Bolečine v kolku zaradi izginevanja sklepnega hrustanca

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

tema odprta - 29. okt 2012 16:28 | ogledi: 19.623 | odgovori: 14

Zanima me, ali kdo iz lastnih izkušenj pozna kakšna prehranska dopolnila, ki pozitivno vplivajo na hrustanec. Kakšne izkušnje imate z jemanjem tega prehranskega dopolnila?

Kakšno mnenje iz prve roke?

rdkapica

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

29. okt 2012 17:34

Malce si preberi o glukozaminu, ki sicer ni prehrambeno dopolnilo, ampak spada med zdravila.

Loni Makaroni

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. okt 2012 18:22

rdkapica, povej nam tvoja približna leta. Je razlika, če jih imaš 80 ali pa 25. :) S tem mislim kako pristopiti k problemu. (ajd, mogoče čisto narobe razmišljam).

Kaj ti je pa zdravnik svetoval?

 

Vanja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

29. okt 2012 18:23

Izvleček iz članka Erike Fišer Pajk, dipl. biologinje - Naža žena št. 4/97

Regrat

....

po mojem mnenju je daleč najkoristnejša nova odkrita lastnost, ki je ljudsko zdravstvo ni poznalo, namreč obnova sklepnega hrustanca. Odkrili so, da izvleček iz regrata zavira izrabo hrustanca v sklepih. Najprej se izboljša prekrvavitev pokostnice in kot kaže je posledica tega zaustavitev propadanja hrustanca, ki se v naslednji fazi prične obnavljati. Seveda to ne gre čez noč, ampak je treba kapljice uživati nekaj mesecev, pri izrabi v hrbtenici pa tudi leto, dve. Rezultati pa so vsekakor presenetljivi. Poznam človeka, ki je bil določen za operacijo hrbtenice in delno invalidsko upokojen, po približno leto in pol trajajoči regratovi kuri ga je zdravniški konzilij spoznal za zdravega (brez operacije). Ta človek še danes normalno dela le občasno se spet odloči za regratovo kuro kot preventivo. Obnova hrustanca v kolenskih sklepih poteka občutno hitreje kot v hrbtenici ali kolkih. Pri izrabi v kolenih bolečine lahko prenehajo v enem ali dveh tednih, odvisno od tega, koliko je hrustanec izrabljen. Vendar pa je treba s kuro nadaljevati do enega leta, da se hrustanec obnovi. Prav tako pomaga regratova korenina pri vnetju živcev (išias, lumbago)

...

Regratov čaj: zmešamo enake dele zelo drobno zrezanih ali zmletih regratovih korenin, listov in cvetov. Za četrt litra vrele vode vzamemo 1 veliko žlico te mešanice. Čaj pripravimo kot preliv in pustimo stati 2 uri. Pred uporabo lahko ponovno pogrejemo in osladimo z medom. Čaj pijemo eno uro pred jedjo, po požirkih..

Čaj pri izrabi hrustanca:

pripravite si večjo količino mešanice : dva dela regrata in en del brezovih listov. Vsak dan spijte 3 decilitre tega čaja. Pripravite ga na enak način kot regratov čaj. Dobro je, da po dveh mesecih za 10 dni prenehate piti ta čaj potem pa znova začnete dvomesečno kuro.

----

Moj znanec je namesto čaja pil regratov sirup in povedal zase podobno zgodbo, kot jo opisuje g. Fišer-Pajk.

Sedajle je pravi čas, da si sami naberemo regratove korenine. Pazimo, da so čimbolj cele, da sok ne izteka, cele posušimo ravno toliko, da jih lahko razrežemo brez nevarnosti iztekanja soka, razrezane dosušimo do konca. Ko sem posušila cele, jih nisem uspela razrezati drugače, kot s sekirico.

 

Cila

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

29. okt 2012 19:22

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

rdkapica, povej nam tvoja približna leta. Je razlika, če jih imaš 80 ali pa 25. :) S tem mislim kako pristopiti k problemu. (ajd, mogoče čisto narobe razmišljam).

Kaj ti je pa zdravnik svetoval?

 



Vanja

Leta niti niso tako pomembna, od prijateljice hčerka je imela pri tridesetih zamenjana že oba kolka.

Lijana

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

29. okt 2012 19:55

Pomaga šentjanževo olje - zunanje - vtiranje in masaža obolelega sklepa (preverjeno za kolk)

 

lp

robida

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. okt 2012 20:04

Robida je napisal/a:

Pomaga šentjanževo olje - zunanje - vtiranje in masaža obolelega sklepa (preverjeno za kolk)

 

lp



robida

 

Oja, to pa to. Moj tast je enako počel, pa je na koncu moral na operacijo. Ko se je zdravniku pohvalil, da si s šentjanževim oljem kolena maže (izraba hrustanca, pa saj je vseeno ali kolk ali koleno ...), mu je zdravnik rekel le: Zato pa imate tako lepo kožo tam, kjer si s tem mažete ...

Ne rečem da ne ublaži bolečine zaradi masiranja in vtiranja, da pa pomaga pri obrabi hrustanca, tega pa ne kupim. Zaradi zgoraj navedenega. Je obraba preveč resna in boleča zadeva, da bi se je samo s takimi rečmi lotevali. Ne rečem kot dodatek, ampak le z oljčki ...

mamamia

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

29. okt 2012 22:24

Leta so še kako pomembna, je razlika, ali se ti obraba hrustanca prične pri 22ih ali pa pri 82ih. Čeprav je meni moja stara mama takrat rekla, da kaj se sekiram, saj njo tudi kolena bolijo, in da to EMŠO zraven prinese. In da naj se s tem kar sprijaznim. Zdravila za nastanek novega hrustanca enostavno ni, se da pa kaj storiti v smislu tega, da ga ne bi čisto zmanjkalo.

 

Loni Makaroni

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

29. okt 2012 22:25

Se strinjam, da je dejavnikov lahko več...govorim pa o mami - pred dobrimi dvajsetimi leti je bila na operaciji desnega kolka zaradi obrabe. V tistem času je imela podobne ampak še vedno blažje bolečine tudi v drugem kolku. Zdravnik ji je ob kontroli rekel, da gre parv tako za obrabo in naj se kar pripravi. Takrat je znanka pripeljala na obisk patra Ašiča iz stične. Ko je mama povedala za težave s kolkom, ji je priporočal šentjanževo olje, ki pa mora biti dovolj močno. Vtiranje, masaža in topla obloga. Bolečine so sčasoma prenehale in mama je pri 77 letih še vedno zelo aktivna z originalnim levim kolkom. Občasno jo prične boleti, takrat naredi nekajdnevno "terapijo" z oem in je spet dobro za nekaj časa. Kolikor vem, je s tem nasvetom (in oljem) pomagala tudi kar nekaj znankam. 

Žal mi je mamamia, da pri očetu ni bilo uspešno...mogoče je bila obraba že predaleč,

 

lp

robida

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

30. okt 2012 11:23

Oseba, ki ima težave, mu manjka par let do 60. 

Cila, ali regratov sirup poimenuješ zvarek, ki se naredi iz regratovih cvetov in sladkorja ter se postavi na sonce. Koliko tega sirupa naj bi se uživalo?

rdkapica

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

6. nov 2012 9:55

A kiropraktik bi lahko kaj pomagal?

TUMAAVGUST

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti