest? to je krog paljenega testa s kremo kot velikanska princeska, ki jo nato režeš na odseke. pgooglaj, meni je tako lep. 

drugače pa njam!! da bi meni kdaj dali takšen projekt... oh........ mmmmmmmmmmm

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

14. nov 2012 8:36

 

Možnost je tudi Far Breton, zelo znana Bretonska sladica (http://www.french-property.com/regions/bretagne). V bistvu gre za flan s suhimi slivami, ni preveč komplicirano, je pa zelo okusno in tam ga res dobiš na vsakem koraku. Transportirali pa ga boste lahko tudi kar v pekaču.

Tule je recept (v francoščini):  http://www.recettes-bretonnes.fr/gateaux-bretons/

220g moke

130g sladkorja

vanil. sladkor

ščepec soli

3/4l mleka

5 jajc

20g masla

suhe slive (izkoščičene)

Suhe slive namočimo (lahko dodamo tudi malo ruma, če je za otroke, raje ne). Pečico segrejemo na 180 stopinj. V posodi zmešamo sladkor, van. sladkor, moko in sol, dodamo jajca enega za drugim in dobro premešamo. Nato dodamo še mleko in stopljeno maslo in mešamo toliko časa, da dobimo homogeno maso. V pomaščen pekač naložimo suhe slive in čez prelijemo zmes. Pečemo v pečici približno eno uro. Postrežemo toplo ali hladno.

Pa še en recept/postopek na you tubu: http://www.youtube.com/watch?v=iBZQc4NSogI 

trac

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. nov 2012 8:59

Hja, tukaj bom pa zdajle izven teme malo nakladala. Namreč, strinjam se tako z rimljanko kot tudi z Vendelino jr., čeprav sta njuni mnenji zelo različni. Namreč, velikokrat vidim tu na kulinariki, da če nudiš neko pomoč, da tisti, ki mu je namenjena, še "Piš me v uh!" ne zna reči, čeprav bi bila kak povratna informacija dobrodošla (popravite me, če sem dobila napačen vtis). Namreč, tudi ko se pogovarjamo, ne obmolknemo na nek nasvet, ampak se zanj opredelimo ali pa ne. Zdajle seveda ciljam na nek drug forum, kjer sem ponudila pomoč, pa je še kar jamranje o tem, kako je problem nerešljiv in nič o tem, zakaj moja rešitev ni dobra. Potem se človeku zdi mal butast vse vkup.

No, pa sem se izkašljala. Zdaj sem pa za 10 kil lažja

lp

cervus

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. nov 2012 9:28

Jaz pomagam.  Na različne načine. Eno je pomoč, ko jo nekdo res potrebuje, ker so ekistencialne zadeve pod vprašajem

Amapka kadar je vprašanje v stilu: Kaj naj pa naredimo za v šolo - ni pa čisto noene eksistencialne teme zadaj....takrat predvsem v obliki tega, da koga naučim loviti ribe.

Nimam pa nobenega namena loviti rib za ali namesto kogarkoli drugega.  Kdor premore toliko energije za to, da počne slednje - da lovi ribe za in namesto nekoga drugega, potem ga/jaz nima nikakršnega namena ustavljati.

Je pa seveda tudi tako, da človek, ki skoraj vedno skače na pomoč (pa tudi v primeru, ko je hudičevo tenka linija med pomočjo ali preprostim podpiranjem intelektualne lenobe - ), mora pri tem računati na naslednje:

- Ne bodo se vsi zahvalili za to pomoč - ampak c'mon, ne biti žalosten/a zaradi tega, glavno da se je pomagalo, to je lep občutek, a ne, to je neprecenlijvo

 

- Če ima kdo brezrezervne porive pomoči na delovnem mestu, naj se ne čudi, če bo vedno najbolj obremenjen/a, napredovali/napredovale bodo pa drugi/druge. Oni imajo namreč več časa za samopromocijo, vi ga nimate, ker ste polno zaposleni s pomočjo slednjim.

 

Morala te zgodbe: preveč dobrote škodi.

 

P.S.

Skupinsko forumaško izdelovanje seminarske naloge za srednjo šolo je čisto enako napačno kot iskanje obnov za obvezno domače branje na spletu. Ker oboje sugerira napačne načine reševanja. In sporoča, da lahko v življenju do rešitve pridemo tudi na napačen način, smo da je rešitev okej. Če se strinjate s takim sporočilom, potem pa kar "pomagajte".

V šoli so za projekte tudi mentorji in naj se najprej tam vpraša, kako zadevo narediti, če učenec tega sam ne zmore.

 

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. nov 2012 10:00

Načeloma se sicer strinjam z Vendelino, vendar se mi v tem primeru zdi, da minutka ni čisto brez lastnega truda v tej zadevi. Bi rekla, če se navežem na tvoj post my dear Vendy , da je začela sama loviti ribe, potem pa je vmes potrebovala pomoč. Kar je seveda bistveno drugače od številnih drugih, ki celo napišejo, da se jim ne ljubi prebirat napisanega na temo, v zvezi s katero sprašujejo ...

Ko začnemo loviti ribe pa se nam vsem kdaj silk zaplete, mreža strga, pozabimo kak del opreme. Izkušeni se znajdemo, mlajši pa prosijo za pomoč. Minutko jemljem v tem kontekstu.

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. nov 2012 10:03

Vendelina jr., to, da nanizamo kup možnosti, katere sladice uporabiti, pač ni neka silna pomoč pri izdelavi naloge. Razlika med zadetki, ki jih da brskalnik in zadetki, ki jih prispevamo mi, je natanko takšna, kot jo je že avtorica teme prav lepo zapisala.

Glede na moje skromne pedagoške izkušnje je tolikšna pomoč, kot smo jo tukaj nudili, povsem sprejemljiva. kKaj misliš, da nek učitelj, ki ni mentor nalogi, če ga dijak ali dijakinja vpraša za mnenje, namig,...odreagira tako, da ne pove nič in reče: imaš mentorja. Ja, morda slab pedagog, dober gotovo ne, ta bo po lastni presoji primerno pomagal. Tako dijak nabira izkušnje, če ne druge, kako zastaviti vprašanje, da dobi odgovo. Sploh pa, kako razvijati socialne kompetence, če je edini sprejemljiv e-vir kak brskalnik?

rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

14. nov 2012 10:08

No, pa, da tudi jaz malo zasmetim. Jaz sem kot sovaščanka: strinjam se z obema in Vendy in rimljanko. Izpostavil pa bi tudi drugačno obnašanje: večvrednostni kompleks nekaterih, ki so pripravljeni vsem naokoli solit pamet kako in kaj, primanjkuje pa jim osnovne kulture komuniciranja ( upravičeno se da sklepat, da večvrednostni kompleks hranijo s pomankljivim znanjem ). Kaj reči na to, da te nekdo s pasjim nikom obdolži bevskanja ( da strokovnjake za fotografijo niti ne omenjam ). Če kakšni srednješolki lahko odpustim, ( prosto po Vendy ) intelektualno lenobo, v primeru takih, ki se imajo za odrasle je to mal težje

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti