Skladiščenje petršilja - korenine

radovedna tačka  

član od: 12.10.2011

sporočila: 3

tema odprta - 31. okt 2012 20:39 | ogledi: 10.277 | odgovori: 7

letos me je narava bogato obdarila s petršiljem

kako najbolj primerno skladiščiti petršiljeve korenine, da ostanejo čimdlje sveže, oz da ne propadejo, naj odrežem liatke ali jih naj nekaj pustim,...?

ne morem ga pustiti, da prezmini zunaj

radovedna tačka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

31. okt 2012 20:50

Tudi jaz imam podobne probleme, pa ne samo s peteršiljem ampak tudi s korenjem in gomoljasto zeleno in pastinakom, z vsemi korenovkami skratka in to s kupljenimi in tistimi iz domače pridelave. Sem že spraševala za nasvete tu na forumu, ampak nazadnje sem se zatekla k neizvirni, ampak učinkoviti rešitvi. Vse to korenje in gomolje olupim in narežem na primerne kose, na pladnjih zamrznem, potem pa pospravim v polivinilaste vrečke ali posode in hranim v zamrzovalniku. Enako ravnam tudi s porom. Seveda pa nimam teh povrtnin v industrijskih količinah.

nola

radovedna tačka  

član od: 12.10.2011

sporočila: 3

31. okt 2012 21:02

Jaz tudi z vsemi temi korenovkami, pa še s peso in kolerabo. Vse drugo se mi zdi nekako lažje skladiščiti, morda je pastinak podoben petršilju, ampak je še na polju, ker gre težje iz zemlje. Petršilj in pastinak bi sicer lahko prezimila kar na njivi, ampak morem vse pospraviti, ker se bo njiva orala. Petršilj sem pa kar danes populila iz zemlje, zdaj bi ga pa rada pospravila, zelenje nasekljala, korene pa zasula z zemljo in odnesla v klet. Ampak ne vem, če naj listke popolnoma porežem ali jih naj kaj pustim ipd.

Letos je petršilj bogato obrodil, koreni so zelo debeli, jih obožujem in jih tudi kupujem v trgovini, če nimam doma, tako želim ohraniti čimbolj sveže in zdrave korene, želim pa se izogniti prav zamrzovanju

radovedna tačka

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

31. okt 2012 21:43

Oprane daj posušit in jih zavij v papirnate kuhinjske brisače, vse skupaj pa v polivinilasto vrečko in spravi v hladilnik. Večkrat preglej, če je potrebno menjat papir in tudi vrečka se rada orosi in jo obrni.Tako shranjen petršilj, pastinak, zelena in koleraba zdržijo zelo dolgo.

zaja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

1. nov 2012 2:02

Stara mama je hranila korenovke ali v mivki, ali v žagovini, odvisno, kam smo šli na izlet

Očistila je vso zelenje, če se je držalo malo zemlje, je pustila.

Spomnim se, da je med plasti mivke in korenovk dala tudi slamo in približno enkrat na mesec hodila rahlo navlažit s pršilko za perilo. Lesen zaboj je bil v hladni, temni kleti, kjer ne zmrzuje, ohranilo se je do prvih toplejših dni.

V žagovini se korenovke niso smele dotikat.

lp

 

 

mzm

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. nov 2012 3:16

S prezimovanjem peteršilja ni težav, ker lahko celo zimo raste naprej. Enostavno ga posadiš v lončke in imaš nekje v hiši/stanovanju. Edina težava so lahko uši. Proti temu takoj po saditvi poškropiš s katerim od naravnih insekticidov brez ali z zelo kratko karenco.

Korenje in ostale korenovke so bolj problematične. Če nimate vsaj domače zasipnice, kjer se lepo obdrži do spomladi,  je poleg zmrzovanja ena od rešitev ta, ki jo opisuje zaja.  Ni nujno, da je ravno v hladilniku, uporabni so vsi prostori, kjer je pozimi temperatura malce nad ničlo. Če PE vrečko čisto rahlo naluknjamo, je tudi vlaga prava. Temu, da sem in tja kak gomolj zgnije, se žal ne da izogniti, zato je treba ločeno zavijati v papir le majhne količine. Še to: za tako shranjevanje so najbolj primerni srednje debeli plodovi, vse ostale porabimo prej.

Ravno par dni nazaj je bila v oddaji, kaj se dogaja z viški hrane, predstavljena varianta shranjevanja zelenjave v stanovanju. Prikazani so bili lični zabojčki, kamor naj bi se jo shranjevalo izven hladilnika. Korenovke naj bi po tem predlogu shranjevali v pesku, poudarjeno je bilo, da morajo stati pokončno, ker naj bi ležeča lega na njih neugodno vplivala. Za vlaženje so vsi ti zabojčki imeli spodaj polico s koritcem, kamor se je dolivalo vodo, ki je počasi hlapela skozi propustno dno gornjega predala.  Izgledalo je kar fletno, koliko je uporabno bi bilo treba še preizkusit.

Mimogrede: rečeno je bilo, da se jajčevcev ne sme shranjevati v hladilniku, ker jim škodi že temperatura izpod 7 °C (če sem si prav zapomnila)

Če bi se kdo lotil izdelave domače zasipnice, ki je mimogrede zelo enostavna, poceni in trajna, dobi po želji navodila na ZS.

Cila

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

1. nov 2012 18:28

Petršiljeve korenine tudi jaz zamrznem (čeprav pravi nola, da je to neizviren način, a ućinkovit). Se strinjam s tem, je pa praktično. Korenine zdrgnem s krtačko, operem in nič ne lupim. Nato jih posušim, spravim v vrečko in hop v skrinjo. To se mi zelo obnese. Dela je takrat malo več, ampak potem je vse leto zelo elegantno to jemati iz vrečke.

Balenka

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

2. nov 2012 9:00

Meni je tašča enkrat prinesla posušene korenine. Nisem pa še sprobala sama. Pri debelejših korenih bi se jih morda dalo narezat na koleščke.

rag_doll

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti