Noži

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

24. apr 2015 10:10

Nikoli se nisem navušil nad keramičnimi noži. Enostavno si ne znam predstavljati v čem bi lahko bila njihova prednost pred jeklenimi. Noži mi sicer veliko pomenijo in sem vedno gledal, da sem imel res kvalitetne zadnja leta pa sem navdušen nad japonskimi ,ki imajo vse kar mora dober nož imeti: ergonomsko oblikovan ročaj iz lesa, rezilo ostro kot britev ki ga je potrebno nabrusiti zgolj ene dvakrat na leto,skratka, top zadeva. Seveda pa se ga nikoli ne pere v pomivalcu, hrani se ga posebej, ne med drugimi kuhinjskimi pribori in ne pere se ga z detergenti in vročo vodo. Če upoštevaš ta pravila potem ga lahko imaš res zelo dolgo ostrega kot je treba. Tako da kolega Brando, svetujem ti, da rajši razmišljaš v tej smeri :)

hedonist

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

24. apr 2015 10:40

Se strinjam. Japonski noži so z-a-k-o-n v vseh pogledih.

Več info: http://www.japanesechefsknife.com/products.html#Products

Slovenska verzija: http://www.osterrob.si/

Svetujem, da za začetek naštudiraš vse tipe japonskih nožev, ker so zelo specifični glede na njihov namen.

Aja, pa da ne omenjam izgleda rezil...http://www.japanesechefsknife.com/Page3.html#Mr.Itou *_*


Life is war against boredom~



Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 24. 2015 10:46

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

25. apr 2015 7:43

Enega rabim, kateri bo kot jedilni nož. Glede na cene in velikosti/obliko/namembnost, katerega bi mi JAPONSKI FANATIKI  priporočali?

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

25. apr 2015 7:46

sarabande je napisal/a:

Naj povem še mojo izkušnjo s keramičnimi noži. V bistvu se je vse končalo še pred pravo izkušnjo, saj sem se že v trgovini odločil, da bo tisti čas, ko sem držal keramični nož v rokah v trgovini, moje edino druženje s takšnimi noži. Ko mi je trgovka začela razlagati, da mi nož ne sme pasti na tla, ker se lahko razbije, da z njim ne smem rezati to in ono, da ga moram po pomivanju obrisati s takšno in takšno krpo ter ga shraniti daleč stran skoraj od vseh drugih predmetov, da ne smem niti slučajno z njim potegniti po kosti, kaj šele po krožniku ali podlagi, ki ni iz lesa ali plastike (in to mehke, je poudarila trgovka), da ga ne morem sam nabrusiti, ampak ga moram nesti tistemu, ki je za to usposobljen in ima primerno orodje ... Skratka, če bom ravnal po teh navodilih, mi bo takšen nož trajal celo življenje. No, če pa ga sploh ne bom uporabljal in ga bom samo gledal in občudoval, mi bo trajal še najmanj v naslednji inkarnaciji, sem se pošalil in kupil navaden kuharski nož iz jekla. Ta reže vsaj prav tako dobro kot keramični, neštetokrat mi je že padel na tla brez posledic, sam ga brez težav nabrusim in v sili prelomi tudi kakšno tanjšo kost. A ja, hrbtna stran njegovega rezila je razbila kar nekaj kokosovih orehov. Saj je navsezadnje samo kuhinjski nož.



Miroslav Vulović




Priceless!! Ta življenska izkušnja pa me je nasmejala, kot že dolgo ne!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

26. apr 2015 10:18

Ne vem zakaj in ne znam strokovno utemeljiti, a se mi zdi keramika bolj higienična od jekla. Zato za rezanje zelenjave in sadja uporabljam samo keramične nože praktično od takrat, ko so se tudi pri nas pojavili na trgu, nikoli pa jih ne uporabljam za rezanje mesa. Keramična rezila imajo nekaj težav, na primer z robom ne moreš odpreti steklenice piva , počijo, če so obremenjena prečno ali z udarci.

Ob nakupu so ostra in režejo odlično, a sčasoma otopijo kot vsa druga rezila. Rezila keramičnega noža se ne da naostriti z običajnimi pripomočki, preizkušeno ga lahko le nazobčiš in nož vržeš stran. Sem pa enkrat v Hoferju sprva skeptično kupil električni brusilnik nožev, ki je deklariran tudi za brušenje keramičnih nožev, in zadeva res deluje. Brušenje sicer nekaj časa traja, cca 5 do 10 minut na nož, a so zdaj pri nas keramični noži ostri tudi po nekaj letih uporabe.

Načeloma ne moremo pričakovati, da bo keramični nož trajal celo življenje in da bo vrhunski pripomoček v kuhinji, a svojo ceno 20 do 40 evrov, vsaj po mojem, povsem odtehta.

lp

booris

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

14. jan 2016 12:11

Danes sem si nabavila komplet nožičkov iz Hoferje akcije  https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba/posebna-po  ker je moj prejšnji nožiček za lupljenje pred časom  izginil neznanokam .

Po prvem preizkusu z lupljenjem krompira ter rezanjem čebule, česna in paprike sem zadovoljna. Dobro režeta in lepo sedeta v dlan. 

 

 

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti