Gobe-marele

čebulka  

član od: 31.1.2009

sporočila: 879

tema odprta - 26. sep 2012 21:14 | ogledi: 20.860 | odgovori: 20

Lep pozdrav!

Danes sem dobila zelo veliko gob-marel.Rada bi jih shranila v skrinjo,da bi bile potem za pohat pa ne vem kako.Jih je treba prej kaj termično obdelat ali se jih da kar v skrinjo?

Hvala za nasvete!

Lep pozdrav!

čebulka

monro  

član od: 14.4.2006

sporočila: 140

26. sep 2012 21:19

Jaz jih dam v skrinjo že spanirane zamrznit na en pladenj, potem pa v vrečko.

monro

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

26. sep 2012 21:48

Lahko jih tudi posušiš, cele klobučke in ko so suhi jih kar z roko zdrobiš. Odlično za gobovo juho.

janko1

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

26. sep 2012 22:11

Kadar zamrzujem marele (to je res redkokdaj, takrat jih zamrznem surove. Zamrznjene posolim, paniram in jih nato ocvrem.

Balenka

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

27. sep 2012 9:01

Vedno shranjujem že panirane, vendar jih ne solim. Potem pa zmrznjene v vroče olje. Ko so ocvrte, jih malo posolim. Če jih pa jemo s tatarsko ali kakšno drugo omako, jih pa tudi dosoliti ni potrebno. (Vsaj za moj okus.) Dobre so pa samo dva - do tri mesece, potem izgubijo okus in nekam "cunjaste" postanejo.

pirnica

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

27. sep 2012 9:06

Ali so marele v gozdu užitne, na travniku vem ?

 

Kako najbolje posušiti gobe, če nimaš nič, ne sušilnika, ne pečice ?

http://www.mojalbum.com/jagikroki/torte

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

27. sep 2012 9:20

Tudi jaz ne solim gob, posolim pa jajce in zadostuje. Paniram in potem zamrznem, ker če paniraš zamrznjene se rado zgodi, da pri cvrtju obloga odstopi.

zeta

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

27. sep 2012 9:22

Kolikor vem, nabirajo marele tudi v gozdu, kroki.

zeta

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

27. sep 2012 10:40

Rada nabiram gobe, a za gozdne marele nisem prepričana in sem jih raje drugim prepustila, da ne bi moža zastrupila, jaz gob ne jem. Nabiram le to kar poznam.

http://www.mojalbum.com/jagikroki/torte

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

27. sep 2012 14:07

Marele so kar so. Če imajo obroček, ki je vodljiv gor in dol so vse majhne užitne, velike pa so itak prepoznavne. Sem pa videla tudi tiste strupene, po vrhu so rahlo oranžne, pa nimajo obročka, skoraj ne..

Jaz sem vse nabrala v gozdu.

Najnovejši recepti so presenetljivi, moja svakinja jih po novem dela kar lepo z jajčki kot običajno z lisičkami ali pa jih doda juhi.

Tukaj pa nekaj receptov, ki so mi zelo  všeč od Mateje Reš:

 

Velike dežnikarice ali marele

16.9.2012

Dežnikarice ne potrebujejo veliko, da so okusne

Gobe imamo radi, a posebna poslastica so dežnikarice ali po domače marele. Pogojno užitne, surove škodljive. Kadar uživamo dežnike, ne pijmo alkohola! To je del osebne izkaznice teh priljubljenih in verjetno v trojčku jurčki, lisičke, marele najbolj poznanih gob. Pri nabiranju pa pozor! Če nismo popolnoma prepričani, da je goba prava, je raje ne jejmo. Raje se posvetujmo z izkušenim gobarjem. Po pravilu jih cvremo. Zelo okusne so v »pivskem« testu, lahko tudi brez piva. Preprosto zmešamo jajce ali dve, dodamo moko in toliko mleka, da je zmes tako gosta kot za carski praženec. Ne pozabimo dodati soli, ki bo gobo vsaj malo začinila, solimo pa lahko tudi na koncu.

Dežnikarice ne potrebujejo veliko, da so okusne. Saj poznamo rek, da so gobe začimba, ne pa hrana. Hrana, ki je težko prebavljiva, z gobami ne gre dobro skupaj. Zato pri pripravi ne pretiravajmo s količino sira in jajc. Jed z gobami mora biti čim bolj čista, osnovne začimbe so sol, poper, peteršilj, česen v zmernih količinah, morda rožmarin, timijan, origano, drobnjak. A poskusimo ohraniti okus gobe, ki surova diši po mleku, ocvrta ali pečena pa postane rahlo, a res rahlo pikantna.

Že v naslovu smo zapisali, da marele niso le za cvrtje, a so po mojem okusu take najboljše. Posebej če so klobuki že zelo zreli, to pomeni, da so ravni, ne vbočeni.

Če najdemo ali nam kdo pokloni dežnikarice, ki so že popolnoma ali na pol zaprte, jih porabimo še za kaj drugega. Postavimo jih v vodo, v katero smo primešali žličko sladkorja. Nekateri dežnike postavijo v kozarec mleka, oboje pa je hranilna raztopina, ki pomaga, da se dežnik odpre. A pozor, medtem ko gobe ne bodo pod našim nadzorom, se nam lahko v kozarcu pojavi gneča, zato je bolje, če vsako postavimo v svoj kozarec.

Napol zaprte gobe ravno tako lahko paniramo, le na ožje režnje jih moramo narezati, da jih bomo lahko cvrli tudi na malo olja. Sicer pa se zelo dobro obnesejo kot vse druge gobe, lahko jih pečemo na žaru, narežemo na režnje in na hitro opražimo in ponudimo v omakah, lahko jih celo polnimo in spečemo v pečici ali pa ocvremo, za kar potrebujemo več olja.

Navsezadnje tudi mlade dežnikarice lahko vlagamo v kis, zrele pa sušimo in zmeljemo v prah. Pri sušenju gob bodimo previdni, da so tako suhe, da jih v prah zdrobimo že med prsti.

Če jih bomo pekli na žaru, jih le premažimo z oljem. Goba vpija maščobo pa tudi vodo. Od dežja namočene gobe zato nikoli niso tako okusne kot nabrane v suhem vremenu.

Pa veliko gobarske sreče in užitkov v domači kuhinji!

OMLETA Z DEŽNIKARICAMI IN BROKOLIJEM
Za 1 osebo:
za večje jajce velika brokolijeva rozeta
1 mlada dežnikarica ali pol velike
Ľ čebule
1 manjši strok česna
1 jajce
2 vejici peteršilja
1 žlička oljčnega olja
1 žlička moke
sol
poper
olje za peko
1 žlica kisle smetane
balzamični kis za dekoracijo

Brokoli narežemo na manjše cvetke, steblo narežemo na rezine ali kocke. Blanširamo 3 minute ali skuhamo nad soparo.

Dežnikarico narežemo na 1 cm široke režnje. Čebulo in česen očistimo in narežemo na trakove. Peteršilj nasekljamo.

V manjši ponvi na olju prepražimo čebulo, dodamo česen in vse umaknemo na rob ponve. V obliki vetrnice v ponev polagamo režnje dežnikarice, čebulo in česen pa razporedimo med režnje. Ko se gobe zlato rjavo obarvajo, jih obrnemo, najlaže z roko, saj se zmehčajo. Dobro odcejen in osoljen brokoli razporedimo po gobah. Stepemo jajce, dodamo sesekljan peteršilj, olje, moko, sol in poper ter mešanico enakomerno prelijemo po gobah. Pokrijemo s pokrovko in pustimo nekaj minut. Ko jajce zakrkne, omleto obrnemo in še eno minuto pečemo, da zlato porumeni.

Preložimo na krožnik, z žličko zajemamo kislo smetano in jo položimo na prazen del krožnika ter okrasno pokapamo z balzamičnim kisom.

AJDOVA KAŠA Z DEŽNIKARICAMI IN SMETANO
1 l kuhane ajdove kaše
1 strok česna
2 mladi še malce zaprti dežnikarici
1 žlica oljčnega olja
1 vršiček svežega ali ščepec suhega rožmarina
(zeliščna) sol
poper
1 dl sladke smetane
2 vejici peteršilja

Ajdova kaša tekne bolje, če ni prav razkuhana, zato pazite pri odmerjanju vode pri kuhanju. Česen olupimo in narežemo na rezine. Dežnikarice razrežemo na pramene. Olje v ponvi segrejemo, vanj stresemo česen in takoj nato narezane gobe. Potresemo z rožmarinom in takrat, ko so že malo opražene, solimo, popramo, dodamo smetano, ajdovo kašo in dobro premešamo. Potresemo s peteršiljem in postrežemo.

POLNJENE MINI DEŽNIKARICE
še zelo mlade zaprte dežnikarice
olje za premaz
Za nadev velja razmerje:
1 žlica naribanega korenja
1 žlica krušnih drobtin
1 žlica sirnega namaza (tamar, filadelfija)
1 vejica origana
1 vejica peteršilja
5 vejic drobnjaka

Vse sestavine za nadev zmešamo, dodamo sesekljana zelišča in nadev oblikujemo v tako veliko kroglico, da jo potisnemo v gobji klobuk, ki smo mu odstranili bet. Bet najlaže odstranimo tako, da ga nežno obrnemo v smeri urinega kazalca.

Klobučke premažemo z oljem in polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko ali na mrežico pečice. Pečemo 15 minut pri 200 °C. Med peko se nadev deloma izrine iz klobuka in nastane oblika gobjega beta.

 

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi



Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 27. 2012 14:08

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 27. 2012 14:10

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

27. sep 2012 14:30

[citat=--kroki--]

Rada nabiram gobe, a za gozdne marele nisem prepričana in sem jih raje drugim prepustila, da ne bi moža zastrupila, jaz gob ne jem. Nabiram le to kar poznam.



Kroki, za probat je. Ne moreš vedet, če ne probaš.

zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti