Pomoč - morski svet

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

tema odprta - 25. okt 2012 4:18 | ogledi: 8.865 | odgovori: 17

Lep pozdrav vsem. Že v naprej bi se vam rad zahvalil za pomoč in kakšne ideje, kajti zares jih bom vesel. 

Z punco živiva skupaj in ogromno kuhama v svojem stanovanju, vendar ničesar od morskih stvari a jst osebno, jih obožujem. No sprva naj povem, da jih ne znam pripravljat doma, saj še nikoli nisem delal...torej samo v gostilnah napadam morsko hrano, nakar pa sem se jo naveličal, nasploh njihovega okusa in vse...oziroma da poenostavim, rad bi pri svojih letih še kaj več znal. 

Kaj mi predlagate, da bi bilo v samem začetku bilo najbolje ?

*saj punca nekak mara okus morja, ampak samo za par vgrizov vase potem pa se ji ustavi, vendar ponavaljam, to so gostilniški okusi, nakar velikokrat dajo popolnoma drugačen okus, kot pa jih naredimo sami doma z ustvarjanjem. 

Povejte mi kakšen enostaven in pameten recept ? Lahko je to opravek z katero kolim morskim svetom.... 

 

Hvala ša enkrat za katero koli idejo oziroma pomoč, lp

dkrajnc24

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. okt 2012 5:23

Dkrajnc24, predvidevam, da ti je 24 let. Takole na hitro sem našla 5 strani receptov s slikami samo na tejle naši KulSlo. Malo jih prečitaj in se odloči, kaj se ti zdi primerno in kaj si sposoben narediti. Kaj imamo mi radi, smo že napisali: teh 5 strani receptov ti bo menda povedali, kaj imamo radi, a ne. Jaz ti priporočam Cioppino.

Ko sem bila tvojih let interneta še ni bilo in ko sem hotela kaj inovativnega skuhati, sem se napotila v knjižnico.

http://www.kulinarika.net/recepti/iskanje/?besede=&

Vanja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

25. okt 2012 9:09

Kolega Kranjc, za začetek probaj škampe v buzari pa kašen brodet....to so sila preproste jedi za kuhanje a čudovito dobre. Tudi sicer je vodilo pri kuhanju morksih dobrot "manj je več"- potrebne so le kvalitetne in sveže ribe ali ostali morski sadeži , dobro olivno olje, ščepec mediteranskih začim, paradižnik in vino. Če se boš držal tega, boš presenetljivo hitro dojel bistvo ribje kuharije. Pa čim več sprašuj, radi ti bomo svetovali :)

hedonist

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

25. okt 2012 9:35

Ker punci okus morske hrane ni tako ljub, tudi jaz priporocam skampe na buzaro in pa cisto navadno peceno ribo - (orada, postrv,...) seveda s svezimi sestavinami.



LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Sporočilo je spremenil(a) rebecca dne 25.okt 2012 09:37

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

25. okt 2012 12:52

Jaz bi ti tudi, kot predhodniki, svetovala da zacnes s kaksnimi skampi alla buzzara (ker ni tehnicno prezahtevno in poznam zelo malo ljudi, ki jim ta jed ni vsec).

Drugace pa imas na voljo se postrvi iz pecice (potrebujes krompir, ribo, vse das na pekac, solis in zacinis po zelji in v pecico ... ceprav jaz to ribo veckrat naredim kar na teflon plosci in na ne premocnem ognju in pride tako fino hrustljavo, zraven pa kaksen kuhan krompir, pire, kuhana mala zelenjava ...).

Odvisno je tudi od tvojega okusa, kaj ti je vsec in kaj manj vsec (npr. hobotnica v solati, kalamarjeva persiljada, morski pes na zaru, itd.).

urska

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

25. okt 2012 14:15

Škampi so precej dragi. Sama se nikoli ne bi lotila priprave le teh za začetek, pa če je ne vem kako enostavno. Raje dagnje, ki so dosti cenejše, na buzaro.

Pripravljam kar nekaj morske hrane, pa se brodeta še nikoli nisem lotila. Me čudi Hedonist, da priporočaš pripravo tega za popolnega začetnika? Kaj ni pri pripravi brodeta en kup imroviziranja, poleg tega potrebuješ različne morske sestavine od rib, školjk, lignjev? Potem pa paradižnik, kapre, olive, začimbe?

Popolnemu začetniku bi sama raje priporočila: pečene sardelce ali sardone s tržaško omako.

Po tem vse ostale ribe: postrvi, brancina, orado, lososa, morskega psa.

Od lignjev najprej pripravo le teh na žaru, potem pa ocvrte, polnjene, ipd.

Pa morsko rižoto.

Hedonist bom pa vesela kakšnega tvojega namiga na temo brodeta. Recepti, ki so tu na kulinarki... Me vem, katerega se lotit? Večina jih je vezanih na eno ribo, potem je recept Rika, ki priporoča več vrst rib, takega, ki vsebuje različne morske sadeže, pa ni? Zanima pa me predvsem slednji, takega sem namreč jedla.

Za vsakršen namig ti bom hvaležna.

 

Vilma

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

26. okt 2012 8:54

Kolega Kranjc ni spraševal kako kuhati poceni ribe ampak kaj sploh kuhati za začetek. Cena je relativna stvar , ki seveda tudi vpliva na odločitev pri nakupu sestavin vendar pa če želiš res prvovrstne je zanje potrebno odšteti nekaj več. Škampi ali dagnje ali katerekoli druge školjke in raki v buzari so definitivno zelo preprosto ta pripravit in to zmore vsak začetnik, v to sem prepričan. Zato moj nasvet v tej smeri. Druga taka preprosta jed je brodet. Za skuhat povsem enostavno nekoliko večji problem je dobiti tule pri nas res sveže in kvalitetne morkse ribe in vse ostalo iz morja. Logično je, da tistega okusa, kot ga ima brodet na morju ,ko ga skuhaš iz jutranjega ulova tukaj ne moreš doseči  lahko pa se temu precej približaš ampak to so že nianse. Če te Vilma kaj posebej zanima mi piši na ZS da ne bova tukaj utrujala.

Aja pa še to: kolega Kranjc sprašuje za morske ribe kar pa postrv, ki ste mu jo kar nekajkrat svetovale to ni.

hedonist

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

26. okt 2012 9:45

Kolega Hedonist..tukaj pa te moram malo popravit..je tudi morska postrv...

Vrtejbenka

Mygrace

sporočila: 6506

26. okt 2012 9:57

Kuhana škarpena.

Previdno (da voda ne vre v galop) jo skuhaš (10 minutk?.. še celo manj...odvisno od kilaže..) v mešanici vode, belega vina (ne sladkega) in jušne zelenjave z lovorjem, poprom... (ne tega vsega preveč, raje manj kot več)

Postrežeš s prilogo ali brez.

Priloga krompir v koščkih, prelit z razredčeno majonezo (no ja...) s smetano in koprom...

Sam buhnedej pomfrita zraven tlačit

Mygrace

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

26. okt 2012 10:45

OK, vem da postrv ni morski zivez   ampak sem jo vseeno vkljucila, cisto iz enega samega razloga - nekoc pred mnogimi leti tudi jaz nisem jedla rib (ne morskih ne sladkovodnih) in nasteto je bilo tisto s cimer sem jaz zacela in mi je bilo dobro. Brodet mi je imel premocen morski okus in sem se sele kasneje navadila nanj.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. okt 2012 10:54

Se v vseh točkah strinjam s kolegom hedonistom, pa si bom dovolila dodati še brodetni nasvet, da ribam, ki jih pripravljate v brodetu, odstranite kosti. Seveda ji ne mečite stran, ampak jih skupaj z glavami (od katerih boste seveda tudi pobrali meso) z dodatkom zelenjave in začimb skuhajte in uporabite za zalivanje.

Vsak brodet in tudi čisto navadna ribja juha bo gotovo boljša, če ji boš dodali nekaj školjk in rakov. Pa še- ma saj to vsi vemo, ampak za avtorja teme.: brodet kuhamo v odkriti posodi, ker v pokriti riba razpade. Zato pa za juho lonec pokrijemo.

Frišno ribje meso tekne skoraj vsakemu. Kontinentalci se izogibajo ribam z številnimi in ostrimi kostmi - šuri pač v Šiški ali za Bežigradom ne bodo nikoli fast food.

Svoji punci najprej serviraj sfiletirano ribo, kar v ribarnici  jo  kupi za prvič, potem se pa nauči, kako se da ribo od kosti in seveda iz teh ostankov skuhaj juho. Ajej, vsakič bo bolj tanka.

Si se pa odločil za ribjo kuho v najboljšem momentu; švoje(listi) so že tu, pa sezona je za domače kalamare, sipe in še kaj jaz vem vse.

 

 

 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti