Pomoč - morski svet

marjanaj  

član od: 1.12.2007

sporočila: 136

26. okt 2012 11:06

Pri naši hiši neribojedcem že vrsto let  v nevednosti (se posipam s pepelom) serviramo juho (bistro) skuhano iz ribjih delov, ki ostanejo ob filetiranju in zelenjavo. Potem pojejo en svinjski zrezek, ostali pa file ribe. Neribojedci celo razglašajo, da je "goveja juha" super.

marjanaj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. okt 2012 11:08

hedonist je napisal/a:

Aja pa še to: kolega Kranjc sprašuje za morske ribe kar pa postrv, ki ste mu jo kar nekajkrat svetovale to ni.

Ne bo držalo....... atlantska postrv, Salmo trutta
 

 

rimljanka

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

26. okt 2012 12:56

Hedonist, debato o brodetu lahko kar tukaj nadaljuješ, ker to bi tudi mene zanimalo.

Moja nona je vedno kuhala taaaaaaaaaaaaaakooooooooooooo dober brodet, da samo pomislim na to pa se mi ze cedijo sline (pa nihce od njenih "naslednikov" ne zna skuhati niti oddaljenega priblizka ne po barvi, ne po konsistenci in se manj po okusu). Zato, ce ima kdo na zalogi kaksen dober in preizusen recept brodet se priporocam (sem v isti dilemi kot Vilma, ker je tukaj kar nekaj receptov in si nikoli ne morem pripraviti do tega, da bi katerega od njih kar na slepo izbrala in probala).

 

P.S. Rimljanka, a je med postrvmi tista riba, ki en del leta prezivi v ustjih rek, kjer se reke izlivajo v morje (in kaj je potem taka riba malomorskosladka ribica)?

 

 

urska

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

26. okt 2012 20:26

veliki škampi za dve osebi pridejo v eurospinu 5 evrov in so nama dobri. 

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

27. okt 2012 4:46

ursus_le je napisal/a:

Jaz bi ti tudi, kot predhodniki, svetovala da zacnes s kaksnimi skampi alla buzzara (ker ni tehnicno prezahtevno in poznam zelo malo ljudi, ki jim ta jed ni vsec).

Drugace pa imas na voljo se postrvi iz pecice (potrebujes krompir, ribo, vse das na pekac, solis in zacinis po zelji in v pecico ... ceprav jaz to ribo veckrat naredim kar na teflon plosci in na ne premocnem ognju in pride tako fino hrustljavo, zraven pa kaksen kuhan krompir, pire, kuhana mala zelenjava ...).

Odvisno je tudi od tvojega okusa, kaj ti je vsec in kaj manj vsec (npr. hobotnica v solati, kalamarjeva persiljada, morski pes na zaru, itd.).



urska

 

Najlepša hvala vsem za toliko pomoči in odgovorov, res sem pozitivno presenečen na takšno število odgovor, se zahvaljujem. 

 

Vse kar ste mi napisali, sem prebral po dvakrat in definitivno se strinjam z načinom dagenj, ali škampov ( kateri okus zelo posladkajo), še nekak najbolja izbira pa se mi zdi, da naredim za začetek kakšno postrv. Vendar, če sem že ravno odpiral to temo in ste mi tako pomagali, bi vas še vprašal način priprave. 

 

Ok, v ponev položim postrv in seveda ostali dodatek ( krompir ali zelenjava, pač poljubno), vendar na kakšni stopinji moram zadevo pečt = ? 

Kako moram zadevo oziroma z čim začiniti ?

 

Prosim za kk podrobnejši odgovor, da si temeljito preberem in naučim, vsekakor pa grem z začetkom postrve, to bo dobra izbira mislim da, kajti nima nobenega specifičnega oziroma tako močnegao kusa, kot le ti škampi. Skratka odlična ideja, sedaj pa še za odgovor na zgornje vprašanje... 

 

Hvalaaaaaaa

dkrajnc24

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

27. okt 2012 18:07

Ce pecem postrv v ponvi, potem pecem samo ribo in krompir ali drugo prilogo delam posebej. Se posebej, ce imam fileje od postrvi, na ponvo, z malo olja (lahko tudi masla), na zelo sibek ogenj ali elektricno plosco in to se pocasi pece. Zacnem pa pect na mesnati strani in po nekaj minutah obrnem na stran od koze (da se koza dotika ponve), pokrijem in pecem dalje. Zacimbe pa so sol, petersilj, cesen, poper.

Zraven pase kak pire ali krompir v kosih. Za prelit ribo pa lahko naredis polivko iz masla, cebule (se boljse salotke), kisa, soli in popra (postopek: v kozico das kis in zeeeeeeelo sibek ogenj, not cebulo - pazi ker zacne zelo hitro vret - in dodas maslo in mesas neprestano - lahko tudi dvigas kozico, da ne vre prevec; dodas sol in poper, precedis in to uporabis kot polivko za cez ribo).

 

Ce pa delas postrv v pecici, potem pa das olje v pekac, narezan krompir, cez polozis ribo (jaz napolnem trebusno votlino s cesnom, petersiljem in soljo), in dodam juho na ribji osnovi (to je iz kocke, lahko pa sam to skuhas iz ostankov rib). V pecico na 180C (moja pecica je ventilacijska) in v slabi uri je peceno. Seveda pa vmes pobiram tekocino, ki je ob ribi in krompirju in s tem prelivam ribo. Uporabljene zacimbe pa so sol, poper, cesen, petersilj.

 

Je pa mogoce celo postrv peci tudi v ponvi (prej seveda preveri, ce imas dovolj veliko ponev  ... meni se je enkrat zgodilo, da sem imela doma preveliko ribo in jo je potem en cetrt gledal ven iz ponve ... pa je potem riba letela v pecico).

urska

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

28. okt 2012 6:19

Huh, super... mam zadevo shranjeno in definitivno se jo bom v tem tednu lotil, ko smo dva praznika doma. 

 

Ampak menim, da bi se mogoče v pečici bolje zapekla z krompirčkom... imam prav tako ventilacijsko in na koncu, zadnjih pet minut, bi bilo dobro mogoče iz zgornje strani navzdol malce zapečt, da je potem takem koža hrustljavkasta.... kaj meniš o tem? 

 

Hvala za vse informacije urška, zelo si se potrudila...svaka čast.

dkrajnc24

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti