Izdelava domače kreme iz sivke, ognjiča...

tina711983  

član od: 24.6.2009

sporočila: 197

tema odprta - 13. nov 2012 11:29 | ogledi: 59.917 | odgovori: 10

Živjo,

se opravičujem, če je slučajno že odprta tema na to zadevo (sama je ne najdem), samo me res zanima, če kdo od vas dela domačo kremo in kako jo pripravi.

Jaz bi si rada naredila sivkino kremo (iz posušenih cvetov), pa me zanima, če ima kdo recept, kako jo pripraviti z olivnim oljem ali lanolinom,....

Nekaj sem že brskala po netu, vendar konkretnega recepta ne dobim...

Hvala za informacije....

tina711983

marcelll  

član od: 24.4.2012

sporočila: 34

13. nov 2012 12:58

če boš uporabljala olivno olje, potem moraš dodati še čebelji vosek, sicer bo krema tekoča.Lanolin pa ni bog ve kako naravna stvar.

Jaz ti dam moj recept, če želiš ga uporabi.

Kremo delam iz bio kokosove maščobe (je v trdem stanju nekako do +18 st.C)

Vzamem 30 cvetov ognjiča (ali pa sorazmerno v gr. sivke) in 200 gr. kokosove maščobe.

Kokosovo maščobo rahlo segrejem, samo toliko, da se stopi,potopim v maščobo cvetove, premešam in pustim stati čez noč.Naslednji dan vse skupaj segrejem na 120 st.C (uporabi termometer, ker ni dobro da se bolj segreje) in počasi praži te cvetove 15 minut ob stalnem mešanju.Potem dovajanje toplote zapri, posodo pokrij in pusti stati 24 ur.Zopet segrej na cca. 60 st.C in precedi skozi gazo (na koncu gazo dobro ožemi, ker je tam notri najboljše.

Takšna krema je trda, vendar ko jo daš na roke se hitro segreje in zmehča.Lahko jo uporabljaš za obraz in celo telo.

marcelll

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

13. nov 2012 13:33

Sam bog ve, da je lanolin čisto naravna stvar, tako kot ovce, ki si jih je, pa če se vam zdijo posrečene ali ne, z njihovim lanolinom vred ustvaril.



nola

marcelll  

član od: 24.4.2012

sporočila: 34

13. nov 2012 15:40

ne moreš se mazat z naravnim lanolinom-teba ga je očistit-predelat, samo to sem imel v mislih.Torej po tem ko lanolin pridobijo s pomočjo valjev (stiskajo ovčjo volno) takšnega seveda ne pakirajo.Zdaj kako ga očistijo je odvisno od firme do firme ani bolj ekološko drugi manj.

marcelll

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

7. jul 2015 22:53

sedaj je pravi čas, da si pripravimo osnovo za izdelavo domače kreme. Sušimo (vsaj delno) cvetove ognjiča, sivke, dišečih vrtnic, timijana,...Posušene namočimo v hladno stiskano olje. Jaz oljčno uporabljam samo za orehov macerat (sedaj je zadnji čas, da si ga pripravimo iz poznih sort oreha - plodov in listov) in za šentajževko, za ostalo uporabljam hladno stiskano sončnično olje.

Za pripravo domače vlažilne kreme potrebujemo še vodno osnovo. Jaz uporabljam hidrolate, ker je manjša nevarnost za pojav plesni.

Razmerje med oljnim in vodnim delom je 60:40. Vosek je lahko različen - čebelarski v ploščah v kosmičih...meni najljubši je vosek dobljen pri čebelarjih, katerega so čebele imele 1x v panju. Poln je koristnih sestavin ...Iz previdnosti ga hranim v hladilniku, enako tudi domače kreme. 

Vedeti moramo, za kateri tip kože delamo kremo in temu primerno izbiramo sestavine. Pomembno je tudi kdaj bomo kremo uporabljali, saj poleti potrebujemo bolj vlažilno kremo, pozimi pa bolj mastno.

Primer za sivkino poletno kremo lahko uporabimo:

  • sivkin macerat npr. 100 g
  • kokosovo maslo 100 g
  • kakavovo maslo 100 g
  • cca 3 g voska

damo v stekleno posodo v vodno kopel in počasi zagrevamo, da se sestavine stopijo, največ do + 60 c. Mešamo z leseno kuhalnico.

Odstavimo z ognja, vzememo metlico za stepanje smetane in počasi dolivamo 200 ml sivkinega hidrolata. Tekstura kreme mora biti podobna majonezi, tudi videz razen barve. Napolnimo stekleničke in zapremo pokrovčke. 

Za kremo za sončenje uporabim orehov macerat, za zimsko kremo uporabim ognjičev macerat, kakavovo maslo pa nadomestim npr. s karitejevim maslom, sivkin hidrolat pa s katerim drugim, npr. hidrolat geranije. 

Če uporabite vosek, ki so ga uporabljale čebele, ga je smiselno najprej stopiti in prcediti skozi gazo. 

Cena sestavin res ni nizka, posebej če uporaljam bio olja, a točno vem s čim se mažem. Če smo postali občutljivi na hrano moramo biti tudi na to, s čim se mažemo.

Obstojnost teh krem je cca pol leta, odvisno od sestavin in načina hranjenja. Če opazimo sledi plesni jo takoj zavržemo ali uporabimo za mazanje čevljev npr.

Odlično za nas in naše prijateljice oz. prijatelje. Upam, da bo komu koristilo. 

Veliko idej in uspehov želim! 

 

 

jovita

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. jul 2015 13:15

Eno vprašanje: zakaj mora biti in kokosovo in kakavovo maslo? A samo ena vrsta masla pa ni dobra?

lp

cervus

milja44  

član od: 2.1.2014

sporočila: 152

8. jul 2015 15:05

Jovita tudi mene zanima, zakaj uporaba teh dveh maščob? Ali ni za kremo za obraz najboljše nerafinirano hladno stiskano oljčno olje ( lekarna) in 100% eterično olje sivke (lekarna)? 

milja44

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

8. jul 2015 17:01

Eterična olja se dodajajo kremi po kapljicah za vonj.

Če uporabljaš samo oljčno olje ni nobene potrebe delati kreme - na mokro kožo se namažeš z oljem. Jaz uporabljam ohrehov macerat, dodam svež sok korenčka in limone. Najboljše olje za sončenje po mojem mnenju.

Če delamo kremo je smiselno dodati vodni del, da kožo tudi vlažimo. Jaz uporabljam domače hidrolate. Hidrolati so odlični, ker so zaradi parne destilacije in vsebnosti eteričnih olj bolj obstojni, koža jih bolje vpije. Spet google vse ve...

Vsako olje oz. maslo ima svoje ućinkovine. Preveri na google, kaj tvojemu tipu kože in letnemu času najbolj ustreza. Poleti so pri meni to kakavovo in kokosovo maslo, jih je pa ogromno.

Veliko si lahko v tem času pripravimo sami kot macerat. Pred dolgim časim je bila na kulinariki akcija za kupovanje ročne stiskalnice za olja. S to si sami naredimo hladno stiskano olje za lastne potrebe.

 

 

jovita

Česenček  

član od: 25.8.2015

sporočila: 292

25. feb 2016 19:13

Jaz sem danes naredila čisto preporsto mazilo iz čebeljega voska, oljčnega olja in poparka iz sivke in rožmarina.

 

60 g olivnega olja (ali katero drugo olje po izbiri)
20 g čebeljega voska
20 g rožne vode (ali katerega drugega hidrolata ali tudi navadne vode)

Postopek za izdelavo Galenove kreme je precej enostaven: v dvojnem grelcu ali vodni kopeli segrevamo čebelji vosek in olje. Ko se čebelji vosek popolnoma stopi, v zmes voska in olja postopoma dodajamo segret hidrolat in pri tem neprestano mešamo. Zmes odstavimo z ognja in še naprej mešamo, dokler se popolnoma ne ohladi in strdi.

 

http://moja-kozmetika.blogspot.si/2013/01

Česenček

milja44  

član od: 2.1.2014

sporočila: 152

2. mar 2016 16:47

Česenček, kakšo olivno olje pa uporabiš? Ttudi jaz sama delam kremo za obraz in telo, uporabim izključno nerafinirano hladno stiskano oljčno olje iz lekarne, ter prav tako iz lekarne eterično olje.   Jaz uporabim sivkino ali podobno.

milja44

Česenček  

član od: 25.8.2015

sporočila: 292

4. mar 2016 21:49

Ekstra deviško oljčno olje sem uporabila, sicer ni iz lekarne. Eterično olje pa kupim v lekarni, mislim da se imenuje Eteris, taka modra steklenička je.

Česenček

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti