Ko nam naši otroci vozijo svoje fante in punce domov

kozamurnik

sporočila: 2311

tema odprta - 17. sep 2012 7:14 | ogledi: 23.047 | odgovori: 263

Nič novega, že najmanj dvajset let se to dogaja.

Mislim pa da večina mladih ne pomisli na drugo, čisto praktično in tudi sociološko stran svoje trenutne zveze, ki je seveda tista prava, bo trajala vedno in niti trenutek ne more živeti brez nje. Zato je samoumevno, da morata biti povsod skupaj, pri obeh starših, ker drugače ne gre.

Kje so meje? Nekateri starši so prevč popustljivi, otroci delajo, kar se jim zljubi, pripeljejo domov kadarkoli in kogarkoli se jim zazdi, njihovi partnerji se v gatah sprehajajo po stanovanju, praznijo hladilnike, kot bi bili doma, se prikažejo h kosilu, ne da bi pomislili, da bi vsaj pospravili posodo v pomivalni stroj.Skratka, kar je preveč, je preveč. Nekaj takega mi je zadnjič opisala prijateljica, ki nima korajže, da bi sinu povedala, da tako pa le ne gre. Se bojimo lastnih otrok?

Ne vem, kako naj se znajdem, ker je moj starejši tudi omenil, da bi pripeljal punco domov. Saj poznate lajno:vsi to počnejo, samo jaz ne smem.

Mislim, da gre vse skupaj prehitro in predaleč.

Vaša mnenja iz zkušnje? Zelo jih bom vesela.

murnik

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

17. sep 2012 7:31

To, da se sprehajajo v gatah po stanovanju partnerjevih staršev in odpirajo hladilnik je zame bojl kot ne slaba vzgoja, oziroma nespoštovanje. Jaz sem prepričana, da če bi bilo to pri nas doma, da bi se starša vsedla z mano in mi povedala svoje. Je njuna hiša in imata vso pravico postaviti pravila. Če komu kaj ne paše, so vrata dosti blizu in naj drugje delam, kar mi paše.

 

Moje mnenje je, da ni nič narobe, če se starši postavijo zase in hčerki ali sinu povejo kaj jih moti in da želijo, da se v hiši spoštuje določena pravila. Če otroc začnejo z bednimi forami: "prav, potem se bom pa odseli"....se sprijaznite, da je tukaj potrebno reči "pa pojdi, če misliš, da bo drugje toliko bolje".

 

 

Maxi25

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. sep 2012 8:06

Kozamurnik, vsak ima doma svoj red. Običajno ga določa tisti, ki plačuje položnice. Prav ali ne, redni in občasni stanovalci se ga morajo držati.

Zato si nič ne beli glave s sinovimi izvoljenkami. Če se ti zdi, da bi bilo srečanje prehitro in si tovrstnega druženja zaenkrat ne želiš, ga pač ne bo in s tem ni nič narobe.

Kdaj in če si boš želela spoznati katero od sinovih družic, se boš odločila sama, po svojih regulah. Seveda pa se bo o tem, ali se želi na ta način srečati s tabo odločil tudi mladi par.

Pa ne dvajset, nekaj tisoč let se to dogaja. Ena od deklet, ki ti jih bo sin predstavil (ali pa tudi ne), bo tvoja snaha in mati tvojih vnukov. Kako bosta šofirali, je odvisno tudi od tega kako boš zastavila odnos čisto na začetku.

Razmisli o tem, kaj je tebi pomembno in ne oklevaj tega zelo jasno in kar takoj povedati svojemu sinu in nevesti.

 

nola

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

17. sep 2012 9:42

kozamurnik je napisal/a:

...Kje so meje? Nekateri starši so prevč popustljivi, otroci delajo, kar se jim zljubi, pripeljejo domov kadarkoli in kogarkoli se jim zazdi, njihovi partnerji se v gatah sprehajajo po stanovanju, praznijo hladilnike, kot bi bili doma, se prikažejo h kosilu, ne da bi pomislili, da bi vsaj pospravili posodo v pomivalni stroj.Skratka, kar je preveč, je preveč.

...

murnik

Ne bit tako stroga, kozamurnik, to so vendar naši sončki in bi lahko kakršnokoli omejevanje in poseganje v njihovo svobodno voljo, pogubno vplival na njihov nadaljnji osebnstni razvoj.

zeta

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

17. sep 2012 9:50

Kozamurnik te razumem, saj sem jaz približno na istem. Ne vem kaj pomeni sedaj to, da je potrebno takoj pripeljati vsakega ali vsako takoj domov. Pa da ne bom začela lajnati kako smo to mi včasih itd. itd.

Pa vendar, zmenki so najlepši zunaj, malo v kino, pa park, pa zabave... ampak ne, doma je najbolj komot. Potem pa lahko imaš v mesecu dni težave z imeni in namesto Francka, rečeš Pepca?

No, meni tudi ne bi bilo všeč sprehanje v gatah, tega enostavno ne bi dovolila. Zato je potrebno sesti za mizo in temu, ki je domač postaviti pravila že prej, preden sploh pomisli na obiske, ki se preveč udomačijo. Boljše prva zamera, kot druga in kuhanje mule. Odvisno je tudi od stanovanjskih pogojev, kaj je možno.

V moji kopalnici sem najraje jaz in najožji člani, če pa je kopalnic več, pa je možno še kaj drugega. Vsekakor pa naj bo veza vsaj prebližno mišljena kot dokončna izbira. Takšna naj bo tudi predstavitev bodočega člana družine.

Vsaj jaz sem tako povedala mojim.

Pa veliko prijaznih pogledov bodoče tašče ti želim, saj veš kdo nam bo  izbiral dom za stare ?!!!

kara

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

17. sep 2012 9:51

zeta: No ja, in kaj se potem zgodi, ko gredo na svoje, so pa navajeni, da jih nekdo streže od spredaj in zadaj in delajo kar jim paše? Ne vem no, neko določeno omejevanje ne pomeni, da mu škoduješ, ampak ga pripravljaš na samostojno življenje.



Maxi25

Sporočilo je spremenil(a) Maxi25 dne 17. 2012 09:52

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

17. sep 2012 9:55

Maxi, spregledala si dva hudička, le kaj misliš, da pomenita?

zeta

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

17. sep 2012 9:58

Ups...grem stat u kot :))))

Maxi25

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

17. sep 2012 10:31

nola je že vse povedala, dodam naj le idejo: če ti "zet" hodi po stanovanju v gatah, sleci se do spodnjega perila še ti, pa da vidimo

Deluje, vsaj v meni znanih primerih je!

Sicer pa, a ni od nekdaj želja staršev, da vedo s kom je otrok, ne pa, da se vlači kdo ve kje

lp

 

mzm

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

17. sep 2012 10:46

In potem vidiš t'mladga, ko navali na mamo. hahahahaha

Maxi25

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. sep 2012 11:24

Odvisno tudi od starosti otrok in kako pogosto se to dogaja.

Sin, vsak čas bo star 27 let, še ni pripeljal nobene domov, niti tiste ne, s kateri je bil skupaj dve leti. Spoznali smo se le, ko je imel doma zabavo za rojstni dan in nas je predstavil. Je bilo tako, da dekle ni želelo, da se spoznamo oziromani želela hoditi k nam. Prihajala je le, ko nas ni bilo doma in tudi kdaj ostala. Izkazalo se je, da nekako ni najbolj resno mislila ostati z našim sinom, tako da je verjetno ocenila, da bolje da ne navežemo stikov. On pa tudi ni vztrajal, je upošteval njeno željo.

 

Hči je prvega pripeljala domov pri 23 letih, fant ostane pri nas čez konec tedna, prideta namreč skupaj iz Ljubljanem, kjer študirata. V gatah se tudi občasno srečamo, po kakšnem naključju, ko hodimo sem in tja po hiši, iz tega ne delamo problema. Tudi svakinja je v kratkih hlačah in modrcu skakala po hiši, ko je prvič stopil čez prag in sta se pač tako spoznala. Nič takega, se zgodi.

 

S fantom se dobro razumemo. Rekli smo mu, da ko je pri nas, naj si hrano in pojačo jemlje sam, tudi zajtrk si sam pripravi, ker s hčero pač vstajata pozneje kot mi. Jaz jima kavo pripravim ali tudi zajtrk, če tako nanese, sicer se znajdeta sama, kosilo imamo običajno skupaj in hči včasih pomaga, včasih ne, odvisno kako nanese. Kopalnico in stranišče imata otroka svojo, tako da s tem ni težav, babica, ko je ni, jima odstopi svojo spalnico, da se ne tiščita na hčerini ozki postelji.

 

Mene bi sicer motilo nenehno menjavanje prihajajočih fantov in deklet, če bi to pomenilo večkratno ostajanje po nekaj dni pod našo streho in bi me kakšne stavri motile. Sedli bi skupaj z našimi otroki in se pogovorili, postavili meje - kot je rekla nola, pravila postavlja tisti, ki plačuje položnice. In pri nas je vedno odpadel izgovor, da "drugi pa to lahko". Sicer pa vsakemu lahko toliko hodiš po glavi, kot si dovoli.

 

Me pa ne bi motilo, če bi fantje in dekleta prihajali "do vrat", kot se reče, toliko da se spoznamo in da vemo, s kom je naš otrok zunaj. preveč domačnosti v pubertetniških letih se mi nekako ne zdi na mestu, a kaj vem kako bi ravnala, če bi se mi to bilo tudi zgodilo.

 

Zmenit se je treba, ni druge. Je pa res, da je pri naših prijateljih kot domač že tretji fant njihove hčere, pa jih ima šele 18 ....

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti