Praženje kave doma

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

4. jan 2014 19:27

Moja babica jo je pražila v pečici, ne vem pa na koliko stopinj, je pa večkrat premešela.

jade

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

6. jan 2014 9:16

Poskus praženja surove, zelene kave doma je uspel. V ponvi, na srednje visoki temperaturi, ob nenehnem mešanju je bila kava pražena v približno petnajstih minutah. Zanimivo je bilo spremljati kako se spreminja vonj - sprva sploh ni dišalo po kavi, bolj po zažganem senu. Potem se je počasi vonj razvijal in kava je napolnila celo stanovanje. Ko so zrna dobila sprejemljivo barvo, po hitrem ohlajanju in mletju, je šele dobila pravi vonj. Zmleta in skuhana je bila zelo aromatična, nekoliko drugačnega okusa, kot tista kupljena, bolj robustna. Najbrž zaradi nekoliko neenakomerne stopnje praženosti posameznih zrn, kar je posledica praženja v ponvi (kontakt z virom toplote le od spodaj). Naslednja runda bo šla v pečico.

 

Miroslav Vulović

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

6. jan 2014 9:56

Bravo Sarabande..to pa diši sedaj po sveži praženi kavi.V naši bližini je pražarna kave Goriziana in ko zapiha veter v pravo smer lepo zadiši...no,kakšenkrat tudi bolj močno..Moji stari mami smo vedno pošiljali surovo kavo,ki smo jo kupili v Stari Gorici (se še spominjam,takrat so bile propustnice in carinik ti je vsak dek kave zapisal pod tekoči mesec..mislim da smo lahko okrog 0,75 kg kave na mesec prinesli čez mejo..no,nekaj smo jo skrili med pomaranče in mandarine) Ona jo je potem vedno pražila v veliki ponvi in stalno mešala...

Vrtejbenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti