Noži

topotopo9001  

član od: 15.11.2012

sporočila: 4

15. nov 2012 15:15

Čudi me da je kar nekaj uporabnikov zadovoljnih. Še moje popolnoma sveže in zelo razočarano mnenje o širokem kuharskem Berghoffovem nožu iz Petrola:

 

- Nož razpakiram. Videti je odličen. Krasna oblika. Malo težji a občutek dober.

- Pogledam ostrino. Za zelenjavo definitivno ni v redu. Tudi rezanje zelja v tanke rezine gre slabo. Sledi brušenje.

- Po brušenju isto. Material ima precej grobo strukturo in se ga ne da nabrusit v nulo. Bo pa verjetno zato trši.

- Poizkusim isto rezanje z že malo 'skrhanim' starim DIckovim nožem. Gre kot v maslo.????. Nemogoče.

- Še enkrat temeljito brušenje. Še vedno je ostrina daleč ispod Dickove.

- Poizkusim enostaven test trdote. S konico Dickovega noža zarežem kakšne 3 mm nad rezilom. Dickov nož pusti globoko prasko. Poizkusim z Berghoffom opraskati Dickov nož. Tudi opraska ga ne.

- Isto poizkusim z Solingen nožem. Rezultati so isti.Material je premehak za resno delo.

Žal s takim nožem nimam kaj početi. Nož je neoster iz zelo mehkega materiala. Da ne bom delal krivice podjetju Berghoff. Morda ima različne serije za različne namene. Vendar me nož iz Petrola definitivno ni prepričal. Raje dam za nož 10x več in z užitkom pripravljam hrano, kot da imam v roki nekaj neostrega.

 

 Morda bo to sporočilo zbrisano, morda bo pa vseeno kdo veselm ker ne bo stran vrgel nekaj EUR. Očitno bo treba dober nož kupiti na pravem mestu in pravo znamko. Nad Solingen in Dickom sem bil do sedaj zadovoljen.

 

Lep pozdrav

Pridruženi

 

Sporočilo je spremenil(a) topotopo9001 dne 19.nov 2012 09:55

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

15. nov 2012 15:57

Kako lepo, da si se samo za to včlanil, da napišeš traktat o enem nožu.

Meni se zdi res zanimivo, kako cel kup tule debatira o nožih, pa očitno v tem času kuhajo in nože, pa katerekoli že, pri tem uporabljajo.

rimljanka

topotopo9001  

član od: 15.11.2012

sporočila: 4

15. nov 2012 16:48

Res sem se prijavil prav zaradi razočaranja in ogorčenja nad kvaliteto. Dejansko gre za zavajanje. Morda bom komu prihranil kak euro, ki išče kvaliteto in ne kvantitete. Drugače pa tudi žena ne želi delati s topim nožem. Navajena sva na kvaliteten oster nož. Zame je kvaliteten nož tisti, ki po brušenju lahko tudi brije. Pa da ostrino vsaj nekaj časa drži.

Drugače pa ni zaman pregovor, malo denarja, malo muzike, oz. nisem tako bogat, da bi kupoval poceni.

Moram pa vseeno pohvalit forum, saj se na njem najde obilo koristnih informacij.

Lep dan še naprej.

Sporočilo je spremenil(a) topotopo9001 dne 15.nov 2012 17:41

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

15. nov 2012 17:34

Jaz pa mislim, da se je razvila taka burna moška debata predvsem zato, ker morajo doma moški brusiti nože.... no, pri nas že. 

Se pa tudi jaz strinjam, da so noži ena od stvari, kjer pretirano varčevanje ni na mestu - dober nož imaš lahko desetletja. Prav tako pa tudi iz prakse vem, da cena ni vedno merilo kakovosti. 

Sonja

topotopo9001  

član od: 15.11.2012

sporočila: 4

15. nov 2012 17:54

Citiram Limnol:

Se pa tudi jaz strinjam, da so noži ena od stvari, kjer pretirano varčevanje ni na mestu - dober nož imaš lahko desetletja. Prav tako pa tudi iz prakse vem, da cena ni vedno merilo kakovosti.

 

Se popolnoma strinjam. Prva dva noža sta stara 20 let. Z rednim in pravilnim brušenjem sta izgubila komaj 2mm višine.

Glede na odlično reklamo iz Petrola sva se z ženo res veselila kvalitetnega noža. Prineseš domov, preizkusiš in ni to kar človek pričakuje. Zato sem pa napisal sporočilo, da tisti, ki ga ima namen kupit in pričakuje kaj več, ne bo razočaran. Saj ne gre za tistih nekaj eur, ampak za sedanji tržni sistem.

 

 

 

topotopo9001

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

15. nov 2012 18:16

Mož kupil včeraj Berghoffove-nak,ni variante,da bi narezali salamo,tisti za kruh,žagica pač.Niso me prepričali,sploh ne,bom ji potisnila bolj globoko ali pa...Ne vem,če bodo z brušenjem pridobili kaj ostrine.Ostajam pri Dickovih,že leta.Pa Zepterjeve tudi uporabljam ampak jih je potrebno še kar pogosto brusit.Jaz,ki veliko režem,sekljam,filiram-ostrina pa dobro mora sest v roko.

nallis

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. nov 2012 19:03

Se čisto strinjam s limnol in seveda topotopo ( dobrodošel ), ( edino bi pripomnil, da sem jaz bogat, ravno zaradi tega ker kupujem poceni ). V prid mojim besedam, prilagam fotografijo noža, ki je v uporabi že več kot 50 let:

kvaliteta jekla je nesporna: na tem nožu nikoli ni pustil zareze niti Dickov nož, niti Solingenov.. Rimljanka, očitno se kaj prida ne spoznaš na mikrostrukturo jekl, zato se ti tudi ni treba oglašat. Jaz sem vesel, da smo med člani dobili takega strokovnjaka, upam, da tudi meni bo kaj pomagal. Imam tudi jaz nekaj nožev slabše kvalitete, pa bi jih rad izboljšal ( prekalil ). Kot je znano iz metalurške literature ( se  opravičujem, da omenjam knjige, vem, da je to za nekatere bogokletno, vendar, oni to vse znajo napamet, jaz pa moram brskat ), za kaljenje jekla je potrebno poznati sestavo, da se določi temperatura, na katero se segreje in temperatura, na katero se kali. Topotopo, dej svetuj, kako si določil sestavo Berghofovega jekla in kakšno mikrostrukturo si izbral za kaljenje. Zanimama me, kakšno peč za kaljenje imaš, da dosežeš cca 1100 stopinj in v čem si hladil? a je olje dosti dobro. Zanima me tudi kolk časa si ga napuščal po kaljenju. Še pa me najbolj zanima, kako si zaščitil ročaj, da ga ni 1100 oC ( cca ) uničilo? Ali pa morda imaš na razpolago indukcijsko gretje? Lepo bi te prosil za kaj več informacij, morda bi še koga zanimalo.

Jaz sem pa najbolj presenečen, da je človeštvo doseglo to stopnjo razvoja, kot je sedaj, ne da bi večino zgodovine uporabljali kvalitetne nože ( brez katerih, to je vsaj vsem znano, se ne da skuhat dobro kosilo ). Pa še, skor neverjetno, nekateri se preseravajo kar z noži iz špara po pol €.

ežoj

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

15. nov 2012 19:16

@ežoj: Da še jaz pritaknem svoj obolos modrosti: trenutno najboljši noži v moji kuhinji so bili pred nekaj leti kupljeni v Eurospinu za nekaj soldov, na njih je pisalo Fiskars, ne vem, če imajo s švedsko firmo Fiskars res kaj zveze (bolj jih imam na sumu, da so 费斯卡刀, kar se mi pa gladko fučka). Po brušenju so še vedno ostri kot britev, držijo ostrino in se pustijo prijet, kot je treba. Je pa čista resnica, da sem jaz brez dobrega noža čisto zgubljena (poklicna deformacija), tako da enega, če se le da, vlačim s seboj celo na dopuste. lp, proxima

Mygrace

sporočila: 6506

15. nov 2012 19:21

Podarim Petrolove nalepke.

                                                          

Mygrace

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

16. nov 2012 9:27

Dobrodošel kolega Topotopo 9001 sem te vesel vsaj kar se nožev tiče. ta tema je tukaj skoraj bogokletna in ni dobro o njej razpravljati, ker pač nekateri menijo, da nož v kuhariji ni pomemben. Še bolj jih razbesni, če poveš, da si za nož plačal 100 in več evrov, pol je vse na tleh . Da je temu res tako si lahko opzail, saj se je takoj po tvoji oceni Berghof noža že obregnilo nekaj dežurnih kvazi avtoritet. Zato nasvet: o nožih piši čim manj . 

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti