Buča marina di chioggia

jaša  

član od: 1.2.2008

sporočila: 1011

tema odprta - 28. avg 2012 14:30 | ogledi: 8.944 | odgovori: 7

Pozdravljeni

 

Spet se obračam na vas, saj sem prepričana, da mi lahko pomagate z nasveti glede buče marine.

Imam seme, pa je ploh ne poznam in bi vas prosila, če mi lahko kdo kaj opiše v zvezi s tem ali

mogoče celo najde kaki slovenski link, vsaj jaz ga na googlu nisem v smislu, da bi kaj več izvedela

kje, kako jo uporabim.

Hvala v naprej in lep dan s sončkom obsijan.

jaša

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

28. avg 2012 15:30

Nisem nasla nobenega slovenskega linka (mozno je, da ta buca pri nas obstaja pod drugacnim imenom). Nasla pa sem sledece podatke:

 

http://www.labonnegraine.com/193-357-thickbox/courge-marin

Gre za italiansko razlicico buce (zakaj italijansko, ne vem, tako pac pise), ki ima trso kozo (lupino), njeno meso je temno orazno-rdece in je zelo dobrega okusa. Uporablja se jo za gratiniranje, juhe, popeceno na ponvi.

Botanicno ime: Cucurbita maxima

Seme damo v zemljo od srede aprila dalje, ko temperatura ponoci ne pade pod 12C. V zemljo damo po tri semena skupaj in obdrzimo le najlepso sadiko. Ko sadika raste, skrbimo, da ni na njej prevec cvetov (vec ko je cvetov, manj bo pridelka). Buco shranimo v suhem prostoru do 20C in tako komot zdrzi 7 mescev.

 

Od receptov sem nasla en recept za rizoto ter en recept za bucno juho. Nekje pa so tudi pisali o na koscke narezani buci in popeceni na olivnem olju.

 

Na eni drugi spletni strani pa pod tem imenom najdes to sliko: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTHV2XrSOUD

To buco v Franciji poznajo pod imenom Potiron in je zelo mesnata, meni ena najboljsih buc. Okus je super dober in pire iz te buce je cista desetka (zame).

urska

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. avg 2012 15:48

No, Google z malček truda pokaže, da je Cucurbita maxima Marina di chiogga tole. Je pač sorta, nastala v Italiji, zato  italijanska različica.

rimljanka

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

28. avg 2012 16:08

Aha, no saj to je pa slika, ki je pod prvim linkom.

To buco sem ze veckrat videla v trgovini, pa je do zdaj se nisem kupila. Ker je teh buc eno malo morje sort. Ta buca Marina je pa smesna na pogled, ker izgleda, kot da bi imel eno buco, okoli katere se je razrastla se ena buca. V bistvu izgleda kot klobuk

Rimljanka, ti bos verjetno vedela : kako se imenuje buca, ki ima noter meso kot spageti? Meso je kot, da bi kdo bucno meso iztisnil skozi sito. Ko sem bila v ZDA, so to buco imenovali "spaghetti pumpkin". Katera sorta bi to bila?

urska

jaša  

član od: 1.2.2008

sporočila: 1011

28. avg 2012 23:20

Ursus_le najlepša hvala za tvoj trud, obširno razlago...prav to sem iskala. HVALA

Rimljanka hvala tudi za tvoje mnenje, a sem žal prosila slovensko izvedbo, kajti italijansko, angleško...ne razumem in mi prav nič ne pomaga, tudi če vtipkam prevedo to stran, ni enako, kot bi rabila vedeti. Pač že drugič si se oglasila v smislu, da sem...pa ne znam, pa nočem, pa..., pa je po tvoje kao tako enostavno, pa saj če bi bilo temu tako, sem že pisala, da vas nebi naprošala. Pa brez zamere. Razjezi me tvoje z "malce truda"- pa saj najprej zmeraj sama iščem, iščem, iščem, pa če žal ne najdem, se pač ne znajdem tako kot ti, oprosti, ni vsak za vse.

jaša

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

29. avg 2012 6:45

jaša je napisal/a:

Pač že drugič si se oglasila v smislu, da sem...pa ne znam, pa nočem, pa..., pa je po tvoje kao tako enostavno, pa saj če bi bilo temu tako, sem že pisala, da vas nebi naprošala. 

jaša

Ne podtikaj mi, prosim, nečesa, česar nisem napisala. 

V knjižnicah imaš pa vsaj eno knjigo, ki v slovenščini piše o mnogih sortah buč, obstaja tudi knjiga z recepti. Ena od avtoric je Ruth Podgornik Reš, druga pa njena sestra Mateja Reš. 

rimljanka

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

29. avg 2012 16:39

Jaz sicer  nimam doma te buče, sem jo pa letos že nekajkrat jedla in lahko le potrdim, da je resnično  zelo zelo dobra.

Ima jih moj sosed in prijatelj in ker jih ima preveč, sem bila deležna ene par primerkov.Edina  slaba stran te buče je, da ima zelo trdo lupino in se je treba  kar namučiti, da jo razrežeš.

Tako da, jaša, če imaš seme, jo  naslednjo pomlad posadi  in vzgajaj kot običajne buče in počakaj na pridelek. Iz pireja potem  lahko narediš odlične sladice,  tole recimo: http://www.kulinarika.net/recepti/13088/sladice/saj-ne-

 pa  marmelado, pa njoke, juho, skratka marsikaj najdeš tudi na naši Kulinariki in v slovenščini. Lp 

 



lp lučka

Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 29. 2012 16:42

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti