Kaj postreči na abrahamu?

pohorka_ančika  

član od: 19.1.2012

sporočila: 5

tema odprta - 21. sep 2012 14:38 | ogledi: 11.423 | odgovori: 10

Živjo!

Kmalu (no, ne še tako kmalu :)) bo ati praznoval abrahama. Nekako je padla ideja, da bi ga organizirali blizu doma na nekam vaškem prostoru, kjer je možnost bivanja zunaj in pa noter (glede na vreme, čeprav naj bi takrat že bilo toplo). Torta, sladice niso problem (bo pridna hčerkica spekla), problem pa nastane ker se z mamo ne moreva dogovorit kaj pripraviti konkretnega za jesti. Vsi smo se strinjali, da bi bil to bolj nekakšen piknik abraham, ne tisti ''uradni'' gostilniški.

Bi pa to trajalo verjetno v nekakšnih dveh delih, ker bo večina povabljenih s kmetov (sosedje, prijatelji, sorodniki in pa tudi mi doma) bodo verjetno šli vmes domov opravit potrebno in se vrnili nazaj (nekakšna ustaljena praksa nas kmetov :P). Razmišljava o peki izpod sača, kar bi pekel naš sosed (strasten pek), tukaj bi blo meso več vrst pečeno skupaj z zelenjavo, krompirjem (zakaj to govorim, verjetno bolj veste kaj je to kot jaz). Poleg bi bilo tudi kako pohano piščanjčje, pečeno piščančje, pečenka, potem pa še kakšen pražen krompir in pa riž, seveda še kakšna zelena solata, paradižnikova tudi morda. To je bila ideja za prvi del, nekako kot kosilo. Pa si pač vzame kar njemu bolj odgovarja. Nato bi se pa peklo stvari na žaru (čevpčiči, perutničke, hrenovke, bučke, ražnjiči, pa še malo paprike, melancanov (kaj bučke in melancani so maja še/že v prodaji-zdaj zavedla da niti ne vem:)), ker imamo tudi vegeterijance v sorodstvu. Kot priloga pa bi bile zraven še solate (francoska, krompirjeva, pa se bi še kakšna najdla-zbiram predloge).

Mama hoče še med vse to spraviti še golaž, ki bi se kuhal zunaj v kotlu poleg žara.

v grobi oceni bi bilo približno 70 gostov. Začetek nekje ob 13.00, nato pa do kdaj bo bo :), predvideavamo da bi vmes bila tista luknja med 17-19 uro ko bi nekateri odšli.

pecivo: žarbo šnite, vsega po 15 (ne vem če je recept že v kulinariki, če ga nebom najdla ga pošljem, ker to pecivo je zadetek v polno povsod kjer ga prinesem), najboljše razpokani šokoladni piškoti, ACE rezine, pecivo s kislo smetano, pa še slani 'rogljički'.

 

Zanima me vaše mnenje o celotnem načrtu, je vsega preveč/premalo, kakšne so vaše izkušnje z takšnimi praznovanji, predlogi za kakšne druge jedi oz. predlogi nasplošno.

LP in hvala vnaprej.

pohorka_ančika

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

21. sep 2012 15:10

Joj meni tega deluje totalka preveč. Ker eno tako nenapisano dejstvo je, da je na teh piknikih tendenca, da se vsega pripravi preveč. Preveč boste v štartu imeli pohanega, pečenega piščanca pa pečenke pa krompirja pa kruha pa kaj vem kaj vse bo v prvi etapi. In ljudje, ki bodo prišli bodo imela ena konkreten štart. Potem se bo na pikniku počelo malo več kot nič - od pol urice laganega badmintona ali pa kake runde nogometa ni še noben resno olakotnil in tu pride brdo žara. Spet iz, kao varnostnih razlogov "da ne bi zmanjkalo", boste nabavil še pa še preveč čevapov, perutničk, hrenovk in tiste prejšnji, ki so itak 2 uri nazaj natepavali pečenko, ali pa novo prispeli se bodo oreng naložili žara. Pa kruha. Pa krompirjeve solate. Pa francoske. Ob vsem tem filanju bodo na vidnem še oh in sploh konkretne sladice, verjetno self service varianta, ki bo počasi izginjala med rundo ena in dve. Meni izid deluje nekako po principu, da bo ob 6ih zvečer pol druščine obležalo od prepolnih želodcev. Kam boš tu še golaž polival?

Jaz bi štartala s kakim narezkom, brez kake silne kuhe in krompirja in raznih težaških zadev, potem pa dober žar. Sladice pač izberi kar ti diši/leži za narediti, nekaj malo bolj v sadno smer pa nekaj v čokoladno, da približno pokriješ celotno družbo in mislim, da ne bi smel biti nihče lačen niti razočaran. Aja pa glede na to, da se mi po tvojem opisu dozdeva, da bo to že v pomladi in se bo že dobilo kaj sezonskega sadja, ti toplo priporočam še to. Nobene znanosti, oprano in naloženo v posode. Paše kot nevem kaj, ko se pretolčeš čez vse gore mesa in prilog.

Viva Meier

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

21. sep 2012 16:18

Imam občutek, da sta se z mamo že odločili in bo tako kot si napisala. Sicer pa vi se med sabo najbolj poznate, poznate navade in običaje, pa tudi okuse povabljenih na takšnih pogostitvah in gre verjetno tudi za to, da pri vas pa ne sme biti ničesar manj kot je bilo pri tistih, ki so podobna praznovanja že organizirali.

Zmanjkalo očitno ne bo ničesar in kar bo ostalo boste razdelili med povabljene, tako da tudi preč ne bo ničesar prišlo.

Lepo praznovanje pripravite!

zeta

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. sep 2012 16:53

Meni je pa tole super.

Se mi zdi, da tako veselico zmorejo skupaj zložiti v kakšnih simpatičnih vaseh, kjer se ljujdje med sabo poznajo in nobeden ni neznosno zoprn )in ne sitnari na tv prispevkih od Marjana Jermana zaradi dvajset centi zemlej) in si vsi med sabo pomagajo in kjer sosed z guštom peče na sosedovi veselici, lačen pa ne bo nobeden.

Plus, vse gre z enim počasnimi ritmom naprej in en mojster bo na saču, drug mojster bo na kotličku za golaž, vmes bo nekaj zelenjave in nekaj keksov. Melancane in bučke so v hipermarketih v vseh letnih časih, tako da ni frke.

Se mi zdi, da je mama tole dobro koncipirala. predvidevam tudi, da imate kakšno rezervno lokacijo, če bo hudo deževalo.

Plus. to je eden redkih postov, ki ni v stilu "kaj naj pripravim, sem brez idej...."  Bravo. Imaš fino mamo.  Fino žurajte.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. sep 2012 17:22

Meni je mogoče nekaj mesa odveč. Jaz bi izbrala pečenke in piščanca, ker se to lahko je tudi hladno, in pa golaž v kotličku, morda še kaj izpod peke. Roštilj je sicer tudi uprabna reč, ampak vi sami najbolje veste, kakšne so navade pri vas in koliko ljudje dejansko pojedo. Ker tvoj opis mi kaže, da ste ena vesela in družabna skupnost, ki ve, kako se pravo slavje pripravi. Jaz bi kar zraven šla ...

 

Idealna lokacija je kak gasilski dom - če bo slabo vreme, je v takem domu vedno dovolj prostora. Ali lovski domovi ali kaj podobnega.

 

Narezka za 70 ljudi jaz ne bi pripravljala, to je zame hujši projekt kot pripraviti mesa za toliko ljudi. In na takih piknikih je itak navada, da se fino naješ, malo počivaš, malo zapoješ, malo naokoli hodiš in se pogovarjaš ...

 

 

 

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. sep 2012 17:24

Jaz se z Vivo strinjam načeloma, spustite pohanje, sač je v redu, tudi golaž, ki bo skor pripravljen za začetek, pa ne preveč, na začetku oznanit, kaj je vse na " sporedu ", Solate vseh sort  ( mislim predvsem zelenjavne, ni treba kakšne z rižom ali testeninami ), seveda zadosti za žar ( čevapčići, kremenatlci, perutničke, morda kakšna klobasa in hrenovka ) posvetovat se s sosedi ( tistimi, ki bojo pomagali, pri saču in golažu in žaru ) o " dinamiki ". Sicer, ponavadi se pripravi preveč, kar je ob taki priložnosti tudi prav, ne sme zmanjkat..........

Pa, drugač, ančika, vidim, da si član že en čas, sedaj se okorajžila za prvi post ( dobro nam došla ), imaš pa srečo, vpisala se boš v anale kulinarike: naša Vendy take, ki sprašujejo kako in kaj, racefra, tebi je pa še lepo povedala ( ima čist prav ).

 

ežoj

larisa1  

član od: 16.12.2003

sporočila: 167

21. sep 2012 19:12

Pohorka-ančika recept za žarbo kocke je na kulinariki. Zanima pa me, ali imaš ti enakega, ali imaš drugačnega. Če boš uspela preveriti tega na kulinariki in če se razlikuje od tvojega, bi te prosila še za tvoj recept. Sporoči mi na zasebno pošto. 

Naj vam slavje lepo uspe!

larisa1

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

21. sep 2012 19:30

larisa 1, mislim, da se pohorka-ančika ni spraševala za žarbo kocke, če so v bazi... Mislim da se je nanašalo na Vsega po 15, čeprav tega peciva ne poznam.

Vesnuska

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

21. sep 2012 21:16

V soboto smo imeli praznovanje Abrahama v gasilskem domu. Prvo kot prvo, hrane 5x preveč, bi ga lahko čagali cel teden.  Smo pa imeli nekako piknik varianto - bolj ali manj ruski bife.

Na začetku smo ponudili dve juhi - gobovo in bobiče (to smo jedli na kulinaričnem srečanju)

Sledilo je: pečen odojek in pečene piške (iz krušne peči), ciganska pečenka

Priloge so bile kar zunaj na mizi: riževa, makaronova solata, fižolova, krompirjeva, kumarice, paradižnik, paprika, čebula, ajvar, gorčica....., domači kruh

Na žaru: čevapčiči, ražnjiči, kotleti, perutničke, pivske klobase, hrenovke, bučke, jajčevci, gobice....

Pecivo: potica (orehova, makova, potratna), šamrole, metersko pecivo, medeno, orehove rezine, domači prijatelj, vanili kifeljčki, breskvice, medenjaki, razpokani piškoti (nisem si vse zapomnila)

Torta (tehtala je 8 kg) v obliki vlaka (škoda, da ne znam pripopat slikice)...

V glavnem, preveč, dosti preveč hrane, tudi pijače ne gre več toliko, kot se ga je "vlivalo" pred leti.

Mora pa biti živa glasba (mi smo imeli enega), program je bil čez cel dan in pozno v jutro, vedno se je nekaj dogajalo, ljudje so bili zadovoljni.

 

lp galja

pohorka_ančika  

član od: 19.1.2012

sporočila: 5

23. sep 2012 15:50

ežoj jaz sem se tudi bala kako bo reagirala Vendelina, ker sem brala že dlje časa forume in se zna bit ostra :P

Rezervni prostor imamo, v bistu ista lokacija, ampak samo nadstropje višje (gre v bistu za en veliki kozolec).

Recept za vsega po petnajst sem poslala v bazo, morda ga poznate pod kakšnim drugim imenom, ampak meni ga je nekrat neka gospa dala kar tako poleg bele pite rekoč da je ful enostavno, pa da je na vseh porokah kjer je pekla prvo pošlo, ampak ni imelo imena in sem pol si sama dopisala.

Drugače pa glede hrane se tudi jaz zavedam da je vsega preveč, ampak to naši mami dopovedat hhhhuuuuhh :) težka. Bodo potem vsi naslednji dan fraj ko bi blo treba kosilo kuhat, ker bo itak dala za zraven :)

Golaž se jo bo še mogoče dalo prepričat da ga črta :)

Drugače pa smo res ena taka vesela skupnost, ki se ne krega in dihamo en za drugega. Pohorje pač in še tisti stari kmečki duh :P

pohorka_ančika

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. sep 2012 18:02

Kaj mi, izpod Pohorja, se lahko kako uštulimo zraven? ???

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti