Službena pot - priprava prtljage

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. okt 2012 18:10

Jaz si pod "mali kovček" predstavljam nekaj takega, kar ima dimenzije  38 x 50 x 20 cm in potem ima ta stvarkakih 36 litrov uporabnega volumna. V tole se (če ne bašeš notri fena in krtaž za lase in če daješ blazinice šampona in gela za tuširanje - namesto posod)  da spraviti oblačila za kake štri dni v poletnem času.

Ko pa pride letni čas, ko potrebuješ še trenčkot in še en krojaško narejen blazer, pa čevlje ki so malo bolj robustne kot so poletni sandali in espadrile in balerinke...takrt pa rabiš kakšno žival, ki zmore vsaj 70 litrov. En blazer številka 44 spraviti v 35 litrov - okej se da, samo potem ostalih stvari ne moreš dati noter.

Če je pa še taka zadeva, da obleka privzame vonj po hlevu, je pa treba imeti dodatne vrečke s sabo (da se da potem oblačilo v vrečko, pa osvežilne blazinice itd itd.

Skratka, anitram, izmeri tisti svoj kufer in če imam premajhen notranji volumen, si raje sposodi kovček.

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. okt 2012 18:39

Že vsaj 20 let imajo hoteli in tudi Bed and breakfast-i fene in šampone, mila in celo kreme (mleka) za telo. Za te zadeve ti ni treba skrbeti.

Pod mali kufer si predstavljam tistega, ki ga lahko neseš v kabino letala in gre v "overhead compartment". Moj carry on je 55x35x24 in z njim plus malo večjo torbo za pod sedež, v katero gredo kozmetika, ročna torba, rezervni čevlji, knjiga, iPad, kamera in mogoče še kaj, grem sredi zime kamorkoli za 10 dni. Navadno prinesem nazaj nekaj, česar nisem nikoli oblekla, če se pa že kak šit zgodi, se pa lahko opere v hotelu. (kar se res še ni zgodilo)

Tudi moj dragi, ki na leto preleto cirka 200.000 milj, ima s sabo 7 do 8  srajc, plus mikice, rezervne kavbojke in lepe hlače, pa suknjič tudi paše v potovalko in ko gre v EU pozimi, ima plašč ali zimsko usnjeno jakno. Vse v kufru, omenjenem zgoraj. Če gre več kot za 2 tedna, poskrbi, da mu operejo par srajc v hotelu. Ker zjutraj velikokrat laufa, sem mu za te namene nabavila puma teniske, ker so po volumnu najmanše.

Trench ali pošteno jakno imaš tako ali tako oblečeno. Cunje, ki jih imaš oblečene za v štalo, v hotelu enostavno spraviš v plastično vrečo ali kako drugače ločiš od ostalih cunj.

 

S kufrom me ne spravijo nikamor, ker se mi na letališču na končni postaji ali kje vmes na carini ne ljubi izgubljati časa s čakanjem na potovalko, ki bi jo morala check-in-ati.

Drugače, anitram, greš ja samo za 3 dni.


 

Vanja

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

3. okt 2012 18:52

Vanja, omenjaš večjo torbo za pod sedež. V kratkem letim z nizkocenovnim prevoznikom. Navajajo, da kovček za kabino letala lahko meri do 55 x 40 x20 in tehta do 10 kg. Če je večji, gre med prtljago, in seveda kar precej tudi doplačaš. Ali imam lahko zraven tega kovčka samo torbico, morda manjši nahrbtnik, ali celo oboje? Se bojim, da bi morala za ta manjši nahrbtnik doplačat. Prevoznika ne morem vprašat, ker letim iz Italije. Polomila bi si jezik, razumeli me pa najbrž ne bi. Zelo vesela bom te informacije.

minka2

mojcas  

član od: 7.10.2003

sporočila: 27

3. okt 2012 18:57

Vanja, če se gre pa iz Evrope v ZDA , se mora kakšen kos prtljage še dokupit, da gre vsa nova garderoba noter. V nekaterih outletih prav reklamirajo kufre v ta namen. Se oproščam, da sem malo skrenila s teme,...

mojcas

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

3. okt 2012 19:16

Minka z nizkocenovci imaš lahko strogo EN KOS ročne prtljage. Kdaj pa kdaj se da kako mini torbo prešvercat, sploh pod kako jakno, ampak to mora biti res tista ploska zadeva, že napol tipa tistih torb proti kraji, ki se jih da pod majice. In to potem občasno upali, še večkrat pa ne, zato se ne igraj s tem, če hočeš res koliko toliko nizkocenovno leteti.

 

anitatram še moji mini trik pri pakiranju "slona v mini kufer" - namesto pižam že dolgo potujem z dodatno mikico, ki jo tudi sicer lahko oblečem, če zagusti s čistimi oblačili in pajkicami, ki se jih tudi z eno tuniko da spremeniti v dnevno oblačilo. Pa namesto copat nosim okoli penaste japanke, ki se super obnesejo v vseh wcjih in tuših dvomljivih higienskih standardov pa nekje od aprila do septembra pa še kak dan čez so, spet v sili, lahko obutev za dneven sprehod po mestu,

Viva Meier

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

3. okt 2012 19:26

Viva najlepša hvala za odgovor. Jaz pa sem se že veselila, ko sem prebrala o večji torbi za pod sedež. Nekaj me pa še vseeno muči: Kaj ko bi imela na letalu namesto ročne torbice ta manjši nahrbtnik (Samsonite), bi to šlo?

minka2

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. okt 2012 19:33

minka2, moja večja torba za pod sedež je spodaj na sliki in jo imam že enih 5 let. Normalne letalske firme dovolijo 2 carry on-a in še posebej Evropejci so pri  tem bolj picajzlasti. V to večjo torbo dam ročno torbico, s katero potem laufam naokoli. Kako je z nizkocenovnimi v EU, ne vem, ker s njimi še nisem letela.

 

Mislim, da so mi na Delti v Benetkah nazadnje komplicirali s težo. Pravzaprav, sem opazila, da so težili potnikom pred mano. Ukrepala sem tako, da sem oblekla jakno, ki je bila v potovalki in par zadev sem dala iz kuferčka v torbo za pod sedež. Ko sta bila check-in in security za mano, sem spravila stvari nazaj, tako kot sem jih originalno zapakirala.

Preteklo nedeljo, ko sva se vračala z izleta, nama je uspelo priti na en polet pred najinim dejanskim rezerviranim poletom, seveda pod pogojem, da dava najina pol prazna kufra (zdoma sva bila 4noči/5 dni) v trebuh letala. Na domačem letališču sva na potovalki čakala več kot pol ure. V tem času navadno pobereva Pikico od varuške in prideva domov. Nepotrebno čakanje ni najina vrlina.

mojcas, a ni potem bolje priti s skoraj praznim kufrom iz EU v USA. Razen seveda, če rabiš tudi kufer.
Drugače na potovanjih ne kupujem skuraj ničesar več. Če seveda odmislim, da sem na Kitajski kupila odejo (je bila spravljena v potovalki) in da nam ne težijo, če imamo v rolo zvito sliko.

Toliko prtljage sva imela za tritedensko potepanje po Kitajski. Odeja je v črnem kufru.

 

 



Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03.okt 2012 19:45

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

3. okt 2012 19:39

Hvala za hiter, natančen in celo slikovno podprt odgovor.

minka2

mojcas  

član od: 7.10.2003

sporočila: 27

3. okt 2012 19:48

Vanja, obe varianti sta bili sprobani-dodatna prazna torba v prtljagi v smeri USA in nakup (potrebnega) kovčka v outletu preko luže. Z napol praznim kufrom tja- raje ne. Glede na mojo in moževo izbirčnost ni garancije, da bi si zagotovila/nakupila dovolj obleke za potovanja, ki ponavadi trajajo več kot dva tedna. Najslabše je kupovati samo zato, ker je poceni.

mojcas

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti