Martinova pojedina

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

tema odprta - 30. okt 2012 17:44 | ogledi: 16.243 | odgovori: 82

Živeli,

nekaj sem že našel med recepti, pa bi vseeno prosil znalce/-ke predvsem za različne pristope za pečeno račko (fila, hrustljavost, sočnost,...) in za pripravo dušenega rdečega zelja (dodatki ali ne...)

Mlince lahko izpustimo :)

 

Hvala!

auachiuaua

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

2. nov 2012 9:37

Noben ne zna, noben ne ve, o gorje, o gorje....

auachiuaua

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. nov 2012 9:49

Seveda ve, ampak nadevi so stvar, ki jo vsak dela malo po svoje. Majcen namig: za martinovo v nadevu ne smejo manjkati kostanji pa suhe slive.

Glede rdečega zelja pa - raje manj dodatkov kot preveč, ker je okus sam po sebi kar močan, pa ni potrebe. Pri nas gre noter pražena čebula, slanina, kumina, sol, kis, sladkor, paradižnikova mezga, kvečjemu še malo naribanega jabolka.

Sonja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

2. nov 2012 9:54

Kolega Auachi, spečt raco ni neka znanost . Prepričan sem, da je tule gor nekaj receptov, sam pa jo pripravim tako, da jo natrem s soljo, malo popra in šetraja. Solim tudi znotraj, vstavim še eno jabolko in eno čebulo, zaprem z zobotrebcem in to je vse. Med peko polivaj, peče se pa odvisno od teže in ker se v naših centrih dobijo težke okrog 2,3 kg to pomeni dev uri. Ravno včeraj sem jo pekel in moram povedati, da so letošnje vrhunske . Rdeče zelje delam vedno takole: na olju prepražim naskljano čebulo, dodam narezano rdeče zeje, na drobne kocke narezano jabolko, dva stroka česna , sol in vse skupaj zalijem z rdečim vinom, najolje cvčkom. Če ni dovolj kiselo, dodam še sok ene limone. Dušim ene pol ure in to je to. Okus vrhunski, vedno pojedeno do konca.

Zadovoljen ?

hedonist

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

2. nov 2012 11:36

Jaz pa dam raco vedno v kvašo en dan prej: sol, lovor list, maslo, belo vino, malo vode ali juhe,  1 korenček, pol gomolja zelene, korenina peteršilja, 4 stroki česna prerezane na polovice, pol čebule razkosane na večje kose, 2 klinčka, 5 brinovih jagod, 6 zrn belega popra, ščepec timijana, ščepec rožmarina, vejica rožmarina. Kvašo prevremo in toplo polijemo po rački. Čez noč pustimo v kvaši.

Naslednji dan jo vzamemo ven iz kvaše, posolimo od znotraj in zunaj, natremo s strtim česnom zunaj in znotraj. V notranjost damo košček masla. Povežemo in opečemo na maslu iz vseh strani. Damo v pekač. Kvašo precedimo in jo dolijemo k raci. Pečemo in na 15 min polivamo. Po potrebi dolivamo tekočino.

Na koncu jo premažemo z mešanico kisa in meda, da se hrustjavo zapeče. Po želji lahko pripravite še pomarančno omako, vendar pri nas zadostuje že omaka od pečenja.

Jaz zraven ponudim pečena jabolka nadevana z brusničnim džemom, popečene kuhane  marone, rdeče zelje z jabolki in pečen krompir, ker nihče ne mara mlincev.

Recept za rdeče zelje po babičenem receptu: 

Na olju prepražimo čebulo, dodamo žličko sladkorja, premešamo, zrezano zelje na rezance in žlico vinskega kisa.

Solimo, damo paličko cimeta, nekaj klinčkov in dušimo, da zelje ovene.Cca nekaj minut. Prilijemo zajemalko juhe in kuhamo, da je zelje že mehkejše.Odvisno, kako drobno smo ga narezali, jaz ga cca 20 minut. Dodamo 3 olupljena naribana jabolka in dušimo še cca 15 minut. V skodelici zmešamo žlico gustina z 1 dcl rdečega vina in dolijemo k zelju.Prevremo še par minut in serviramo brez klinčkov in cimeta.

Rački iz papirja naredim nogice in pojedina je pripravljena. Pa dober tek.



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 02.nov 2012 11:37

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

2. nov 2012 11:40

File race pa sem že kupila v lidlu in sem bila nad kakovostjo razočarana. Je bolje kupiti kar celo raco, pa še poceni je.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

2. nov 2012 15:00

Hvala vsem trem za koristne napotke. Misleč, da tule ne bo nobenih odgovorov sem ravnokar v štacuni nabavil malo po intuiciji, da se lotim čaranja.

@limnol - kot bi slutil, sem dejansko kupil suhe sljive, jabolka in kostanj. Kako točno narediš nadev s slivami in kostanjem ti? Daš tudi jabolka, čebulo...?

 

@hedonist - "simplicity rules" in "less is more" sta tudi moji fundamentalni načeli, sploh pri kuhanju. Tudi v tem primeru jima bom pretežno zvest... :) (Nič sladkorja v zelje?)

 

@trixi - priznam, da bom glede race pristopal bolj "hedonistično", torej enostavneje. Jabolka z brusnicami so odlična ideja - kako točno narediš?

Rdeče zelje bom počaral nekaj med tvojim in hedonistovim načinom. Klinčkov in cimeta ne bom dal, za kislost samo rdeče vino, nobenega gustina, pa malo sladkorja in jabolka..

 

V glavnem od vsakega od vas bom uporabil določene napotke in hvala za pomoč! Se priporočam še za odgovore na dodatna vprašanja...

Zadevo delam jutri, za goste in prvič sploh tako, da.... :)

auachiuaua

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. nov 2012 15:13

Različno, stvar navdiha; včasim naredim kruhov nadev, pa zmešam noter še nekaj kuhanih narezanih kostanjev in suhih sliv; lahko pa olupljen kostanj, slive, jabolka, šalotke.... kar koli pač hočeš samo naložiš v raco, zašiješ in daš pečt. 

Čeprav se zadnje čase lotevam race drugače - namreč, pečem jo na podstavku, da lepo mast odteče in se ne paca cel ptič tri ure dolgo v njej, nadev (v tem primeru kruhov z dodatki) pa spečem posebej in potem postrežem s sokom iz race in račjo mastjo - če ga pečeš v raci, pride namreč prepojen z mastjo, kar pa nobenemu od naših ni prav všeč. 

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. nov 2012 15:52

Mejdun, ste mi dali idejo za božično večerejo.

 

 

 

Vanja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

2. nov 2012 17:53

Sladkor v rdečem zelju sem zasovražil v otroštvu, moja mama ga je redno štulila zraven. Meni enostavno ni bilo dobro in zato ga ne uporabljam, pripravljam po opisanem receptu. Raca, gos , pegatka, preplica,...in ostala ptičja falanga ima sicer nežno meso in vsako dodajanje ne vem kakšnih začimb ,kvaš in podobnega prvinski okus povsem zamori zato ne dodajam razen opisanega ničesar. Maščobo, ki se kar obilno nabira v pekaču sproti pobiram tako da ptica peče in ne kuha. Ampak sevad, vsak dela na svoj način in prav je tako. Ti pa kolega Auachi poročaj ,kako ti bo uspelo.

hedonist

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

2. nov 2012 18:09

Torej peces odkrito, polivas s sokom, ki pa ga tudi odlivas ven iz pekaca?

auachiuaua

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti